Zwitserland en Oostenrijk zijn geen traditionele voetballanden, maar pronken op Euro 2008 wel met acht knappe voetbaltempels. Een voorbeeld voor de steeds meer verouderende stadions in de Belgische Jupiler League.
Vanuit Salzburg
Club Brugge, Anderlecht, AA Gent en Germinal Beerschot. Alle vier ijveren ze al jaren voor de bouw van een nieuw stadion, maar als het stadsbestuur of de burgemeester haar of zijn veto niet stelt, dan zorgt de plaatselijke bevolking wel voor serieus oponthoud.
Ook in Zwitserland en Oostenrijk liep de bouw niet overal van een leien dakje – in Bern stemde de bevolking tegen een groter stadion, maar op een moment dat België mijlenver achterop hinkt qua infrastructuur, kunnen de bewoners van de Alpenlanden wel genieten van moderne voetbaltmepels die de stad alleen maar extra glans geven.
Klagenfurt
Klagenfurt, een klein stadje met amper 91.000 inwoners in het zuidwesten van Oostenrijk, telt twee niets betekenende voetbalclubs - SK Austria Kärnten (nummer negen in de Oostenrijkese eerste klasse) en FC Kärnten (tweede divisie in Oostenrijk), maar tijdens Euro 2008 pakt het wellnesgebied wel uit met het nieuwste stadion van alle gaststeden. Het Wörthersee stadion, officieel geopend in september 2007, biedt in een prachtige infrastructuur ruimte aan ruim 30.000 voetballiefhebbers.
Na het EK wordt de capaciteit teruggebracht tot 12.000 toeschouwers, maar beide clubs beschikken dan wel over een modern voetbalstadion, waar ploegen als AA Gent – de tweede steen van het Arteveldestadion moet nog altijd gelegd worden – alleen maar van kunnen dromen.
Synergie
Bern en Bazel zijn dan weer typevoorbeelden van het moderne voetbalstadion, waar Club Brugge en Anderlecht voor ijveren. De clubs in beide steden beschikken beiden over een shoppingcenter met ondergrondse parking. In het Sankt Jakob-Park van Bazel verwerkte de bouwheer zelfs een honderdtal appartementen. Van een synergie tussen de bevolking en de plaatselijke voetbalclub gesproken.
In ons Belgenlandje kunnen we voorlopig alleen maar dromen van een gelijkaardige samenwerking tussen de maatschappij en een sportvereniging. Voorlopig doen onze landgenoten nog beter dan hun Zwitserse en Oostenrijkse collega’s. Het Europese voetbalfeest heeft in de wintersportlanden echter een groot enthousiasme losgewekt dat, zolang België weigert zich aan te passen aan de moderne voetbalwetten, onze voorsprong in geen tijd doet wegslinken. Het is meer dan ooit ‘nu of nooit’!