PSV is goed voor Eindhoven
Foto: © SC
Word fan van PSV! 313
Een gezamenlijk onderzoek van PSV en de gemeente Eindhoven toont grote toegevoegde waarde op economisch en sociaal maatschappelijk terrein. Er is een intensieve samenwerking gepland.
PSV en de gemeente Eindhoven gaven gezamenlijk opdracht voor een studie naar de economische en sociaal-maatschappelijke betekenis van PSV voor Eindhoven en de regio. Die betekenis blijkt aanzienlijk: de optelsom van de totale financiële stromen die aan PSV zijn toe te rekenen bedraagt 140 miljoen euro. Daarvan komt 60% ten goede aan de regio. Ook op sociaal-maatschappelijk gebied is PSV belangrijk. De club is actief op vele terreinen zoals onderwijs, supporterszaken, maatschappelijke waarden en goede doelen. In de toekomst willen PSV en de gemeente de samenwerking verder vormgeven en uitbreiden om de ambities van de club en de stad met elkaar te verbinden.
Het totaalbedrag van 140 miljoen euro is opgebouwd uit de bestedingen die onder meer betrekking hebben op horeca, gedrukte media, aanschaf van audiovisuele apparatuur, merchandising, vervoer en kansspelen. Ook is gebleken dat de hiermee samenhangende werkgelegenheid op 1.255 arbeidsplaatsen komt. Hierbij zijn de circa 450 vrijwilligers die actief zijn bij PSV buiten beschouwing gelaten. De cijfers hebben betrekking op het seizoen 2003-2004. Aan overheidszijde is PSV goed voor 22 miljoen aan afdrachten van onder meer btw, loonbelasting en onroerende zaakbelasting. De kosten die de overheid voor de club heeft gemaakt bedragen circa 960.000 euro. Dit bedrag betreft de inzet van politie voor onder andere handhaving en verkeer. PSV ontvangt geen subsidies en daarmee is de club een uitzondering in voetballand. De meeste gemeenten in Nederland onderhouden financiële verbanden met de betaald voetbalorganisatie (BVO) in hun gemeente. Totaal is hiermee een bedrag van 300 miljoen euro gemoeid.
PSV is zich ervan bewust dat haar status als een van de grootste voetbalclubs van Nederland op sociaal-maatschappelijk gebied verantwoordelijkheden met zich meebrengt. De club is dan ook actief op tal van terreinen zoals onderwijs, goede doelen en maatschappelijke waarden. Bekende en minder bekende voorbeelden zijn: de PSV Phoxy Club (fanclub voor kinderen tot 12 jaar met 20.000 leden), jaarlijks ziekenhuisbezoek aan jonge patiëntjes door de selectie van PSV, ondersteuning van goede doelen als KWF Kankerbestrijding, Scoren voor Gezondheid, Cruyff Courts en intensieve inzet op relatiebeheer met de supporters door onder andere speciale supportersvakken voor gezinnen en jongeren, antiracismeprojecten en de inzet van zogeheten sfeerteams die werken aan de verbetering van de sfeer in het stadion.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief