Het Europees Rapport: SV Zulte-Waregem
Foto: © SC
Het Europees Rapport:
SV ZULTE-WAREGEM
In een minireeks getiteld "Het Europees Rapport" beoordeelt Voetbalkrant de Belgische clubs in Europa. Er wordt rekening gehouden met de prestaties, de tegenstanders en de verwachtingen.
Het was 13 mei, laat op de avond, toen Tim Matthys een vrije trap mocht nemen in de slotfase van de bekerfinale tegen Excelsior Moeskroen. Op dat moment stond het 1-1. De jonge man uit de Zwalmstreek krulde de bal in de korte hoek voorbij een verraste Patrice Luzi. Zulte-Waregem in extase, een lange feestnacht in het zuiden van West-Vlaanderen en vooral het begin van een schitterend Europees parcours.
Russische onderschatting
Bij Zulte-Waregem droomden ze bij de loting van een mooie tegenstander uit een groot voetballand. Het zou wat centen opleveren via de tv-gelden, een mooie wedstrijdrecette en wellicht ook een eervolle uitschakeling. De droom werd een nachtmerrie want het koude, kleurloze Lokomotiv Moskou dat toen nog gecoacht werd door Slavoljub Muslin kwam uit de bokaal. Zulte-Waregem trok naar de Russische hoofdstad waar Lokomotiv, volop de tegenstander onderschattend al wilden ze het zelf niet toegeven, op hen wachtte. De Moskovieten liepen tot 2-0 uit zonder echt door te drukken maar een goal van Jonas Vandermarliere die uit de lucht kwam vallen, bezorgde de thuisploeg nog een serieuze kater. De terugwedstrijd in Gent - het Regenboogstadion voldoet Europees niet - werd nog spannend. Zulte-Waregem kroop aanvankelijk door het oog van de naald toen de Schot Garry O'Connor de lat en doelman Geert De Vlieger op zijn weg vond. Na de rust imponeerde Zulte-Waregem en loodsten Tim Matthys en Tony Sergeant met zeer fraaie doelpunten de club van coach Francky Dury naar de poulefase van de Uefabeker. Het C4 van Muslin lag zo goed als klaar in de Russische catacomben.
Imponerende start in de poulefase
Zulte-Waregem mocht absoluut niet klagen met de affiches die het kreeg in de poulefase van de Uefacup. Austria Wien, Sparta Praag, Espanyol Barcelona en niet in het minst Ajax Amsterdam waren droomaffiches. Het moet gezegd dat het geluk ook nu weer Zulte-Waregem niet in de steek liet want het wedstrijdprogramma voorzag dat de West-Vlamingen hun eerste twee partijen mochten afwerken tegen de rechtstreekse concurrenten. Zulte-Waregem verbaasde vriend en vijand door Austria Wien in de eerste partij af te drogen in het Ernst Happelstadion. 1-4 werd het en Tim Matthys kenden ze plots in heel Europa. Nog imponerender was hoe Sparta Praag, dé Tsjechische topploeg, enkele weken later met 3-1 werd afgemaakt. Zulte-Waregem was meteen zeker van een plaats in de volgende ronde.
Gedaan met de onderschatting
Bij Espanyol Barcelona hadden ze het zo niet begrepen. Ernesto Valverde, de coach van de Spaanse blauwwitten, had zijn manschappen de wei in gestuurd met de boodschap die verdomde Belgjes meteen flink bij de keel te grijpen. Zulte-Waregem wist niet wat het overkwam op de heuvel Montjuich. Dat de Spanjaarden in hun race naar zes doelpunten veel ruimte lieten in de rug en dat dat alsnog twee doelpunten opleverde voor Zulte-Waregem zal Valverde worst hebben gewezen. De confrontatie met het echte Europese voetbal was hard. De klap van Espanyol kwam Zulte-Waregem niet meer te boven. Tegen Ajax Amsterdam werd in een galaduel met 0-3 verloren. Zulte-Waregem was al geplaatst dus het hoefde ook allemaal niet meer.
Sterke Magpies maken einde aan sprookje
De loting leverde Zulte-Waregem nog eens een leuke affiche op met een dubbel duel tegen Newcastle United. In Gent probeerden de West-Vlamingen aanvankelijk toch goed mee te voetballen maar hoe meer de wedstrijd vorderde, hoe duidelijker het klasseverschil werd. De Magpies namen vrij eenvoudig afstand van de Belgische bekerwinnaar zonder dat die veel kon inbrengen. Vooral defensieve blunders deden Zulte-Waregem de das om. De terugwedstrijd had niet veel meer om het lijf. Dury stelde een veredeld B-team op. Newcastle achtte zich al zegezeker, voetbalde er ook naar en liet Zulte-Waregem meevoetballen. Obafemi Martins nette nog het enige doelpunt van de partij waarbij ook de bekerwinnaar nog een groot aantal kansen kreeg. Spijtig dat er geen van binnen ging, maar desondanks mocht Zulte-Waregem Europa verlaten met opgeheven hoofd, veel lof in de Engelse pers, en met een Europees avontuur dat het wellicht niet snel zal overdoen.
Score
De redacteurs van Voetbalkrant zijn blind voor euforie en overdreven negativisme. We probeerden dan ook een billijk oordeel te vellen. Lang werd er getwijfeld of het een 8,5 of een 9 op tien zou worden. We opteerden uiteindelijk voor het eerste: 8,5. De motivatie daarvoor is het feit dat Zulte-Waregem toch ook wat geluk kende tijdens zijn Europese parcours. We denken hierbij aan het uitdoelpunt in Moskou en aan het wedstrijdprogramma in de Uefabeker. Mocht Zulte-Waregem begonnen zijn tegen Ajax en Espanyol, dan was er waarschijnlijk geen sprake geweest van Newcastle. Ten tweede moeten we ook hard zijn in het feit dat toen de tegenstanders Zulte-Waregem eindelijk serieus begonnen te nemen en van onderschatting geen sprake meer was, de West-Vlamingen niet veel meer in de pap hadden te brokken en de scores vrij zwaar uitvielen: 6-2-verlies, 0-3-verlies en 1-3-verlies, het zijn cijfers die tellen. De uitstekende prestaties tegen Lokomotiv Moskou, Sparta Praag en Austria Wien maken erg veel goed, maar niet alles. Voetbalkrant beloont Zulte-Waregem met een grote onderscheiding.
Score: 8,5/10
Morgen: Club Brugge
Vorige afleveringen:
[SV Roeselare] [Standaard Luik]
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief