Van Buyten: 'Van dorpsjongen tot ster'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Van Buyten: 'Van dorpsjongen tot ster'
Foto: © SC
Word fan van Bayern München! 592

Dinsdagavond stond de belangrijke Champions League-wedstrijd tussen AC Milan en Bayern München op het programma. De thuisploeg kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Het Duitse Bayern kwam nauwelijks aan kansen toe, maar in de slotfase wist Daniel Van Buyten toch nog twee doelpunten te maken.

‘Big Dan’ was opnieuw de grote held van de fans van München. Een zoveelste topprestatie van de boomlange verdediger in het buitenland. Opmerkelijk want in eigen land stapelt Van Buyten de slechte kritieken op. Een nieuwe uitdaging voor Voetbalkrant.com om deze opmerkelijke figuur in de spotlight te zetten.

Waar het allemaal begon

Daniel Van Buyten, geboren op 7 februari 1978 in Chimay, begon zijn carrière bij Charleroi. In het seizoen 1998 – 1999 maakte Big Dan zijn debuut bij Charleroi. Na negentien wedstrijden en één doelpunt kwam Standard Luik aankloppen voor de centrale verdediger. Twee seizoenen lang presteerde Van Buyten uitstekend bij de Luikse club. De Rode Duivel miste bijna geen enkele wedstrijd en was goed voor 7 doelpunten. Na drie jaar België werd het tijd voor het grote werk.

In 2001 verhuisde Van Buyten naar Marseille. De Franse club zag wat in de verdediger en terecht, zo bleek. Vanaf de eerste wedstrijd had de 1,96 meter lange speler de harten veroverd van de Franse supporters. In het tweede seizoen had Van Buyten werkelijk alles mee. 34 wedstrijden in het eerste elftal en maar liefst acht doelpunten. De topclubs stonden in rijen aan te schuiven om Van Buyten aan te trekken. Pas in het midden van het seizoen 2003-2004 verliet hij Marseille voor Manchester City. Veel wedstrijden speelde hij niet op uitleenbeurt in de Engelse competitie, na vijf partijen was het door een blessure afgelopen. Een nieuwe uitdaging wachtte: Hamburg. Ook bij HSV was Van Buyten meteen titularis. Opnieuw 34 wedstrijden en een handvol doelpunten. Als beloning voor de goede prestaties werd Daniel aanvoerder van de Duitse club. "Het waren twee schitterende jaren bij Hamburg, maar het werd tijd om nog een trapje hoger te gaan. Een aanbieding van Bayern München kon ik niet laten liggen." Als vervanger haalde Hamburg Kompany naar Duitsland, maar wegens aanhoudend blessureleed kon hij zich nog niet profileren als een echte vervanger van Big Dan.

Van Buyten verkaste dus naar het grote Bayern München waar hij de komende vier seizoenen een slordige drie miljoen euro per jaar zal opstrijken. De aanpassing verliep zoals verwacht vlot en Daniel vormde al snel een stevig duo met Lucio. Het centrale duo staat in heel Duitsland gekend om zijn sterkte, al was er door de mindere prestaties van Bayern vaak ook kritiek. Dit seizoen speelde Van Buyten, op uitzondering van één wedstrijd, tot nu toe alle wedstrijden. "Een droom die uitkomt en veel heb ik te danken aan Raymond Goethals. Hij zei me altijd: Als je slaagt bij Marseille dan kan je alles aan. Daar denk ik nog veel aan terug."


De Rode Duivels: Geen succes

Hoe goed de prestaties van Van Buyten in het buitenland ook zijn, bij de nationale ploeg wil het maar niet echt vlotten. Op 28 februari 2001 maakte Daniel Van Buyten zijn debuut bij de nationale elf. De verdediger maakt zijn opwachting in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland. Het werd meteen een succes. Van Buyten mocht in het laatste deel van de wedstrijd invallen en scoorde prompt de gelijkmaker. De wedstrijd eindigde uiteindelijk op 2-2.

Van Buyten werd tot nu toe 36 keer opgeroepen voor de Rode Duivels en verscheen 31 maal aan de aftrap. Hij scoorde drie doelpunten, alle drie in een WK-kwalificatiewedstrijd. Eén doelpunt tegen Schotland in 2001 en twee doelpunten in één jaar tijd tegen San Marino (2005).

Buiten de verschillende doelpunten die Van Buyten maakte voor België kende de verdediger verder weinig successen bij de Rode Duivels. De speler ligt in ons eigen land steeds zwaar onder vuur. Te traag, te lui, te laks, zijn maar enkele opmerkingen die Van Buyten steeds krijgt. De vraag blijft dan ook steeds: Waarom kan Van Buyten wel op hoog niveau spelen in het buitenland en niet bij de Rode Duivels? Schrik om te falen, te weinig steun, mindere ploegmaats, ...? Volgens de speler zelf ligt het aan de mentaliteit van de ploegmaats. "Met België hebben we altijd schrik om te verliezen of af te gaan. We gedragen ons steeds als het zwakke broertje en dat is een foute mentaliteit."

Het leven van een superster

In Duitsland is Van Buyten een grote ster. Onze landgenoot moet niet veel onderdoen voor andere grote namen zoals Klose en Podolski als het om publiciteit gaat. Op de trainingen van de Duitse topclub staan soms 4.000 supporters te wachten op handtekeningen van de hele ploeg. Ook op straat trekt van Buyten veel aandacht naar zich toe. "De kinderen stormen op me af, maar dat was in Marseille en Hamburg ook zo. Kwam er vroeger een bekende speler in ons dorp, dan was ik te verlegen om iets te vragen. Nu zie ik vaak kinderen die schrik hebben om een handtekening te komen vragen. Dan stap ik zelf op hen af."

Het leven van een ster is voor Van Buyten niets speciaals. "Ik geniet er wel van, maar ga me niet anders gedragen tegenover vrienden of familie. Je moet er rekening mee houden dat dit niet voor eeuwig is. Als het voetbal gedaan is, dan is het meteen allemaal heel wat minder." [TH]








Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties