Het voetbalalfabet: De Q van Quaresma

Het voetbalalfabet: De Q van Quaresma
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In ons voetbalalfabet in samenwerking met het online magazine man-oeuvre.be zijn we in het alfabet ondertussen aanbeland bij de Q. Balgoochelaars en dribbelkonten,zo worden de balvaardige technici tegenwoordig genoemd. De meesters in deze categorie zijn twee supersterren, namelijk Cristiano Ronaldo en Ronaldinho. Over hen wordt veel geschreven en gepraat. Toch zwaaien nog andere kunstenaars de plak in de Europese voetbalscène. Een van die rijzende sterren is de Portugees Ricardo Quaresma, aanvallende middenvelder bij FC Porto.
 
Mustang
Ricardo Andrade Quaresma Bernardo werd geboren in de Portugese hoofdstad Lissabon op 26 september 1983. Quaresma doorliep de jeugdreeksen bij Sporting CP, de groen-witte rivalen van Benfica. In 2001 maakte hij zijn debuut bij de hoofdmacht van de club. De toenmalige trainer, de Hongaar Bölöni, gaf hem de bijnaam Mustang. Al gauw werd duidelijk waarom: Quaresma beschikt over een zelden geziene snelheid van uitvoering, teert op natuurlijke kracht en kan zowel links, rechts als centraal uit de voeten. Het seizoen 2002 - 2003 betekende de grote doorbraak voor de flankspeler. Dat seizoen mocht ook een andere ster opdraven, Cristiano Ronaldo.
 
Schim in Camp Nou
Grote clubs meldden zich in de zomer van 2003 om Quaresma aan zich te binden. Naar het voorbeeld van de nationale held, Luis Figo, trok hij naar FC Barcelona. De Catalanen spendeerden zes miljoen euro aan de transfer. Het begon goed voor Quaresma want in zijn eerste wedstrijd voor Barça, tegen AC Milan, scoorde hij. Elf keer mocht hij van coach Rijkaard starten en evenveel keer viel hij in. De balans oogde dus heel mager: 22 wedstrijden en één luttel doelpunt. Tot slot van rekening blesseerde Quaresma zich in de laatste week van het seizoen. Zo miste hij het Europees kampioenschap in 2004, dat doorging in zijn thuisland Portugal
 
Nieuwe kans
Na die ongelukkige zomer wilde Quaresma weg bij Barcelona. Hij stelde zich serieuze vragen bij de aanpak van Frank Rijkaard en schermde met de interesse van grote buitenlandse teams. Groot was dan ook de verwondering toen bekend raakte dat Quaresma zou overstappen naar een van de aartsrivalen van zijn vroegere club Sporting CP. Veel had te maken met de overstap van Deco, die FC Porto inruilde voor FC Barcelona. Quaresma diende als pasmunt bij die overgang. Bij Porto vond Quaresma niet alleen de spelvreugde terug, ook de fans dragen hem op handen. In het team van coach Jesualdo Ferreira is hij een onbetwistbare titularis. Ook nu staat Quaresma in de belangstelling van talloze Europese topclubs.
 
Nationale laatbloeier
De Portugese pers reageerde verontwaardigd op de niet-selectie van Quaresma voor de Portugese nationale ploeg naar aanleiding van het WK 2006 in Duitsland. Bondscoach Scolari hekelde het niet vervullen van zijn defensieve taken. Na enkele goede seizoenen met FC Porto besliste Scolari toch om Quaresma terug op te roepen voor de nationale ploeg. Zijn eerste internationale doelpunt scoorde hij tegen België op 24 maart dit jaar. In die wedstrijd was hij de grote boeman voor onze Rode Duivels. Als hij zijn huidige vorm aanhoudt, zal hij nog veel defensies het leven zuur maken. Quaresma wordt niet voor niets de Portugese Harry Potter genoemd.
 
Auteur: Kjell Debacker
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties