België ontdekte afgelopen zaterdag Daniel Chavez. De Peruviaan veroverde met zijn technisch vernuft en snelheid de harten van de Club Bruggesupporters. Dat een jonge buitenlander kan rijpen in West-Vlaanderen, is geen toeval.
In februari 2006 kwam Daniel Chavez aan in Brugge. Zaterdag stond de 20-jarige spits pas voor de tweede keer aan de aftrap van een competitiewedstrijd. Niet enkel zijn knieblessures waren daarvan de oorzaak, Club heeft het ook zo gewild. Blauw-zwart bood twee jaar geleden de landgenoot van Andres Mendoza een vierjarig contract aan met het oog op de toekomst.
Jonger scouten
“Daniel Chavez is onder mijn voorganger Marc Degryse naar Brugge gekomen, maar zijn redenering was dezelfde als de mijne vandaag”, aldus Luc Devroe in Het Laatste Nieuws. “Omdat buitenlanders met een zekere status niet meer te betalen zijn, hebben wij onze strategie aangepast. Wij gaan steeds jonger scouten en proberen die gasten dan zelf verder op te leiden.”
Jared Jeffrey
Chavez is de eerste, maar zeker niet de laatste belofte die zo in Brugge belandde. In principe strijkt in juni de Amerikaanse belofte Jared Jeffrey in het Jan Breydelstadion neer. “Of hij een goede investering is, zal de toekomst uitwijzen, net als bij Chavez”, zegt de Clubmanager. “Maar nood breekt wet. Hoe jonger een speler, hoe goedkoper de prijs.”
Stage
Devroe legt de strategie van Club uit. Hij erkent de nadelen, maar ziet vooral de voordelen. “Als we een jonge speler halen, kunnen we die nog kneden. We laten die jongens ook altijd stage lopen, dan hebben we een beter zicht op wat ze waard zijn en hoe ze mentaal in elkaar steken. Ons broek gaan we er niet aan scheuren. Noem ze een berekend risico.”
Belgen onbetaalbaar
Club Brugge kiest bewust voor buitenlandse jongeren. Devroe noemt het de schuld van de Belgische markt. “Als we een Belgische speler van zestien een contract aanbieden, weten we evenmin of die gaat doorbreken. En als we een Belgische belofte willen halen bij pakweg AA Gent of Anderlecht, kost ons dat zelfs meer geld dan zo'n contractloze buitenlandse belofte.” (AN)