Het voetbalalfabet: De Y van Yorke

Thomas Dubois
| 0 reacties
Het voetbalalfabet: De Y van Yorke
Foto: © SC
Word fan van Trinidad & Tobago! 0

We zijn in het voetbalalfabet toe aan de voorlaatste letter, de Y van Dwight Yorke.

In het voetbalalfabet in samenwerking met het online magazine Man-oeuvre.be zijn we gearriveerd bij de Y, die van Dwigt Yorke. Manchester United zal altijd een club blijven die tot de verbeelding spreekt. Talloze internationale sterren speelden er een roemrijke carrière bijeen en hielpen de fans aan titels en bekers. In 1999 won het team van coach Alex Ferguson de beker met de grote oren, de Champions League. De aanvalslinie bestond uit twee zwarte parels: Andy Cole en Dwight Yorke. Twee tegenpolen, maar toch de beste maatjes.
 
Ontdekt op Tobago
Dwight Yorke werd geboren op 3 november 1971 in Canaan op het eiland Tobago. Yorke werd ontdekt door toenmalig Aston Villa-manager Graham Taylor toen die op stage was met zijn team in de Caraïben. In een oefenmatch tegen een plaatselijke selectie viel aanvaller Yorke meteen op en in 1990 debuteerde hij dan ook voor de Engelse club. Hij won twee League Cups met Aston Villa en scoorde vele doelpunten. Na acht jaar trouwe dienst speelde hij zich in de kijker van Manchester United. Aston Villa wou Yorke niet laten vertrekken, maar toen deze blijk gaf van zijn ongenoegen en niet meer presteerde voor de club, liet Villa hem toch gaan.
 
The Smiling Assassin
Bij Manchester United kwam Yorke terecht in een sterk team. David Beckham, Ryan Giggs, Peter Schmeichel, Roy Keane en Andy Cole waren zijn nieuwe ploegmaats. Vooral met Andy Cole, net als Yorke een aanvaller, kon hij het goed vinden. Dat gaf vuurwerk op het veld en wilde feestjes ernaast. In de vier jaar die hij op Old Trafford verbleef scoorde Dwight Yorke 47 doelpunten in 95 wedstrijden. Dat leverde hem de bijnaam ‘The Smiling Assassin’ op, of ‘de Lachende Moordenaar’. Die titel dankte hij aan het feit dat hij altijd en overal glimlachte. Andy Cole daarentegen was de koele afwerker, die 90 minuten geconcentreerd bleef. Met Manchester won hij drie maal de titel, één FA Cup, één Champions League en één Intercontinentale Beker.
 
Clubhopper
Met de komst van Ruud Van Nistelrooij moest Yorke op niet veel speelkansen meer rekenen van Alex Ferguson. Ook zijn relatie met Playboy-model Jordan werd niet in dank aanvaard door de clubleiding. In de zomer van 2002 verkaste Yorke naar Blackburn Rovers. Hij werd er een spelbepalende aanvaller. Na een dispuut met de coach verhuisde hij naar Birmingham. Hier verzeilde hij maar al te vaak op de bank. Het Australische Sydney FC lokte Yorke naar Down Under met de nodig dollars. Yorke maakte het team kampioen in het seizoen 2005-2006. Vanaf 2006 speelt Yorke voor het team van zijn voormalige ploegmaat Roy Keane, namelijk Sunderland.
 
T&T 
Yorke is de absolute sterspeler aller tijden bij Trinidad en Tobago. Hij speelde 59 officiële interlands voor de dwergstaat en scoorde daarin 26 keer. Daarnaast speelde hij ook nog meer dan honderd onofficiële wedstrijden. Het internationale hoogtepunt beleefde Yorke in 2006. Hij was kapitein van de ploeg die onder leiding van de Nederlandse coach Leo Beenhakker het WK in Duitsland speelde. In 2007 kondigde hij zijn afscheid aan bij de nationale ploeg.
 
Auteur: Kjell Debacker
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties