Column Het leven zoals het is: de KBVB
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Woensdag in de vooravond speelde onze nationale voetbaltrots in en tegen Kazachstan. Enkel de meest optimistische waarnemers geloven nog in een mirakel en dus de kwalificatie voor de eindronde van het Europees kampioenschap. Dat vindt plaats in de zomer van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. Ondertussen wordt de Belgische voetbalbond steeds negatiever belicht. De bond kan zich nu niet langer verschuilen achter de goeie prestaties van de Duivels.
Laten we een kat een kat noemen. België als nationale voetalploeg betekent niets meer op Europees, laat staan op wereldniveau. De Duivels zijn afgezakt naar de 69ste plaats op de ranking van de Fifa, de wereldvoetbalbond. Daar vertoeven we in het olijke gezelschap van befaamde voetbalnaties als Panama en Wit-Rusland. Bovendien zijn er ook extrasportief de nodige zorgen. De woorden ‘voetbal’ en ‘België’ worden steeds meer in dezelfde zin gebruikt met termen als incompetentie en amateurisme. Niet bepaald vrolijke gedachten.
Zheyun Ye
De affaire rond de beruchte gokchinees Zheyun Ye was ongetwijfeld het begin van het einde voor de geloofwaardigheid van de voetbalbond. Iedereen herinnert zich waarschijnlijk nog de panoramareportage ‘De tackle van de maffia’ die de bal spreekwoordelijk aan het rollen bracht. Belangrijker dan dat was de reactie van toenmalig voorzitter Jan Peeters en bondsprocureur René Verstringhe in die reportage. Ze kwamen in beeld alsof ze het in Keulen hoorden donderen. De zaak is zelfs op dit moment nog altijd niet volledig opgelost. Lierse en Put zijn in beroep gegaan tegen de eerste uitspraak. Over La Louvière en de betrokken spelers moet de Controlecommissie van de bond zich nog uitspreken.
Verbroedering Geel
Een van de clubs die betrokken was bij de affaire rond de gokchinees was Verbroedering Geel. Het was een van de ploegen waar Ye zich in het bestuur probeerde in te kopen. Op het eerste gezicht zonder veel succes. Of toch? Veel werd er niet bewezen, maar toch strafte de voetbalbond als eerste de tweedeklasser. Het had veel weg van het zoeken naar een zondebok. Lierse en La Louvière, die toch in een veel slechter daglicht kwamen, degradeerden niet naar derde klasse. De Kempense ploeg moest dus het seizoen 2006-2007 willens nillens in derde klasse starten. Ze ging hiertegen in beroep, maar kreeg geen gelijk. Ze werkten het seizoen 2005-2006 wel nog af in tweede klasse en haalde zelfs de eindronde met als inzet promotie naar de hoogste klasse. Maar Geel was niet zeker of het wel mocht deelnemen aan die eindronde. Uiteindelijk besliste de rechtbank dat het dat wel mocht.
Bij winst bleef Geel gewoon in tweede klasse, maar het won niet en dus degradeerde de ploeg toch naar de derde klasse. Daar startte Geel het volgende seizoen met een puntentotaal van -6, maar toch haalde het de eindronde met als inzet de promotie naar tweede. Ze wonnen die eindronde ook. De licentiecommissie van de voetbalbond gaf Geel eerst geen beroepslicentie, in beroep dan weer wel. Geel dus opnieuw naar tweede klasse. Of toch niet?
UR Namen en Dessel Sport
Niet dus. Want daar was UR Namen dan weer niet mee opgezet. Zij dienden op hun beurt klacht in wegens mogelijke procedurefouten en eisten zo hun - volgens hen dan toch - terechte plaats in tweede klasse op. Zij eindigden tweede in die eindronde, na Geel. Na veel vijven en zessen besloot de KBVB om de beide clubs in derde klasse te laten starten en dus slechts zeventien ploegen te laten meespelen in tweede klasse. Geel en Namen gingen echter op hun elan door en wilden koste wat het kost in tweede klasse uitkomen. De bond gaf geen krimp tot de rechtbank van Namen vorige week een uitspraak deed. De competitie in tweede en derde werd prompt stilgelegd en de bond vond er niet beter op om zowel Geel als Namen toch in tweede klasse te laten spelen. Nu blijkt er met Dessel nog een derde hond in het spel te zijn. Volgens Dessel zijn zij de enige ploeg die op het moment van die bewuste eindronde in derde klasse vorig seizoen wel over de juiste licentievoorwaarden beschikte. Dessel degradeerde vorig seizoen uit tweede en wil nu dus opnieuw in die reeks spelen. Voorlopig ligt de competitie in de genoemde reeksen nog altijd stil. Het is wachten op een wit konijn uit de hoed van de KBVB met op kop bondsvoorzitter François De Keersmaecker. Woensdag is er een vergadering met alle ploegen uit tweede en derde klasse. Ondertussen heeft Dessel wel al klacht neergelegd bij de rechtbank en lijk een oplossing verder weg dan ooit. Misschien een tweede klasse met twintig ploegen?
Vreemde zaken
Maar er zijn nog aantal gebeurtenissen aan de Houba De Strooperlaan die menig waarnemer de wenkbrauwen doen fronsen. Zo was er vorige week het nieuws dat men zomaar een bedrag van 600.000 euro van de nationale loterij aan zich voorbij liet gaan. Het geld was bedoeld als subsidie voor het jeugdvoetbal. Ook het nieuws dat René Vandereycken, tot nader order nog steeds bondscoach, een nieuwe sponsor aanbracht en daarvoor een commissie opstreek van 25.000 euro was nu niet bepaald een koosjere gebeurtenis.
De geloofwaardigheid van een nationale ploeg wordt niet alleen bepaald door de prestaties op het veld, maar ook door de omkadering van dat team en bij uitbreiding de omkadering van alle leden van die bewuste bond. Op dat vlak heeft de KBVB nog heel veel werk voor de boeg.
Auteur: Stijn Sinnaeve
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief