Alles over de (eventuele) competitiehervorming
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Komende donderdag zal de Profliga stemmen over de plannen voor een competitiehervorming van de eerste klasse. Het wordt buigen of barsten, want bij een mislukking lijkt de totale chaos onafwendbaar.
Welk plan ligt op tafel?
Het plan-Wijnants en zijn andere varianten lijken definitief verleden tijd. Het voorstel dat nu op tafel ligt, bestaat uit een competitie met zestien teams, gevolgd door een nacompetitie.
In eerste instantie zouden de zestien eersteklassers dus dertig wedstrijden afwerken. Daarna wordt een nacompetitie om de prijzen gespeeld. In tegenstelling tot het Nederlandse systeem worden die niet in beker-, maar wel in competitievorm afgewerkt.
Concreet: na dertig wedstrijden zullen de nummers één tot en met zes strijden om de titel en de Europese tickets. Daarvoor spelen ze tien extra wedstrijden, dus uit en thuis tegen elk ander team. Om de nacompetitie spannend te houden zal het aantal punten van in de eerste dertig wedstrijden van elk team wellicht gedeeld worden door drie.
De winnaar van de nacompetitie is de nieuwe kampioen. De runner-up krijgt het tweede Champions League - ticket. De nummer drie mag naar de UEFA-beker, de vierde moet nog play-offs spelen tegen de winnaar van de tweede nacompetitie.
Want inderdaad, ook de nummers 7 tot en met 14 spelen een nacompetitie. Zij spelen wel slechts één keer tegen elkaar, afwisselend uit en thuis. In totaal levert dat zeven extra wedstrijden op. De winnaar van die nacompetitie mag het dus in een dubbele confrontatie opnemen tegen de vierde van de eerste nacompetitie met als inzet een UEFA-bekerticket. De nummers 7 tot en met 14 maken dus ook nog kans op een UEFA-bekerticket.
De nummers vijftien en zestien van de competitie spelen geen nacompetitie. Zij zakken rechtstreeks naar tweede klasse.
Waarom een competitiehervorming?
Omdat het meer televisiegeld oplevert. De clubs hopen met een hervorming tot 50 miljoen euro per seizoen te krijgen. Volgens de clubs wordt de competitie immers spannender en worden er meer toppers afgewerkt, wat het dan weer interessant maakt voor de televisiezenders. Zonder die hervorming zou het bedrag wellicht (ver) onder de huidige 36 miljoen euro zakken.
Ook het niveau zou hoger komen te liggen doordat er dubbel zoveel topwedstrijden zouden zijn. Volgens de topclubs kan men zo het gat met de Europese top wat kleiner maken.
Wie is 100% voor de competitiehervorming?
De topclubs: Racing Genk, Standard, Anderlecht, Club Brugge en AA Gent. Ook Charleroi en Germinal Beerschot zullen zeker ja stemmen. Daarnaast zijn er nog een hoop clubs die twijfelen en eventueel overhaald zouden kunnen worden om het plan goed te keuren.
Wie is 100% tegen de competitiehervorming?
Die clubs moeten vanzelfsprekend vooral onderaan het klassement gezocht worden. Zij vrezen immers het slachtoffer te worden van de inkriming naar zestien teams.
Hoeveel clubs moeten het plan goedkeuren?
Een competitiehervorming kan pas plaats vinden als tweederde van de eersteklassers het plan goedkeurt. Twaalf van de achttien clubs moeten zich dus achter het plan scharen.
Hoe wordt de competitie ingekrimpt naar zestien teams?
De competitie zal sowieso pas vanaf het seizoen 2009-'10 in zijn eventuele nieuwe vorm plaatsvinden. Het komende seizoen verloopt wat de Europese tickets betreft dus zoals gewoonlijk. De strijd om het behoud zal uiteraard wel anders verlopen, omdat niet twee, maar vier teams zullen moeten degraderen. Daarvoor zijn twee mogelijkheden:
- de nummers vijftien tot en met achttien degraderen rechtstreeks.
- de nummers zeventien en achttien degraderen rechtstreeks, de twee andere dalers worden bepaald aan de hand van de resultaten van de voorbije twee of drie seizoenen.
Wat gebeurt er als het donderdag fout loopt en de competitiehervorming er niet komt?
Twee woorden: totale chaos. Als de clubs er donderdag niet uitkomen, lijkt het bestaan van de Profliga zelfs in gevaar te komen.
De topclubs dreigen immers hun rechten apart te verkopen als er geen competitiehervorming komt. Het gaat om Standard, Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Racing Genk, Germinal Beerschot en Charleroi. Als de kleinere clubs tegen de hervorming stemmen, zullen zij hun televisierechten voortaan met zevenen verkopen. Dat zou een catastrofe zijn voor de kleinere clubs, omdat hun televisierechten veel minder waard zijn dan die van de topclubs.
Als het zover komt, dreigen de kleinere clubs mee om gewoon niet meer te spelen tegen de topclubs, of eventueel een jeugdteam te sturen. Chaos troef dus.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief