Astridpark viert feest na droomscenario
Foto: © SC
Anderlecht heeft zich voor het tweede seizoen op rij tot Belgisch landskampioen gekroond. Net als vorig jaar was het tot het einde spannend, maar opnieuw toonde Sporting zich koelbloedig in de laatste rechte lijn. Na monsterzeges op Roeselare en thuis tegen Beveren werd ook stadsgenoot Brussels met sprekend gemak opzij gezet. Maar nog veel belangrijker dan de 6-0 zege in de derby was de allereerste thuisnederlaag van Racing Genk, met als gevolg de 29ste landstitel voor RSC Anderlecht.
Voor aanvang van de stadsderby hadden alle concurrenten hard hun best gedaan om de druk op paars-wit te verhogen. Zo waren er de provocerende uitspraken uit het Genkse kamp, maar ook de klaagzang van Brussels-voorzitter Johan Vermeersch die het had over een gebrek aan respect. Vanavond snoerden de mannen van Frank Vercauteren echter alle tegenstanders de mond met een knappe prestatie tegen de Brusselse buren. Al vroeg werd duidelijk dat een eventuele titelviering niet meer zou afhangen van de derby in het Constant Vanden Stockstadion.
Vooraf werden enkele vertrekkers gehuldigd. Vierde doelman Jan Van Steenberghe trekt naar Dender, assistent-trainer Glenn De Boeck kan als hoofdcoach aan de slag bij Cercle Brugge. Ploegafgevaardigde Pierre Leroy blijft actief binnen de club, maar maakte vanavond een eind aan zijn lange carrière op de Brusselse bank. Ook Mbark Boussoufa werd nog maar eens in de bloemetjes gezet voor zijn Gouden Schoen, die de Marokkaan in januari in ontvangst mocht nemen.
Ten opzichte van de verloren bekerwedstrijd in Luik kwamen Nicolas Frutos en Ahmed Hassan opnieuw in de basiself. Dieumerci Mbokani mocht wel blijven staan, de jonge Congolees kreeg opnieuw het vertrouwen van Vercauteren. Al snel werd duidelijk dat Sporting een maatje te groot was voor een matig Brussels. De bezoekers ondergingen het spel en slikten al na zeven minuten een eerste tegendoelpunt, nadat Lucas Biglia de Hassan de openingsgoal had aangeboden. Er zouden er nog vijf volgen...
Tien minuten later verdubbelde Frutos de voorsprong, opnieuw op aangeven van Biglia. De Argentijn dirigeerde in de eerste helft, maar bleef kampen met zijn eeuwige frustratie: na 33 wedstrijden was het goudhaantje nog steeds niet tot scoren gekomen. Op het uur kwam aan die reeks echter een einde, wanneer Biglia een strafschop mocht nemen na een fout van Dieudonné Owona op Hassan. Biglia zette de elfmeter foutloos om in de 3-0. Twee minuten later kreeg Hassan een applausvervanging. De Egyptenaar had bij zijn vervanging nog een mooi gebaar over voor de fans: hij wees achtereenvolgens naar zichzelf en het veld, als wou hij een einde maken aan de eindeloze transfersoap. Achteraf bevestigde zijn manager ook dat Hassan ook volgend seizoen nog in het Astridpark te zien zal zijn.
In het slotkwartier moesten de bezoekers de kelk tot de bodem ledigen. Steve Colpaert duwde ongelukkig een voorzet van Jelle Van Damme in eigen doel. De ruime voorsprong gaf Frank Vercauteren ruimte om ook de licht geblesseerde Daniël Zitka een staande ovatie te gunnen. De Tsjechische doelman was dit seizoen meer dan eens een sterkhouder tussen de paars-witte palen en ontpopte zich tot publiekslieveling. Voor het eerst sinds zijn zware blessure mocht Silvio Proto nog eens voor tien minuten opdraven. De jonge doelman werd echter niet meer in verlegenheid gebracht.
Hij mocht vanuit zijn doel meemaken hoe de ingevallen Mohammed Tchité met een mooie goal de forfaitcijfers op het bord zette. Drie minuten voor tijd vulde Méhmé zijn seizoenstotaal aan tot 19, met een penalty na een fout van Colpaert op Frutos. Door de 0-2 overwinning van Sporting Charleroi op het veld van Racing Genk kon de titelviering in Brussel losbarsten. Onder oorverdovend vuurwerk, liters champagne en de tonen van Queens We Are The Champions bedolven trekt heel Anderlecht vannacht feestend de nacht in...
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief