Op weg naar de clash Anderlecht-Club: deel 1

Nico Wieme
| 20 reacties
Op weg naar de clash Anderlecht-Club: deel 1
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Jupiler League loopt op haar laatste benen. De prijzen zijn zo goed als allemaal verdeeld. Enkel de strijd om de tweede plaats moet nog beslecht worden. Daarvoor zijn alle ogen gericht op de onderlinge partij van Anderlecht en Club Brugge zaterdag.

In een reeks van vier artikels gaan wij na hoe Anderlecht en Club Brugge evolueerden tijdens het seizoen 2007-2008. In dit eerste deel krijgt u een algemeen beeld van beide ploegen en met welke verwachtingen zij aan het seizoen begonnen. In deel twee geven we een overzicht van de elf eerste matchen van het seizoen, in deel drie van de volgende elf matchen en in het laatste deel leest u hoe beide teams de eindsprint naar de onderlinge confrontatie inzetten.
 
Prijzen zo goed als verdeeld
Het slot van de Jupiler League kent maar weinig geheimen meer. Standard kroonde zich tot de verdiende kampioen, Anderlecht en Club Brugge mogen mee Europa in. Sint-Truiden en Brussels degraderen. Drie vragen blijven nog onbeantwoord: wie krijgt het tweede Champions Leagueticket, wie mag naar de Intertotobeker en wie wint de beker? Die laatste vraag wordt pas op 18 mei beantwoord wanneer Anderlecht en AA Gent het in het Koning Boudewijnstadion tegen elkaar opnemen. De tweede vraag is niet zo belangrijk, aangezien bijna niemand staat te springen voor dat Intertototicket. Zeker Cercle Brugge haalt zijn neus op voor een dure trip naar Oost-Europa.
 
Remonte versus terugval
De eerste vraag is veel interessanter. Zowel Anderlecht als Club Brugge delen momenteel de tweede plaats met 64 punten, evenveel gewonnen en verloren matchen. De kalendermaker zorgde er dan ook nog eens voor dat beide concurrenten zaterdagavond tijdens de voorlaatste match van dit kampioenschap elkaar in de ogen kijken in het Constant Vanden Stockstadion. Bijna niemand die dit nog voor mogelijk hield, toen Club midden december de uittredende kampioen op tien punten zette en later zelfs tot 11 punten uitliep.
 
Een sterke remonte van de Brusselaars (37 op 45) en een grote terugval van de West-Vlamingen (26 op 45) in de tweede ronde had tot gevolgd dat beide teams zij aan zij de slotspeeldagen ingaan met als inzet een ticket richting het Alhambra van het voetbal: de vetpotten van de Champions League.
 
Anderlecht kon ambities niet waarmaken
De ambities van beide teams waren aanvankelijk niet gelijklopend. Bij Anderlecht waren ze met niets minder dan de titel tevreden. De huizenhoge ambities werden dan ook van de daken geroepen. De derde opeenvolgende titel moest het hoogtepunt worden van het 100-jarige jubileum van de Brusselaars. Ook doorstoten tot de groepsfase van de Champions League was een doel op zich. De kern die vorig jaar de oppergaai bemachtigde, werd grotendeels behouden en aangevuld met Cyril Théréau, Triguinho, Jan Polak en reservedoelman Sébastien Bruzzese. Ondanks het vertrek van Anthony Vanden Borre, Dieumerci Mbokani en op het laatste moment Mémé Tchité voorspelden de meeste analisten dat Anderlecht moeiteloos zijn favorietenstatus van titelkandidaat zou kunnen waarmaken. Sommigen durfden zelfs van een straatlengte voorsprong te spreken. Enkel Polak kon - na meer dan een half seizoen - aan de verwachtingen beantwoorden. Théréau (Charleroi) en Triguinho (Brazilië) verlieten de club alweer. Rond Nieuwjaar werd een legertje nieuwelingen aangevoerd, die voor een frisse wind zorgden.
 
Clubbestuur is tevreden
Bij Club Brugge waren de ambities op voorhand gematigder. Het bestuur had zijn lesje uit de voorbije twee seizoenen geleerd en sprak voor het eerst niet openlijk over de titel. Een Europees ticket zou al meer dan goed zijn. Alleen nieuwbakken coach Jacky Mathijssen had het vanaf dag één onomwonden over de titel. Club zag een pak spelers van vorig seizoen verdwijnen en een hele reeks, vaak onbekende, nieuwelingen vervoegde blauw-zwart. Bijna een volledig elftal verliet de bekerwinnaar. Lutun, Dreesen, Ishiaku, Gvozdenovic, Roelandts, De Cock, Vandelannoite, Dufer, Diallo en Balaban zochten andere oorden op. Met Jeroen Simaeys, Antolin Alcaraz, Stepan Kucera, Dusan Djokic, verloren zoon Karel Geraerts en topschutter François Sterchele werd een halve nieuwe ploeg aangetrokken. Tijdens de wintertransferperiode bleef de Brugse kern ongewijzigd.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties