Het is kermis in Beveren. De Grote Markt loopt afgeladen vol en de sfeer zit er al vroeg in. Op weg naar de Freethiel keert de rust terug. Het is maar schijn want de thuishaven van Beveren beleeft met de eindrondekansen van de Waaslanders mooie tijden.
De Freethiel ligt er verscholen bij, tussen de woningen van de Klapperstraat en de Meerminnendam in. Al schittert de ster van Beveren niet meer zo fel als in haar hoogdagen, blauwgeel kan echter nog altijd op een grote schare trouwe fans rekenen. KSK Beveren blijft, ondanks de financiële en sportieve problematiek van de voorbije jaren, nog steeds een warme familieclub. Tientallen ouders die hun kinderen naar de training begeleiden slaan rustig een praatje.
De zeven oefenvelden liggen er onberispelijk bij. In de schaduw van het eerste elftal leren de miniemen de kneepjes van het vak op een vlekkeloos kunstgrasveld. De jeugdwerking van Beveren, ooit nog veelvuldig geroemd, heeft duidelijk niet geleden onder de degradatie naar tweede klasse. Sterker nog: de Waaslandse club beschikt over een accommodatie die vele eersteklassers hen benijden, het Charleroi van Philippe Vande Walle op kop.
Bouwen aan een toekomst
“KSK Beveren bouwt aan een toekomst.” Met die slogan trapten de Waaslanders vorig seizoen hun eerste wedstrijd in tweede klasse af, na een verblijf van meer dan tien jaar in de Jupiler Pro League. Binnen een tijdspanne van drie à vier seizoenen beoogde Beveren toen een terugkeer naar de hoogste klasse. Na een overgangsjaar presteert de club dit seizoen echter boven de verwachtingen. Op de Freethiel is blauwgeel nog ongeslagen. Woensdagavond gingen de Oost-Vlamingen wel onderuit op het veld van Oud-Heverlee Leuven.
De groep ligt echter niet wakker van het zure verlies. Niks dan ontspannen, goedlachse spelers op de training. Met nog een inhaalwedstrijd te goed heeft Beveren namelijk nog uitzicht op de vierde stek. Bovendien weet trainer Alex Czerniatynski waar het zijn ploeg aan ontbreekt: efficiëntie. De training van vanavond staat dan ook volledig in het teken van afwerken op doel. Assistenten Heinz Schönberger en Marc Van Britsom kijken goedkeurend toe.
Beveren lijkt dus voor te liggen op schema. Voorzitter Dirk Verelst stond, door de financiële sanering bij de club, aanvankelijk weigerachtig tegenover een te snelle terugkeer. “Oorspronkelijk ambieerden we dit seizoen een zevende of achtste plaats in de eindrangschikking. Een paar maanden geleden hebben we die doelstelling echter bijgesteld. Alles liep beter dan verwacht en dankzij enkele gepaste aankopen, zoals Lacroix en Cousin, kan deze groep dit seizoen nog een gooi naar de promotie doen”, aldus de voorzitter.
Eigen jeugd koppelen aan ervaring
De Argentijnse spits Luciano Olguin, heeft het na zijn mindere prestatie op Oud-Heverlee Leuven bij de Beveren-aanhang duidelijk verkorven. De aanvaller scoorde dit seizoen zeven keer en leek afgelopen transferperiode op weg naar Rusland, maar Spartak Nalchik kon de transfersom niet op tafel leggen. “Ik weet zelf niet wat er fout is gelopen, maar wil die hele affaire gewoon achter mij laten. Ik kan er toch niks aan veranderen. Mijn contract loopt hier nog anderhalf jaar. Tot dan zal ik alles geven voor Beveren. Met onze kern moeten we absoluut die eindronde halen”,laat Olguin zijn spierballen rollen.
Jean-Marie Pfaff, Heinz Schönberger en Yaya Touré werden in Beveren op handen gedragen, maar de tijd van idolatrie op de Freethiel is voorbij. Onder het bewind van voorzitter Verelst kwam er definitief een einde aan het Ivorianen-tijdperk. Een sterk signaal naar de jeugd toe.
De doorstroming van spelers uit de eigen kweekvijver is hoopgevend en draait ondertussen op volle toeren. Ondertussen overgeheveld naar de A-kern: Yannick Aerts (18), Sidy Ceesay (18), Jordy Cathoir (18), Bram De Bruyn (18), Bavo De Witte (19), Yves Kabwe-Kazadi (19), Gianni De Keersmaecker (20), Sam De Munter (20) en Matthias Van Gysel (20). Samen vormen ze de Belgische fundamenten waar de club haar toekomst op vestigt. “Natuurlijk kunnen we niet alleen een beroep doen op de jeugd. De club wil deze politiek verder zetten naar de volgende seizoenen toe, maar dan moet deze jeugdige kern blijven aanvullen met ervaren basiskrachten”, aldus hoofdtrainer Alex Czerniatynski.
Alles draait om geld
Met de komst van Lacroix en Cousin onderstreepte voorzitter Verelst in de wintertransferperiode nog die gedachte. “De winteraankopen vergen een financiële inspanning. Door de afgesprongen transfer van Olguin naar Spartak Nalchik zal ik wat dieper in eigen zak moeten tasten om het budget alsnog in evenwicht te krijgen.” Sinds de reddingsactie ‘KSKB olé’ zagen de financiën er nochtans rooskleurig uit voor Beveren.
Verelst heeft echter een duidelijke verklaring paraat om de onvoorziene uitgaven te rechtvaardigen. “De competitiehervorming in eerste heeft ons groeiproces bespoedigd. Dalers Brussels en Sint-Truiden ontvingen eind vorig seizoen een financiële bescherming van 500.000 euro om zich beter te wapenen tegen de overgang naar de tweede klasse. Zo’n subsidie is nefast voor een club met ons budget (ongeveer twee miljoen euro)”, jammert hij.
“Indien we pas volgend jaar een gooi doen naar promotie, krijgen we nog meer bijkomende financiële concurrentie van de nieuwe degradanten uit eerste klasse. Daarom slaan we nu een tussenstap over.” Die tussenstap kan de club volgens Czerniatynski eenvoudig overbruggen. “Beveren heeft misschien wel het statuut van een semi-professionele club, alles is nog hetzelfde als in eerste klasse. De infrastructuur en technische staf functioneren nog op hetzelfde niveau. Enkel de trainingsintensiteit en het budget zullen bij een eventuele terugkeer naar eerste omhoog moeten.”
Ondertussen bouwen de Waaslanders niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk aan hun toekomst. De hoofdtribune wordt namelijk volop in een nieuw kleed gestoken. De bovenbouw startte vorige week en zou tegen volgend seizoen afgerond worden.
“Daarna staat de renovatie van de onoverdekte tribune op de agenda”, verduidelijkt Verelst. “Daar moet binnen twee à drie jaar een nieuwe thuistribune komen. Aangezien de gronden eigendom zijn van de gemeente, komt er heel wat overleg bij kijken. De tribune zou ruimte moeten bieden voor appartementen en winkels waardoor de renovatie uitdraait op een nuloperatie voor de gemeente en een win-winsituatie voor beide partijen.”
Spook uit het verleden
Hoewel de toekomst blauwgeel lijkt toe te lachen, laat het verleden de Oost-Vlamingen niet los. Verelst verwacht dit najaar de slotpleidooien in de zaak-Guillou, die de club nu al enkele jaren als het zwaard van Damocles boven het hoofd hangt. De Franse manager overspoelde van 2002 tot 2006 de Freethiel met Ivoriaans talent van zijn befaamde ASEC Abidjan academie. De club zette Jean-Marc Guillou echter aan de deur en nu eist de Fransman een duizelingwekkende schadevergoeding van drie miljoen euro.
Verelst vreest de uitkomst van de rechtszaak niet. “We staan sterk in onze schoenen. Beveren kan heel wat argumenten aanwenden die ons gelijk in deze zaak aantonen. De affaire kan nog wel even aanslepen. Ze komt namelijk voor de rechtbank in eerste aanleg voor en dus kunnen beide partijen nog in beroep gaan bij een ongunstige uitkomst.”
Auteur: Jeroen Pyl