Onderzoek HNB: 'Belgisch voetbal nog niet gezond'

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Onderzoek HNB: 'Belgisch voetbal nog niet gezond'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

De krant Het Nieuwsblad heeft een financiële doorlichting gedaan van de achttien clubs uit de Jupiler League. Daaruit blijkt dat het Belgisch voetbal helemaal nog niet gezond is.

Uit de jaarrekeningen van de voetbalseizoenen 2005/06 en 2006/07 blijkt dat vijf teams rode cijfers moesten voorleggen. Het ging om AA Gent, Charleroi, Sint-Truiden, Moeskroen en FC Brussels. De rijkste teams zijn niet verrassend Anderlecht gevolgd door Club Brugge en Standard. 

AA Gent
Van alle eersteklassers blijkt dat AA Gent het grootste negatieve vermogen heeft met een negatief saldo van 11,5 miljoen euro. Gent-voorzitter Ivan De Witte wil dit nuanceren. "Dit betekent niet dat wij de armste club van België zijn. Die elf miljoen euro negatief vermogen is lang zo slecht als je zou denken. We hebben een akkoord met de bank dat dit bedrag niet in één keer kan worden opgeëist. Niemand hoeft dus ongerust te worden. Het laatste boekjaar zal trouwens veel goedmaken, want we kregen zeven miljoen euro transfergeld binnen."

Moeskroen
Ook Excelsior Moeskroen zat ruim een jaar geleden in financieel vieze papieren. In het seizoen 2006/07 ging maar liefst 90 procent van het budget naar spelerslonen. Op Le Cannonier geeft men toe dat het zonder de nieuwe preses Philippe Dufermont afgelopen was geweest. "Dufermont is in maart 2007 bij ons gekomen en heeft meteen vier miljoen euro in de club geïnvesteerd", zegt diens rechterhand Bernard Roul. "Intussen is de verhouding spelerslonen-budget terug gezakt naar 60 procent. In juli presenteren we onze nieuwe jaarrekeningen en vergeet niet dat we Demba Ba voor drie miljoen euro verkochten aan TSG Hoffenheim", besluit Roul.

Anderlecht
RSC Anderlecht is de rijkste van de klas. In 2006/07 had paarswit een budget van 39 miljoen euro. Club Brugge en Standard moesten het met de helft rooien. "44 Europese campagnes op een rij, steek je niet weg. Daarmee kun je een reserve aanleggen en een groot vermogen opbouwen. Bovendien heeft Anderlecht een goed beleid en veel sponsors", aldus René Trullemans, de gewezen financieel directeur van de club.


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties