Column Het kluwen rond de zaak Geel ontrafeld
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
De kogel is door de kerk, noch Geel, noch Namen kregen nu van de KBVB de toelating te starten in tweede nationale. De soap zonder einde krijgt hiermee een zoveelste verrassende wending. De Belgische Voetbalbond argumenteerde op de eigen site als volgt : "Uit eerbied voor de clubs die hun reglementaire verplichtingen ter harte hebben genomen en hebben nageleefd, beslist het Uitvoerend Comité de aanvangsdata van de competitie van voormelde afdelingen te behouden. 17 clubs nemen deel aan het kampioenschap 2007/2008 in IIe Nationale afdeling." Nergens wordt expleciet vermeld dat Geel volgens de Bond geen recht heeft op een licentie, noch waarom er dan geen andere ploeg promoveert zoals de bondsregelementen halvelings stipuleren. We gingen zelf even graven in het kluwen aan regels van de KBVB.
De reglementen van de KBVB voorzien duidelijk en uitdrukkelijk in de vervanging van de nu vrijgekomen plek volgens V/53.4.41 kennen : "Aan het einde van het kampioenschap en onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de licentie van club betaald voetbal uit II de nationale afdeling werd aangevraagd en bekomen, zijn stijgers naar IIde nationale afdeling (de eerste van de reeks) en de winnaar van de eindronde indien deze club een club van IIIde nationale afdeling is; indien deze club geen licentie heeft bekomen wordt zij vervangen door de best geplaatste club, die de licentie heeft bekomen, in het klassement van de eindronde."
De KBVB besloot echter dat de competitie aangevat dient te worden met slechts 17 ploegen. Geel zag uiteindelijk zijn licentie niet ingetrokken worden door de KBVB, maar wel geschorst worden door de Burgerlijke rechtbank. De Bond argumenteert dat op deze manier Geel niet vervangen dient te worden, daar de club niet in derde nationale dient te blijven omwille van het niet behalen van een licentie. Toch lijkt het logisch dat wanneer een officiële instantie zich neerlegt bij de uitspraak van een burgerlijke rechtbank en zich ernaar gedraagt, dat ze dan ook desbetreffend handelt. Dit zou willen zeggen dat Geel wel in derde nationale blijft omdat de club 'momenteel' niet over een licentie beschikt. Voor dit specifieke scenario bestaat er echter geen expliciete regel. Het is nu wachten op de reacties uit Namen en Geel.
Namen zal ongetwijfeld, indien mogelijk, deze nieuwe beslissing van de KBVB aanvechten. Ook blijft er een zaak lopen tussen Namen en de Bond. De Naamse rechter besliste namelijk dat de Bond zijn eigen reglementen diende toe te passen in verband met de Naamse vraag om de competitie alvast te starten met 19 ploegen. De tweede Naamse zaak tegen de Bond, die wacht op een uitspraak ten gronde aangaande de onterechte toekenning van de licentie aan Geel, blijft wel doorlopen. Deze belet dan weer niet dat de competitie aangevat wordt zonder Namen.
En wat doet Cappellen ? De club zal ongetwijfeld ook wel artikel artikel V/73.42 uit het hoofd kennen : "De vrijkomende plaatsen worden toegewezen op basis van de rangschikking van de eindronde. In IIIde nationale wordt, voor de toekenning van de derde en vierde plaats van deze rangschikking, door de bevoegde instantie zo snel mogelijk een testwedstrijd georganiseerd tussen de twee ploegen die uitgeschakeld werden in de tweede speeldag van de eindronde; zij stelt soeverein de modaliteiten van deze wedstrijd vast, rekening houdend met de bepalingen van artikel V/19 zowel wat betreft de verlengingen als het nemen van strafschoppen." Deze plaats wordt door middel van de zogenaamde "troostingsfinale" toegewezen en in dit geval zou dit betekenen dat Cappellen de overstap zou mogen maken naar tweede nationale. Cappellen kan bijvoorbeeld een zaak beginnen met de vraag om de licentie van Geel te herroepen, naar analogie met de beslissing van de rechtbank. In geval van herroeping nemen zij volgens voorgaand artikel de open plek in.
De KBVB zit echter een beetje gevangen in haar eigen kluwen aan regels en procedures en vooral in de leemtes die er schuilen in al deze regels wanneer een burgerlijke rechtbank betrokken wordt bij een dossier. De kans bestaat nu ook dat iemand de zaak aanhangig maakt bij de FIFA of de Uefa en dan wacht de KBVB nog meer moeilijkheden. Eerder namelijk werd Portugal al eens bedreigd door de FIFA toen een dispuut tussen Belenenses en Gill Vicente de start van de competitie dreigde uit te stellen. Beide clubs vochten toen ook hun zaak uit voor de burgerlijke rechtbank en de FIFA regels verbieden dit voor wat betreft sportieve disputen. De vraag is natuurlijk wat 'sportieve disputen' zijn. De FIFA wou dat de Portugese Bond de materie oploste en indien dit niet gebeurde zouden alle Portugese ploegen en de nationale ploeg van het internationale toneel geband worden. Het is dus goed mogelijk dat de FIFA ook de KBVB zou durven onder druk zetten.
Tenslotte zijn ook voor Geel de rechtsmiddelen nog lang niet uitgeput, net zo min als voor Namen. En zoals gezegd kunnen eventueel Cappellen en ook Dessel Sport, dat zich deze week in het debat mengde, noch naar de rechtbank stappen. Het zou best kunnen dat deze uitspraak van vandaag niet meer is dan een Pyrrusoverwinning voor de KBVB.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief