De Profliga stemde maandag over de competitiehervorming vanaf het seizoen 2009-2010. Witte rook steeg uit de schoorsteen. Voorzitter Ivan De Witte toonde zich uitermate tevreden, de vraag is of de voetballers er ook zo over denken.
Vanaf het seizoen 2009-2010 treden nog slechts zestien ploegen aan in de Jupiler League. Na de reguliere competitie van 30 wedstrijden, strijden de nummers één tot en met zes voor het kampioenschap en Europees voetbal, de nummers zeven tot en met veertien spelen in een knock-outsysteem voor een barragematch tegen de vierde uit de topreeks met als inzet een extra Europees ticket. De voorlaatste en laatste degraderen naar de tweede klasse. Dat is althans wat de Profliga voorstelt.
Uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws blijkt dat heel wat voetballers zelf niet zo’n voorstanders van het systeem zijn. Vooral het feit dat de kampioen pas in de play-offs bepaald wordt, stuit op heel wat onbegrip. Het zijn eerder de spelers van de ‘kleinere’ clubs die het positief vinden dat zij tot het einde in aanmerking kunnen komen voor Europees voetbal.
"Belachelijk"
Anderlechtverdediger Olivier Deschacht vindt dit een belachelijk voorstel. “Play-offs oké, maar dat je na een heel seizoen nog geen kampioen bent, vind ik belachelijk. Kampioen is kampioen, daar moet je afblijven. In dat nieuwe systeem moet je je dan nog een keer bewijzen.”
"Meer spanning"
AA Gentmiddenvelder Davy De Beule toont zich iets genuanceerder. “Het is raar dat je na de eerste fase geen kampioen meer bent, maar het zorgt wel voor meer spanning en meer topwedstrijden, wat de clubs ook extra inkomsten bezorgt.”
"Alles te verliezen"
Roeselarespeler Stefan Tanghe, die het systeem in Nederland al meemaakte, is absoluut tegen. “Ik maakte het vorig jaar in Nederland al mee en het is te gek voor woorden. De tweede na 34 speeldagen kan zijn Champions Leagueticket nog verliezen aan de vierde of de vijfde uit de stand, die misschien wat frisser zit.” Een mening die ook Bergenspits Cédric Roussel deelt. “Het is niet eerlijk dat de eerste toch nog zijn titel kan verspelen. Waarom spelen we dan 30 matchen vooraf?”
"Zwaardere belasting"
Ook Hans Cornelis van Racing Genk heeft het er moeilijk mee dat de eerste na 30 speeldagen zich niet de kampioen mag noemen. “Ik had toch liever een play-offsysteem zoals in Nederland, waar de nummer één sowieso kampioen is. De belasting zal ook zwaarder zijn met minstens tien matchen meer.”
"Kampioen is kampioen"
Ook voor Club Bruggedoelman Stijn Stijnen hoeven die play-offs niet. “Spelen ze in Duitsland met play-offs? Of in Italië? Of in Engeland, Frankrijk, Spanje, …? De kampioen na de competitie is de kampioen. Die verdient de titel. Het kan niet dat je eerste eindigt om daarna met lege handen achter te blijven in de nacompetitie. Nederland heeft play-offs, ja, maar die willen ervan af.” (AN)