Het Europees Rapport: Standard Luik

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Het Europees Rapport: Standard Luik
Foto: © SC
Word fan van Standard! 2438

Het Europees Rapport:


STANDARD LUIK





In een minireeks getiteld "Het Europees Rapport" beoordeelt Voetbalkrant de Belgische clubs in Europa. Er wordt rekening gehouden met de prestaties, de tegenstanders en de verwachtingen.

Een bikkelhard gevecht moest Standard vorig seizoen met RSC Anderlecht leveren om de titel te pakken, maar de Luikenaars grepen er uiteindelijk naast toen stuwende kracht Sergio Conceiçao zichzelf buitenspel zette toen dixit toenmalig assistent-trainer Stéphane Demol er te veel wind stond tijdens de bekerpartij tegen SV Zulte-Waregem. Een voetbalsupporter met verstand weet wel beter. Het werd dus de tweede plaats en dat leverde - anders dan de voorgaande jaren - al meteen een plaats op in de derde (laatste) voorronde van de Champions League. Dominique D'Onofrio, de coach die uiteindelijk het mooie seizoen realiseerde met zijn team, werd door de Standard-aanhang beloond met graszoden tegen het hoofd. Hij stapte nadien op en werd technisch directeur.

Roemeense klip niet genomen

Toen er balletjes geraapt werden door de UEFA-bonzen in Nyon, kwam er voor Standard een Roemeense tegenstander uit de bus. Steaua Boekarest, dé Roemeense trots en de club met het grootste palmares in het gebied rond de Zwarte Zee. Bij Standard klonk men voorzichtig positief maar wie een blik gunt op de tabel van de Uefabeker van vorig jaar, moest beter hebben geweten. Het Roemeense voetbal zit flink in de lift en er dienden zich de laatste twee jaar nieuwe sterren aan die het Europese topvoetbal in de toekomst zullen kleuren. We denken hierbij in eerste instantie aan spelmaker Nicolae Dica. Standard had het nadeel eerst thuis te moeten aantreden. Ondanks een vroege achterstand bogen de Luikenaars die om in een voorsprong dankzij twee doelpunten van een uitstekende Milan Rapaic. Helaas voor Standard scoorde Marin Petre tien minuten voor tijd nog de 2-2 die uiteindelijk erg belangrijk zou blijken te zijn. 

Het droomscenario in het Stadionul Lia Manoliu leek aanvankelijk uit te komen voor Standard toen Milan Jovanovic al na twee minuten Standard op voorsprong schoot, maar het moet gezegd dat de individuele en collectieve sterkte van Steaua nadien de doorslag gaf en Standard mocht uiteindelijk blij zijn dat het bij 2-1 bleef ook al misten de Rouches zelf nog een dot van een kans. Voor coach Johan Boskamp betekende dit zowat het einde.

Tik-tak-out in Vigo

In de Uefabeker, de troostprijs voor wie er uit gebonjourd wordt in de laatste voorronde van de Champions League, was Standard ook al geen reekshoofd en dus wachtte sowieso een lastige tegenstander. Het werd Celta de Vigo en dus wisten ze bij Standard dat ze weinig bal gingen zien. Die veronderstelling kwam ook uit want Celta tikte de Luikenaars horendol. De vraag is eigenlijk of een Standard-speler wel de bal heeft gezien tijdens de wedstrijd (op doelman Olivier Renard na). Gelukkig voltrok het Bilbao-scenario zich niet voor Standard en bleef het bij 0-1 al drukten de hemelsblauwe Galiciërs niet door. In het Estadio Balaídos werd wel doorgeduwd en werd het 3-0 na alweer het tik-tak-voetbal waar Spanjaarden meester in zijn. De snelheid van uitvoering bij de Iberiërs blijft een lust voor het oog, maar Standard, tja dat verdween erg stilletjes uit Europa.

Score

Standard behoort tot de topclubs in België en met de spelerskern waarover het beschikt, mocht heel wat meer verwacht worden. Steaua Boekarest was geen hapklare brok maar de manier waarop Standard het weggaf in eigen huis, was andermaal pijnlijk en typisch Belgisch. Tegen Celta de Vigo kwam Standard er helemaal niet aan te pas en verdween de club anoniem uit Europa. De vraag is of neutrale voetballiefhebbers eigenlijk nog wel weten dat Standard Europees heeft gevoetbald dit seizoen. Rekening houdende met de sterkte van de tegenstanders, het weerwerk tegen Steaua en het feit dat Standard nooit als reekshoofd werd gecatalogeerd, heeft Voetbalkrant dan maar beslist om de Rouches uiteindelijk toch te delibereren, maar veel overschot heeft het niet.

Score: 5,5/10

Morgen: SV Zulte-Waregem


Andere rapporten:

De Europese coëfficiënten  
Anderlecht
Club Brugge
SV Zulte-Waregem
Standard Luik
SV Roeselare

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties