Steeds meer Europese wedstrijden achter decoder
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Wie deze week de UEFA-bekerwedstrijd Young Boys Bern - Club Brugge rechtstreeks wil volgen, moet daarvoor een Telenet-decoder in huis halen. Telenet kocht immers de rechten voor die partij. Daarmee lijkt een nieuwe trend gezet.
Jawel, een trend, want eerder dit seizoen bracht concurrent Belgacom TV de dubbele confrontatie tussen AA Gent en Kalmar al op het scherm. Dat is toch even wennen, want de afgelopen jaren konden Belgen hun Europese ploegen steeds volgen op het open net.
Daar dreigt nu dus verandering in te komen. Wie alle Europese wedstrijden wil blijven volgen, zal dus een Telenet- of Belgacom-decoder -eigenlijk zelfs allebei- in huis moeten halen.
In België een vrij nieuw gegeven, al verkocht Anderlecht begin deze eeuw ook al zijn Europese thuiswedstrijden aan betaalzender Canal Plus. Hoe is het zo ver kunnen komen? Allereerst de bikkelharde concurrentiestrijd tussen Belgacom en Telenet, maar anderzijds -en dat is misschien nog belangrijker- de spaarzaamheid van de grote nationale omroepen.
Zowel VT4, VRT als VTM lijken weinig happig om nog veel te bieden voor de Europese wedstrijden van onze clubs. VT4 bracht de afgelopen drie jaar steevast de Europese uitwedstrijden van de Belgische clubs op het scherm, maar verlengde dat contract niet. De omroep heeft immers net het EK 2008 uitgezonden, en dat zorgde voor een serieuze knauw in het budget.
Een gelijkaardig geluid bij VTM, dat vast hangt aan het zware Champions League - contract, dat door de afwezigheid van Belgische clubs bovendien minder oplevert dan gehoopt.
Ook de VRT heeft een hoop zware contracten in huis: naast de thuiswedstrijden van de Rode Duivels zijn er ook de bekerwedstrijden en de finalefase van de UEFA-beker. Bovendien heeft de VRT net zijn contract voor de Jupiler Pro League verlengd, dus wordt ook aan de Reyerslaan elke euro drie keer omgedraaid.
De enige gegadigden zijn dus 11 en Prime, de sportzenders van respectievelijk Belgacom en Telenet. Het lijkt er dan ook sterk op dat ook in de toekomst vaker Europese wedstrijden achter de decoder zullen uitgezonden worden.
In het buitenland is dat trouwens absoluut niet ongewoon. In Engeland is een abonnement op Sky Sports vereist om de Engelse clubs aan het werk te kunnen zien in de Champions League. Zelfs een reeks wedstrijden van het nationale team zitten daar tegenwoordig in een betalend pakket. Hetzelfde geldt voor een hoop andere landen, waaronder bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk. Zeker in vergelijking met die landen lijkt het in België (voorlopig althans) allemaal nog mee te vallen.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief