Supporters met traditie: 'Vurigste van het land'
Foto: © SC
Word fan van Standard! 2439
Standard is één van de grootste clubs van ons land. De laatste decennia spreken de cijfers nochtans niet in het voordeel van de Luikse trots. Hoewel de Rouches de laatste jaren terug uit het dal lijken te kruipen, lijkt zich dat nog niet te kunnen concretiseren in prijzen. Zaterdagavond speelde Standard tegen Club Brugge, een wedstrijd die met 1-0 verloren ging. Het online blad Man-oeuvre.be startte met een reeks waarin we iedere week op zoek gaan naar de supporterslegioenen met de rijkste traditie. Vorige weken namen we AA Gent, Club Brugge, Cercle, Genk kampioen Anderlecht onder de loep. In de toekomst komen nog andere supporterslegioenen aan bod.
Stamnummer 16 speelt zijn thuiswedstrijden op Sclessin. Het stadion biedt plaats aan een kleine 30.000 toeschouwers en is daarmee het tweede grootste van België. De rood-witten spelen al sinds 1921 onafgebroken in de hoogste nationale tabel en zijn daarmee recordhouder. Bij die prachtige traditie hoort natuurlijk een uitgebreide trofeeënkast: acht landstitels en vijf bekerzeges dwingen respect af. Toch verloren de Luikenaars de laatste jaren de absolute top uit het oog. Club Brugge onttroonde Standard van de historische tweede stek en de kloof met aartsvijand Anderlecht lijkt nog elk jaar te groeien.
Het hoogtepunt van de geschiedenis van de Rouches dateert van in 1982. Standard won toen de titel en mocht enkele dagen later de Europese Beker voor Bekerwinnaars spelen in en tegen Barcelona. Standard verloor en ondanks het feit dat het nog een keer kampioen speelde - een jaar later in 1983 - was dat het kantelmoment voor Standard CL. Twee jaar later kwam aan het licht dat de Luikenaars de wedstrijd om de titel hadden omgekocht. De affaire Standard-Waterschei is nu nog een mijlpaal in de Belgische voetbalgeschiedenis. Topspelers als Gerets en Preud’homme werden jarenlang geschorst en ook wijlen toptrainer Raymond Goethals werd niet gespaard. Roger Petit, de toenmalige sterke man van Standard, zou nooit meer dezelfde worden.
Sindsdien is Standard op de dool, hoewel het de laatste jaren een heropflakkering kent. Portugese (ex-)topspelers als Conceição en Sa Pinto kwamen de rangen versterken, samen met talentvolle Belgen als Geraerts en Defour. Met een doelgerichte jeugdopleiding - denken we maar aan Witsel en Fellaini - is Standard bijna weer de topper van weleer. Enkel op de beslissende momenten rust er een vloek op de Luikenaars. Vorig jaar verloor Standard nipt de titel aan Anderlecht en twee jaar daarvoor verloor het op de laatste speeldag een Champions League-ticket in en tegen Club Brugge. Dit seizoen eindigde Standard op een verdienstelijke derde plaats en haalde het de finale van de Beker van België.
De hevige en passionele aanhang van Standard verdient een prijs, na jarenlange honger. Toch blijft het Standard-publiek heerlijk om volgen en blijven ze er wekelijks een feest van maken. Tom Verdoolaeghe (34) uit Sint-Denijs-Westrem gaat geregeld naar Sclessin en was zaterdag nog aanwezig op de Heizel. “Wij supporters zijn de verdienstelijkste van België, want zowel Anderlecht en Brugge rijgen de successen aan elkaar. Het gaat nu even slecht in Brugge, maar voor ons is dat belachelijk dat er daar nu al zo veel aandacht aan wordt besteed”, vertelt hij
“Ik zie wel een kentering in het beleid van de club. Het blijft nog steeds een duiventil, omdat er meer spelers komen en vertrekken dan elders, maar de sterkhouders blijven nu al enkele jaren trouw aan de club. Als we met die jonge gasten die er nu rondlopen doorgaan, moet een titel binnen de drie jaar zeker mogelijk zijn. Dan zou het een ander kampioenenfeest zijn dan in Anderlecht.”
Auteur: Dries Dawyndt
Auteur: Dries Dawyndt
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief