Defour: van Hombeek tot in Luik
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Steven Defour heeft gisterenavond in het Casino van Oostende de Gouden Schoen 2007 gewonnen. Deze trofee bekroont de beste voetballer van het afgelopen jaar. De Standardmiddenvelder haalde het met 312 punten, Ahmed Hassan kreeg er als tweede 206.
Jeugd
Steven Defour werd op 15 april 1988 geboren in Mechelen. In 1992, op vierjarige leeftijd, betrad hij voor het eerst een voetbalveld. Tot 8-jarige leeftijd speelde hij voor het bescheiden Zennester Hombeek, een ploeg die momenteel in derde provinciale B van de provincie Antwerpen uitkomt. Snel werd hij opgemerkt door KV Mechelen, dat hem in 1996 wegplukte bij de plaatselijke club. Na het faillissement van Malinwa in 2003 werd de dan 15-jarige Defour door Racing Genk uit Mechelen weggehaald. Dat was meteen de start van zijn voetbalcarrière op het hoogste niveau.
Racing Genk
Na een kort verblijf bij de beloften van Genk maakte Defour in de winterstop van het seizoen 2004-2005 onder toenmalig trainer René Vandereycken de overstap naar de A-kern. Veel meer dan enkele invalbeurten zaten er voor de jonge belofte in die terugronde niet in. Zijn grote doorbraak maakte Defour in het seizoen 2005-2006. Genkcoach Hugo Broos zat met een hele pak geblesseerden opgezadeld en voelde zich genoodzaakt om de Mechelaar een kans te geven. En die greep hij met beide handen. Al snel groeide de op dat moment amper 17-jarige Maneblusser uit tot de patron van de ploeg en hij werd door het Limburgse publiek op handen gedragen. In datzelfde seizoen volgde ook zijn eerste oproepbrief voor de Rode Duivels. Op 11 mei 2006 debuteerde hij in de oefenwedstrijd tegen Saudi-Arabië. Na 89 minuten werd hij vervangen door Nicolas Lombaerts.
Ruzie met Vaessen
Defour doet het zo goed dat Ajax Amsterdam in de zomerstop van 2006 bereid was ongeveer drie miljoen op tafel te leggen voor hem. Toenmalig Genkvoorzitter Jos Vaessen hield echter het been stijf en eiste zes miljoen, maar dat wilden de Nederlanders niet betalen. Op 15 juni 2006 was Defour de stugge houding van zijn voorzitter meer dan beu en met de beruchte wet van ’78 verbrak hij zijn contract bij Genk. Een bom ontplofte in het anders zo vredige Limburg. In België geldt een gentlemen’s agreement tussen de profclubs dat zegt dat de clubs geen spelers aannemen die de wet van ’78 gebruikt hebben.
Omstreden transfer naar Standard
Standard Luik bood dan een uitweg voor de opstandige Genkspeler. Het nam, naar eigen zeggen, Defour in de zomer van 2006 van Genk over voor een bedrag tussen de anderhalf en twee miljoen euro en liet hem een vijfjarig contract ondertekenen. Bronnen, niet alleen binnen Racing Genk, maar ook binnen Ajax, beweren dat de Luikenaars maar een peulschil aan de Limburgers betaalden. Vaessen sprak zelfs openlijk over een complot van Defours manager Paul Stefani en Standards sterke man Luciano D’Onofrio. Gedegouteerd stapte de bedrijfsleider op als voorzitter van de huidige vicekampioen. De overgang van de Defour naar de Vurige Stede is een van de meest omstreden uit de geschiedenis van het Belgische voetbal en zal nog lange tijd de gemoederen beroeren. Voor de Genksupporters zal de momenteel 19-jarige middenvelder altijd een Judas blijven.
Verhitte sfeer
Het toeval wou nu dat de kalendermaker al op de derde speeldag van het seizoen 2006-2007 de Luikenaars naar Genk deed afzakken. De omstreden transfer, samen met enkele pittige en negatieve uitspraken over de Genkfans die hem een maand daarvoor nog als een god beschouwden, deden de gemoederen hoog oplaaien. Er heerste een verhitte sfeer tijdens de topper, maar Defour zelf bleef er ijzig kalm onder. Genk en Standard deelden de punten (0-0). In de nacht van 10 op 11 november 2006 stak iemand de wagen van de vader van Stevens vriendin in brand. Vermoedelijk ging het om een Genksupporter.
Regisseur
Bij het begin van het huidige seizoen werd Defour na het vertrek van Sergio Conceiçao uitgeroepen tot aanvoerder van de Rouches. Standard speelde onder zijn regie een uitstekende heenronde, waarin geen enkele competitiewedstrijd werd verloren. Vooral in de thuismatchen werd de tegenstander onder het gras gelopen. De vraag is hoelang Defour nog op de Belgische velden zal te zien zijn. Enkele weken geleden toonde Ajax weer belangstelling voor hem, maar nu wees hij de Nederlanders zelf af. Hoewel de Amsterdammers deze keer acht miljoen euro voor hem wouden neertellen, was het naar eigen zeggen niet het juiste moment. “Na het seizoen kan er eventueel gepraat worden”, was zijn commentaar. De Mechelaar speelde tot nu toe 71 wedstrijden in de Jupiler League en scoorde daarin zes keer (één keer voor Genk en vijf keer voor Standard).
Ondertussen is Defour niet alleen bij Standard de regisseur, maar ook bij de Rode Duivels groeide hij uit tot een belangrijke pion. Hij speelde onder Vandereycken twaalf interlands. Daarin scoorde hij nog niet.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief