Benelux krijgt stevige concurrentie voor WK 2018
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
België, Nederland en Luxemburg willen samen voor het WK 2018 gaan, maar zullen daarvoor wel met stevige concurrentie moeten afrekenen. Nu de FIFA het beutrolsysteem heeft afgeschaft, tonen heel wat landen interesse.
Voor het WK van 2018 schafte de FIFA het beurtrolsysteem tussen de continenten af. Normaal had het WK in Noord-Amerika moeten plaatsvinden, maar wegens een gebrek aan concurrentie besloot de Wereldvoetbalbond om ook andere continenten toe te laten. Vanaf nu mogen enkel landen uit de laatste twee continenten die het WK hebben georganiseerd, geen kandidatuur indienen. Dat betekent dat in 2018 enkel landen uit Afrika (Zuid-Afrika 2010) en Zuid-Amerika (Brazilië 2014) geen kans maken.
De landen uit de andere continenten (Noord-Amerika, Azië, Oceanië en Europa) mogen dus wel een kandidatuur indienen. Logischerwijze is er dan ook veel interesse.
In Europa is er naast de Benelux ook Engeland. De Engelsen hopen na de Olympische Spelen van 2016 ook het WK te mogen organiseren. Daarvoor krijgt de Voetbalbond de steun van de Engelse premier Gordon Brown. Het Verenigd Koninkrijk hoopt trouwens ook de Commonwealth Games van 2014, het WK Rugby van 2015 en het WK Cricket van 2019 binnen te halen. Brown spreekt over het "grootste decenium voor de Britse sport in de geschiedenis."
Ook Rusland en Spanje tonen belangstelling, al gaat het daar voorlopig niet verder dan voorzichtige interesse.
In Noord- en Midden-Amerika zijn de Verenigde Staten en Mexico de grote kandidaten. De grootste buiten-Europese kandidaat lijkt echter Australië te worden. Daarnaast is er ook China, dat volgend jaar trouwens ook de Olympische Spelen organiseert.
In de meeste landen gaat het voorlopig echter niet veel verder dan de gebruikelijke voorzichtige interesse. Enkel in het Verenigd Koninkrijk en de Benelux lijkt men al concreet bezig te zijn.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief