Interview Thiebaut bewijst ongelijk Belgische clubs

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Thiebaut bewijst ongelijk Belgische clubs
Foto: © SC
Word fan van MVV! 21

Hij scoorde vorig jaar voor FCV Dender 21 doelpunten in tweede klasse, maar toch was Gunter Thiebaut niet goed genoeg om met de Oost-Vlamingen naar de Jupiler League te promoveren. Ook andere eersteklassers zagen niets in de tweevoudige topschutter uit tweede klasse. Uiteindelijk belandde hij dan toch in de Jupiler League, maar dan wel die in Nederland waar het Belgische biermerk de tweede klasse sponsort. MVV zal zich de transfer niet beklagen want opnieuw voert hij de topschutterslijst aan met zes stuks in zeven wedstrijden. Voetbalkrant.com trok richting Maastricht en zag – tot ons plezier - Thiebaut na 33 minuten de score openen tegen TOP OSS. Daarna wilde hij ons absoluut nog enkele dingen vertellen. En dat deed hij dan ook ...
 
Over zijn topscorersstatuut in de Jupiler League ...
 
“Het is geen voordeel als je tijdens je eerste match meteen twee doelpunten maakt. Ze kennen me al en dat heb ik vandaag (maandag, nvdr) gevoeld. In de eerste minuten kreeg ik al een tik op mijn kuit. Tot bloedens toe. Maar het scoren zelf is nooit mijn drijfveer geweest. Die ‘kritiek’ krijg ik wel regelmatig. Ik ben niet egoïstisch genoeg, zeggen ze. Maar mijn eerste doel is om punten te pakken en als je wint volgen de doelpunten wel.”
 
Over zijn keuze voor MVV ...
 
“De club volgde mij al enkele jaren en gaf me echt het gevoel dat ze me wilden. In België waren er ook enkele clubs die interesse toonden, maar dat was nooit concreet. En als ze een bod deden, kon ik er mij niet in vinden. In Duitsland kon ik bij Rot Weiss Essen in derde klasse gaan spelen. Dat aanbod was financieel beter, maar ik had geen zin om nog eens in derde te spelen. Eén keer is genoeg. In Nederland toonden ook RKC Waalwijk en FC Den Bosch interesse, maar ik had toen mijn woord al aan MVV gegeven en dat beklaag ik me helemaal niet. Door de Belgen voel ik me hier wel thuis, maar dat heeft niet meegespeeld in mijn beslissing.”
 
Over Dender ...
 
“Ik begrijp het niet. Ik heb meer dan honderd matchen in eerste klasse gespeeld, lag goed in de groep en had voor de ploeg toch al mijn diensten bewezen. Iedereen dacht dat ik zou blijven en de voorzitter vertelde me ook iedere keer dat het in orde zou komen, maar uiteindelijk mocht ik vertrekken. Ze hebben veel nieuwe spelers aangetrokken voor eerste klasse. Op zo’n moment vraag ik me af waarom ze hun eigen spelers niet houden. Het is moeilijk om naar een wedstrijd te gaan kijken, maar ik heb nog altijd wel goed contact met de spelers. Na de wedstrijd tegen ADO Den Haag kreeg ik meteen enkele smsjes van hen om me te feliciteren.”
 
Over Rob Maaskant ...
 
“Hij wordt in Nederland de ‘Nieuwe Prins’ genoemd en is best wel een eigenzinnig persoon. Op het veld gaat hij er volledig voor en roept hij zich kapot, maar naast het veld kan je ook met hem gaan feesten. Zijn ambitie heeft me trouwens overtuigd om voor MVV te tekenen. Je moet een doel voor ogen hebben en hij wil hier echt iets neerzetten. Daarom is het logisch dat hij nu ontevreden is. Hij wil via de eindronde naar Eredivisie gaan. Zonder die ambitie had ik nooit voor de club getekend.”
 
Over voetballen op kunstgras ...
 
“Op kunstgras kan je waarschijnlijk meer voetballen, maar misschien gaat het dan wel te veel op zaalvoetbal lijken. Ik ben gevoelig aan harde ondergronden waardoor te veel spelen op kunstgras voor meer blessures kan zorgen. Zo miste ik vorig jaar al de bekerwedstrijd op Anderlecht. En ik kan me ook niet voorstellen dat verdedigers nog even goed kunnen tackelen op zo’n veld. Maar je merkt wel dat de ploegen die hier op kunstgras spelen beter voetballen. Als we daar naar toe moeten, kunnen we best ook een week op kunstgras trainen om er al aan te wennen.”
 
Over de farce in de Belgische Tweede klasse ...
 
(legt zijn hoofd op tafel en begint te lachen) “Ze vragen me hier wat er in België allemaal aan de hand is. Hier zou het alleszins niet mogelijk zijn. Als je dan ziet dat Juventus in Italië naar tweede wordt verwezen. Met Anderlecht of Club Brugge zullen ze dat nooit doen. En met alle respect, Brugge en Anderlecht betekenen niet veel in vergelijking met Juventus. Het probleem is dat de voetbalbond niet geleid wordt door voetbalmensen. Je hebt mensen nodig die voeling met de sport hebben.”
 
Over de benadering van het Belgische voetbal ...
 
“Het is een schande dat tweede klasse in België niet op tv komt of meer aandacht krijgt in de kranten. We deden het vorig jaar goed met Dender, maar daarover werd met geen woord gerept. Wel over KV Mechelen en Antwerp want dat waren ploegen met traditie. Gewoon belachelijk. We moeten in België ook in onszelf geloven en de sport aantrekkelijk houden. Breng betere tv-programma’s waarvan jongeren iets kunnen bijleren - zoals Match of the Day in Engeland waar ex-topspelers de wedstrijden analyseren - in plaats van mensen als Herman Brusselmans uit te nodigen. Bouw mooie stadions zodat de supporters met plezier naar het voetbal komen en laat de reserven van eersteklassers meespelen in derde. Er zal veel meer volk naar die wedstrijden afzakken. In Duitsland stond er 25.000 mensen langs de lijn in de Regional Liga. Ze willen de sterren zien spelen.”
 
Over scheidsrechters in Nederland ...
 
“Tegen RKC Waalwijk kreeg ik rood terwijl er niets gebeurd was. De verdediger dacht zelfs dat hij een fout had gemaakt. Maar wel heel sportief dat de scheidsrechter achteraf toegaf fout te zijn en bovendien hebben de trainer (Petrovic) en speler van RKC (Van Mosselvelde) ook gezegd dat er niets was gebeurd waardoor mijn rode kaart direct werd kwijtgescholden. Toch zijn ze blij als er hier een Belg een wedstrijd fluit.”
 
... in België ...
 
“Het is spijtig dat een scheidsrechter als Johnny Vereecke moet stoppen op het hoogste niveau. Hij was iemand waar je nog in discussie mee kon treden. Nu krijg je daar een gele kaart voor. De hype rond Jerôme Efong-Nzolo vind ik dan weer overdreven.”
 
... en in het algemeen ...
 
“De scheidsrechter heeft een rol als dictator gekregen. Waarom mag je je doelpunt niet meer vieren met de supporters? Op de hekken springen is toch geen provocatie. In Duitsland kreeg een speler twee keer geel na een doelpunt. Eén voor zijn truitje uit te trekken en één om op de hekken te springen. Rood! Ze zouden zich beter bezig houden met de essentie van het voetbal in plaats van alles te verbieden. Voetbal is emotie! Ik pleit voor technologische hulp, maar het mag geen American Football worden. Een bal die al dan niet over de lijn is kan beslissen over winst of verlies, maar een tackle is soms voor verschillende interpretaties vatbaar.”
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Eerste Divisie

Nieuwste reacties