Column Competitiehervorming straks ook in blunderboek?

Anthony Van der Planken
| 13 reacties
Competitiehervorming straks ook in blunderboek?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Aangenaam verrast waren we, toen de Profliga bijna een jaar geleden aankondigde dat er eindelijk eensgezindheid was bereikt over de hervorming van de vaderlandse competitie.

Eindelijk leken de achttien eersteklassers hun persoonlijke belang opzij te zetten voor dat van het Belgische voetbal. We hadden beter moeten weten.

Nauwelijks enkele maanden na de unanieme goedkeuring van de hervorming -de competitie wordt volgend seizoen met slechts zestien teams afgewerkt, plus play-offs- uiten verschillende clubs alweer hun twijfel. Zo lijkt het Belgische voetbal op weg naar alweer een nieuw hoofdstuk in zijn nu al dikke blunderboek. En dit keer is niet eens de Voetbalbond verantwoordelijk, wel de zogenaamde profclubs zelf.

Dat de kleinere clubs hun twijfels zouden uiten eens ze in degradatienood zouden komen, dat was te voorzien. De Belgische voetbalclubs hebben nu eenmaal die eeuwige neiging tot egocentrisme. Al blijft het natuurlijk merkwaardig. "Wij zijn altijd tegenstander geweest van deze hervorming", vertelde KV Mechelen - voorzitter Johan Timmermans. Misschien toch maar eens nakijken wie zijn club vorig jaar binnen de Profliga vertegenwoordigde, want die persoon stemde toen toch pro. Nee zeggen en ja stemmen, vreemd.

Nog vreemder is het feit dat nu ook plots twee topclubs -Club Brugge, maar vooral Standard- de competitiehervorming onder vuur nemen. Standard schermt met het feit dat het liever met een kleine kern van 17 à 18 spelers doorgaat, en dat wordt in zo'n competitie met 40 wedstrijden quasi onmogelijk. Een merkwaardige redenering, want als Standard ook de komende seizoenen verder wil gaan op zijn Europese elan, is een uitbreiding van de kern sowieso nodig. Op drie fronten (competitie, beker en Europees) strijden, vergt nu eenmaal een iets bredere kern. De Rouches bewijzen dat eigenlijk vandaag al met hun matige prestaties in eigen land.

Het is trouwens bijzonder vreemd dat Standard zich nu pas lijkt te realiseren dat de competitiehervorming een grotere kern vereist. De Profliga bestelde destijds oneindig veel studies en onderzoeken, liet daarvoor zelfs Nederlanders aanrukken, palaverde uren in allerhande werkgroepen over de hervorming, maar toch lijkt Standard pas nu te beseffen dat het een grotere kern zal nodig hebben.

Volgens insiders is de kernproblematiek dan ook niet de echte reden achter de plotse twijfels van Standard. De Rouches zouden vooral uit zijn op een verhoging van hun televisierechten. Het is geen geheim dat Standard bijzonder ontevreden is met het bedrag dat het nu krijgt. Denk maar aan het hevige verzet tegen het bod van Belgacom TV eind vorig seizoen. Nu Standard het Europees zo goed doet en zijn marktwaarde stevig verhoogt heeft, ruikt het opnieuw geld. Door de competitiehervorming terug te schroeven, komt ook het televisiecontract met Belgacom in gevaar. Zo zouden de Rouches alsnog hun televisierechten apart kunnen verkopen.

En net daar schuilt het grote gevaar van het intrekken van de geplande hervorming. Niet alleen maakt het Belgische voetbal zich eens te meer totaal belachelijk, ook het contract met Belgacom komt op de helling te staan. De telecomreus betaalt elk seizoen zo'n 46 miljoen euro voor de televisierechten, maar contractueel is wel bepaald dat het daarvoor play-offs in de plaats krijgt. Als de clubs de hervorming terug draaien, zal ook Belgacom de geldkraan grotendeels dicht draaien. Want geen mens die gelooft dat Belgacom 46 miljoen euro betaalt voor de competitie in zijn huidige formule.

Bovendien  dreigt er nog veel meer chaos. Als de competitiehervorming ingetrokken wordt, zal Anderlecht ongetwijfeld uit onvrede zijn televisierechten apart gaan verkopen. Paars-wit dreigt zelfs met rechtzaken. Ook Standard zal wellicht de solotour opgaan. En Club Brugge en Racing Genk zullen dan haast niet anders kunnen dan volgen, want hun rechtstreekse concurrenten drie keer meer geld zien opstrijken, zou zich sportief bij hen wel eens kunnen laten voelen. En de gevolgen van het apart verkopen van de rechten zijn niet mals: teams die hun B-team sturen naar de topclubs, allerhande boycots, een nog veel grotere financiële ongelijkheid tussen de clubs en daardoor misschien zelfs faillissementen.

De totale chaos dreigt dus, en het is net dat wat het Belgische voetbal kan missen als de pest. Ook wij hebben onze twijfels bij bepaalde aspecten van de competitiehervorming, ook wij zijn niet helemaal zeker dat ze ons voetbal vooruit zal brengen. Maar de hervorming heeft ten minste de verdienste dat het na jarenlang stilzitten eindelijk eens een poging is om een stap vooruit te zetten, en alleen daarom al verdient ze een kans. Als na twee jaar blijkt dat het toch niet zo'n geslaagd idee was, kan men ze nog altijd terug afschaffen. Het is dat of de chaos.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties