Het voetbalalfabet: De B van Zvonimir Boban
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Normaal komt na de A, de B, zo ook bij ons. In samenwerking met het online magazine Man-oeuvre.be is Zvonimir Boban de volgende in het rijtje. Kenners noemen Zvonomir Boban de beste speler die Kroatië ooit gekend heeft. De koning van de doorsteekbal was een meester in pasjes met de buitenkant van de voet. Toch staat hij niet enkel voor zijn geniale voetbalspel bekend, hij is ook een volksheld en een symbool in de strijd voor de Kroatische onafhankelijkheid.
Zvone’ is geboren als Joegoslaaf onder Tito, maar in zijn hart was hij altijd al Kroaat. Na rellen tussen supporters van Dinamo Zagreb en de Joegoslavische politie, sprong hij in de bres voor een Kroatische jongen en werd prompt een volksheld. De beelden van het gevecht tussen Boban en de politie staan op het netvlies van elke Kroaat gebrand. De spelmaker verkreeg in zijn land de status van mythische held. Boban als symbool van de Kroatische onafhankelijkheid. Zvonimir Boban werd geboren op 8 oktober 1968 in Imotski, een stadje in Kroatië, dat toen nog deel uitmaakte van Joegoslavië. Het eerste hoofdstuk van Boban’s voetballeven werd dan ook geschreven in Zagreb. Zvone’s talent werd snel opgemerkt door Dinamo Zagreb, één van de grootste clubs uit de Balkan. Heel gauw wierp hij zich op als leider van het elftal. Hij werd bij Dinamo Zagreb al kapitein op zijn achttiende. In het creatieve combinatievoetbal, dat zo typisch is voor de Balkan, was Boban de dirigent van het team. Hij speelde 109 wedstrijden voor Dinamo en scoorde daaarin 45 maal. Na zijn voetballoopbaan keerde hij terug naar de Kroatische hoofdstad om te studeren. Hij behaalde zijn Licentiaat Geschiedenis aan de Universiteit van de Zagreb. Sindsdien werkt hij als sportjournalist en analyseert hij voetbalwedstrijden voor diverse televisiestations.
Koning van de doorsteekpass
Het eerste hoogtepunt in de glansrijke carrière was het Wereldkampioenschap voor jeugdteams in 1987. Joegoslavië kaapte de hoofdprijs weg dankzij een gouden generatie van topvoetballers als Prosineèki, Jarni, Savicevic, Šuker, Mijatoviæ en natuurlijk Boban. Zvone speelde een hoofdrol en na dit tornooi stond zijn naam op het lijstje van elke topclub. De beloning liet dan ook niet erg lang op zich wachten. In 1991 verliet Boban Joegoslavië en trok naar AC Milan. Om hem de tijd te geven zich aan te passen aan het Italiaanse voetbal, leenden de rossoneri hem uit aan Bari. In dat ene seizoen bij Bari ontwikkelde ‘Zorro’ zich tot een complete spelmaker. Hij maakte het team beter en strooide kwistig met assists. Boban keerde terug naar Milan en schitterde er negen seizoenen lang. Onder zijn leiding kroonde Milan zich vier keer tot Italiaans kampioen. De grootste triomf was echter de beker met de grote oren, AC Milan won de Champions League in 1994. Boban speelde in totaal 178 matchen voor AC Milan en scoorde 21 keer. Hij geniet nog steeds eeuwige roem in de Italiaanse modestad voor zijn doorsteekballetjes en passjes met de buitenkant van de voet.
Dirigent van Kroatië: brons op het WK ’98
Ook op internationaal vlak kende Boban succes. Naast het Wereldkampioenschap voor jeugdteams in 1987, schitterde Zvonimir ook in het A-team voor Joegoslavië. In de periode 1987-1991 kreeg Boban acht caps achter zijn naam en scoorde één maal. Toen het land in 1991 uit elkaar viel, koos Boban resoluut voor Kroatië, zijn thuisland. Als kapitein en spelverdeler dirigeerde hij de ploeg. Dat Kroatië al snel de bijnaam “Brazilianen van Europa” kreeg, was mede de verdienste van de koning van de doorsteekpass. Op het WK van ’98 combineerde Kroatië, onder leiding van Boban, zich met zwierig gemak naar de bronzen medaille. Enkel tegen het Frankrijk van grootmeester Zidane moesten de rood-witten zich gewonnen geven.
Kroatische volksheld
Toch vertellen al deze successen niet waarom ‘Zorro’ een legendarische volksheld werd in Kroatië. De reden voor die heldenstatus speelt zich af na een topper tussen Dinamo Zagreb en Rode Ster Belgrado, twee aartsrivalen in voormalig Joegoslavië. Het land brokkelde toen al uit elkaar en het Kroatische nationalisme stak de kop op. Ook ‘Zvone’ stak zijn patriottisme niet onder stoelen of banken. Na de wedstrijd braken hevige rellen uit. De hoofdzakelijk Servische politie maakte hiervan gebruik om een jonge Kroatische supporter in elkaar te slaan. Boban kwam tussenbeide en ging het gevecht aan met de agenten. De beelden gingen het land rond, Zvonimir Boban werd prompt het symbool voor de Kroatische strijd voor onafhankelijkheid en wordt sindsdien aanbeden als Kroatische volksheld.
Auteur: Bjorn Hinderyckx
Auteur: Bjorn Hinderyckx
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief