De kans bestaat dat de Belgische eersteklassers vanaf 2008 in een vernieuwde competitie spelen. Het plan-Wijnants werd immers positief onthaald in de Profliga.
Het belangrijkste punt in het plan-Wijnants houdt in dat de échte eerste klasse inkrimpt naar 12 teams. Zulke plannen ketsten voorheen steeds meteen af door de onwil van de "kleinere" teams, maar nu lijkt dat minder het geval te zijn, vooral omdat het plan ook in een financiële opvang voor de teams die uit de boot vallen, voorziet.
Ivan De Witte, voorzitter van AA Gent, vertelde op Sporza Radio dat een meerderheid van de clubs het plan genegen is, mits enkele aanpassingen. De nieuwe competitie-opzet zal dan ook verder onderzocht en bijgeschaaft worden, om in november opnieuw ter sprake te kopen op een vergadering van de Profliga.
Hoeveel en welke teams nu het idee zien zitten, wilde De Witte niet kwijt. "Maar we naderen de tweederde meerderheid", zei hij. Het belangrijkste is echter dat het plan besproken wordt, waar dat bij vorige voorstellen nooit het geval was.
Het plan-Wijnants Hoe gaat het precies in zijn werk? Er zou een Liga A en een Liga B gecreëerd worden. Die opsplitsing zou kunnen gebeuren op basis van de laatste drie of vijf seizoenen. Voor de winterstop spelen de ploegen uit de Liga A heen- en terugwedstrijden tegen elkaar. De ploegen uit de Liga B doen hetzelfde. Na de winterstop zouden de eerste acht ploegen uit de Liga A elkaar opnieuw ontmoeten in heen- en terugwedstrijden. Op die manier zouden de Europese tickets verdeeld worden. De laatste vier uit de Liga A en de eerste vier uit de Liga B spelen een competitie voor een plaats in de Liga A. De laatste acht uit de Liga B zouden spelen om de degradatie te ontlopen. Op die manier zouden alle ploegen 36 matchen per seizoen spelen. Volgens Herman Wijnants heeft het systeem voordelen voor iedereen. De topclubs spelen per seizoen vier keer tegen elkaar, wat leidt tot grotere recettes en meer eetgasten. Ook voor de kleine clubs zijn er echter voordelen. De TV-gelden worden nog steeds verdeeld zoals vandaag. De eerste zes uit de Liga B krijgen dus ook nog TV-gelden, waardoor een eventuele degradatie geen financiële ramp betekent. De laatste zes uit de Liga B zouden ook nog een solidariteitsbijdrage van ongeveer 350.000 euro ontvangen. De televisiemaatschappijen zouden bovendien zeer geïnteresseerd zijn in het voorstel. Wijnants hoopt dan ook dat er dubbel zoveel zou betaald worden voor de TV-rechten. Auteur: Kristof Blomme |