Gezien de vele artikels over Peter Utaka die recent in de pers zijn verschenen, vond het bestuur van R Antwerp FC zich genoodzaakt om met een officieel standpunt naar buiten te komen. Hieronder vindt u de reactie van het bestuur van de tweedeklasser.
Antwerp reageert zelden of nooit op berichten in de pers en zeker niet in volle transferperiode, maar kon vandaag niet anders dan reageren op de ongelukkige uitlatingen van Peter Utaka. Onze club was verbouwereerd bij het lezen van het artikel in GVA betreffende de situatie van Peter Utaka. Onze club is het beu danig door het slijk te worden gehaald en betreurt het feit dat zulke artikels zonder kans op wederwoord en duiding worden gepubliceerd. Voor één keer wil het bestuur bij monde van de website dan toch reageren en enkele feiten op een rijtje zetten.
1. Hoe het allemaal begon
In maart van dit jaar lichtte R. Antwerp F.C. tijdig de optie op het contract van de topschutter. Peter Utaka zelf reageerde hier niet op en de ellende begon pas toen onze club in de eindronde haar ambities zag spaak lopen op de stugge organisatie van Tubeke. Peter Utaka liep gelijk langs bij het bestuur en vroeg om de nodige medewerking bij een eventuele overgang naar een eersteklasse club of een buitenlandse club. Hij vroeg om de prijs voor een overgang niet te hoog op te drijven om hem zijn kansen niet te ontnemen. De club gaf hier gehoor aan en na overleg binnen het bestuur werd besloten dat Utaka vertrekken mocht bij elke bod dat minimaal 300.000 euro zou bedragen. Dit bedrag ligt ver verwijderd van de genoemde 800.000 euro.
2. 800.000 verklaard
Er bestaat uiteraard een verklaring voor de 800.000 euro. Het bestuur denkt die te kunnen vinden in de interesse van Twente en Utrecht. Beide clubs toonden interesse in de dribbelvaardige aanvaller, maar haakten af op de loonlast van de speler. De FIFA-regelementering bepaalt dat een speler van buiten de EU een minimumloon dient te ontvangen. In België is dit bedrag beduidend lager dan in Nederland, waar het gaat om goed en wel 400.000 euro. Een overgang van Utaka betekende dus een hap uit het jaarbudget van om en bij de 800.000 euro (300.000 voor de transfer, ruim 400.000 voor het loon en tekendgeld waarschijnlijk).
3. Denk aan het belang van Utaka
Opvallend is de rol van Lierse in dit alles. De Pallieters spraken reeds sinds de dag dat Utaka aan onze club om begrip vroeg omtrent een overgang met de speler, buiten het weten van onze club om. Op zich is dit niet toegelaten, daar een club de andere dient te verwittigen indien de speler nog onder contract ligt. Utaka die beweerde in tweede klasse nooit voor een andere ploeg als Antwerp te willen spelen leek plots zeer gecharmeerd door Lierse en hoopte op een overgang. GBA had zich ondertussen ook gemeld voor de aanvaller en bood 150.000 euro. Antwerp wou de spits niet laten gaan naar de stadsrivaal en zeker niet voor zulk een klein bedrag en weigerde. Lierse bood dan bij monde van Theyskens 180.000 euro en verhoogde dit bod bij monde van Sami Maged tot 200.000 euro. Toen Antwerp ook dat bod afwees begon de ellende. Het ziet ernaar uit dat men Utaka koste wat kost wil afsnoepen met als indirect gevolg dat men hem hierdoor destabiliseert, waardoor hij voor Antwerp van weinig toegevoegde waarde kan zijn volgend seizoen. Antwerp hoopt dan ook dat Lierse zich als een gentleman zal gedragen in deze zaak de komende weken. Het is in het belang van alle partijen en zeker de speler dat Utaka de nodige gemoedsrust gegund wordt.
4. Sterke wil
Antwerp is ervan overtuigd dat Utaka door de KBVB aan zijn contract gehouden zal worden en wil nog steeds meewerken aan een overgang, maar uiteraard niet naar een rechtstreekse concurrent en zeker niet zonder een billijke compensatie om het verlies van de topschutter te kunnen opvangen. Antwerp is dit verplicht aan zichzelf en aan alle fans die verwachten dat de club dit seizoen nog sterker voor de dag zal komen. De club betreurt tenslotte wel de pogingen van Utaka om de supporters hun gemoed te bespelen. De Nigeriaan zei dat hij enkel bij Antwerp weg wil omdat hij anders ‘zijn eten en zijn rekeningen’ niet zou kunnen betalen. Dit is toch overdreven daar de speler ruim 5 supportersgezinnen zou kunnen onderhouden van zijn loon en premies. Bovendien kreeg hij door het lichten van de optie nog eens tussen de 15 tot 20% loonsoplsag. Ook de dogreden dat hij de Olympische Spelen mist omdat hij zijn belangen dient te verdedigen in België gaat niet op. De aanvaller zat in de voorselectie van 38 spelers en wist reeds enkele weken dat hij de defintieve selectie niet haalt. De club wil echter graag samenzitten met Utaka om ook uit diens mond te horen in welke mate hij deze uitspraken letterlijk gedaan heeft en binnen welke context. Het bestuur weet uit ervaring dat dit soort uitspraken al eens buiten hun context gerukt wordt bij het comprimeren van een gesprek tot een artikel.
5. Keuze voor dialoog
Antwerp zoekt het conflict niet en wil, zoals gezegd, nog steeds meewerken aan een overgang van de topschutter indien er zich toch een club zou aanmelden. Indien dit niet het geval is wil onze club de aanvaller graag aan zijn contract houden en op zijn diensten kunnen rekenen. Antwerp staat open voor een positieve en constructieve dialoog, maar wenst niet mee te doen aan dit soort spelletjes via de pers. De club hoopt de supporters via deze weg inzicht te hebben verschaft in de situatie en concentreert zich nu verder op het uitbouwen van een ploeg die de strijd kan aangaan met de top van tweede nationale.