Jeurissen: 'Zijn we te streng?'

Kevin Van Cutsem
| 7 reacties
Jeurissen: 'Zijn we te streng?'

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Voor de scheidsrechters verandert er na vandaag niet zoveel. Wel deed Robert Jeurissen, voorzitter van de scheidsrechterscommissie, zijn nieuw quotatiesysteem uit de doeken.

Uniformiteit
 
Uniformiteit: dat was het meest populaire woord vanmiddag tijdens de persconferentie die scheidsrechterbaas Robert Jeusissen (foto) hield in de bondsgebouwen. De Belgische scheidsrechters moeten uniform fluiten, dus ook volgens de regels van de UEFA. En daarbij moeten de scheidsrechters volgens Jeurissen ook hun voorbereiding in acht nemen. "Minstens tien dagen op voorhand wordt hun een wedstrijd toegewezen. Ze kunnen zich dus zowel fysiek als mentaal perfect voorbereiden, zodat ze geconcentreerd naar hun wedstrijd kunnen toeleven. Achteraf analyseren we samen met hen de beelden. Zeg mij, wat kunnen we nog meer doen?"
 
Beter en uniform quoteren dus. En dat is ook de CSC opgevallen. "Als een Moeskroen-speler afgelopen weekend de bal wegtrapt, en daar terecht geel voor krijgt, maar tegelijkertijd bij Zulte Waregem Leye onbestraft blijft voor dezelfde actie, kan dat natuurlijk niet." Om zulke voorvallen in de toekomst te vermijden, besliste de CSC om het quotatiesysteem transparant te maken voor de buitenwereld. "En we doen dat met afgelijnde omschrijvingen. Als een scheidsrechter bijvoorbeeld een foute gele kaart trekt, kan hij niet hoger dan een 7,4 behalen. Maakt hij een duidelijke fout, die de wedstrijd mee bepaalt, kan hij niet meer dan 5,9 halen. Zo zijn er op de laatste 269 verslagen slechts 19 rapporten van binnengelopen. Maar ik kan je nu al zeggen dat op dit moment geen enkele scheidsrechter in gevaar is. Nu moet jij mij zeggen: zijn we te streng? Leggen we hen daarmee teveel druk op? Ik vind van niet."

Christophe Virant

Een politieke benoeming volgens de ene, een onvolprezen wissel op de toekomst volgens de andere. Maar hoedanook deed de Europese aanstelling van scheidsrechter Christophe Virant heel wat stof opwaaien. "Er zijn maar twee jonge scheidsrechters die in aanmerking kwamen voor Europa, en dat waren Saadouni en Virant. De rest is te oud voor een Europese carrière. Zo simpel is het gewoon. En wij hebben unaniem voor Virant gekozen."
 
Concrete voorbeelden
 
Dat scheidsrechters ook maar mensen zijn die fouten kunnen maken, bewees Jeurissen toen hij enkele recente voorbeelden aanhaalde. Hierbij hekelde hij ook de pers, die er met teveel camera's te kritisch op toekijkt. "Een scheidsrechter neemt 200 beslissingen in een wedstrijd, zo'n 4000 per seizoen. Is het dan niet logisch dat er fouten worden gemaakt? Ik eis alleen een beetje begrip en menselijkheid."
 
De arbitrage in Germinal Beerschot - Standard. Jeurissen: "Breda volgde zowel in het geval van het buitenspeldoelpunt als in het geval van het handspel van Witsel zijn grensrechter. Scheidsrechter Breda valt dus niets te verwijten."
 
De tackle van Dante in Kortrijk - Standard: Jeurissen: "Kan dus niet, met twee gestrekte benen. Dat moet altijd rood zijn."
 
"In Kortrijk - Club Brugge krijgt een speler (Brecht Verbrugghe, red.), een slachtoffer trouwens, een gele kaart. Ik wil dat voorval vergelijken met een aanrijding. Dan ga je als slachtoffer toch ook niet uitpakken tegen de politieman die de constataties komt doen. Het is gewoon heel jammer dat die speler nadien nog een tweede gele kaart krijgt. Dat was ook het geval bij Akpala (foto) in Genk. Dat is spijtig toeval."
 
"Maar kijk ook eens naar het hoogste niveau. In Liverpool - Atlético Madrid wordt er ook een discutabele strafschop gefloten. Het gebeurt dus niet enkel bij ons." (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties