Tom De Sutter scoorde tegen KV Mechelen een doelpunt Anderlecht onwaardig. AA Gent verkocht Club Brugge een rechtse uppercut en Hein Vanhaezebrouck had het weer aan de stok met de arbitrage.
Mediaweek is een wekelijkse rubriek op Voetbalkrant waarin de voetbalactualiteit van de voorbije dagen bekritiseerd wordt. Met veel plezier wordt er een loopje genomen met de waarheid. Beschouw deze tekst dan ook niet als een stukje objectieve journalistiek, maar als satire, af en toe doorspekt met het nodige sarcasme.
Anderlecht wint fair play-prijs
Anderlecht heeft zich tegen KV Mechelen van zijn sportiefste kant laten zien. De Brusselaars stonden diep in de tweede helft 2-0 achter, wat bij onder andere Mbark Boussoufa voor de nodige frustratie zorgde. De Marokkaanse Nederlander trapte Koen Persoons keihard op de achillespees, wat hem normaal gezien donkerrood had moeten opleveren. Luc Wouters, de scheidsrechter van dienst, had echter niet eens een fout gezien waardoor Björn Vleminckx van Malinois zelf de bal buiten trapte om Persoons te laten verzorgen.
Anderlecht mocht inwerpen, waarbij Jelle Van Damme de bal in de voeten van Jan Polak gooide. De so called box-to-boxspeler was echter zo sportief om de bal NIET terug te geven aan de thuisploeg. De Tsjech zette een aanval op, de bal kwam uiteindelijk in de voeten van Boussoufa terecht die met een gemeten voorzet het hoofd van Tom De Sutter (foto rechts) vond. De Balegemnaar kopte zonder enige schroom de aansluitingstreffer tegen de netten.
Ariël Jacobs zakte op dat moment door de grond van schaamte, een gevoel dat zijn spelers op het veld duidelijk niet hadden. De manier waarop De Sutter na het doelpunt met de bal in de hand terug naar de middencirkel liep, verraadde de typisch Brusselse arrogantie. Met de borst vooruit, tong uit de mond en bal op de borst, deponeerde de voormalige sympathieke speler van Cercle Brugge het leer op de middencirkel. Wie bij de hond slaapt, krijgt duidelijk zijn vlooien.
Hoewel het hele Veoliastadion moord en brand schreeuwde, waren de Anderlechtspelers zich nadien van geen kwaad bewust. Vooral de reactie van boosdoener Boussoufa tartte alle verbeelding. Op de beelden was duidelijk te zien dat Vleminckx de bal doelbewust buiten trapte, maar dat betwistte de Anderlechtmiddenvelder. “Vleminckx raakte die bal totaal verkeerd, waardoor die buiten ging”, verdedigde Boussoufa zich. “Moeten wij dan zomaar het leer terug inleveren bij een Mechelse speler? Neen, daar was niets onfairs aan”, aldus de Marokkaan.
Coach Jacobs sprak achteraf wel andere taal. De Anderlechttrainer besefte dat zijn team zich niet van zijn sportiefste zijde had laten zien. Het is duidelijk, de paars-witte spelers verdienen niet zo’n eerlijke coach. Terwijl het hele team geen enkel moreel besef toonde, verontschuldigde de coach zich openlijk voor dergelijk gedrag. Wedden dat Anderlecht door de volgende tegenstander nog maar eens met fecaliën zal vergeleken worden? En laat dat nu juist Germinal Beerschot zijn, de Antwerpse ploeg met een creatief publiek als het op spreekkoren aankomt.
Titelkandidaat
Door het verlies van Anderlecht werd Club Brugge plots weer tot titelkandidaat gepromoveerd. Het sprankeltje hoop dat de blauw-zwarte spelers nog hadden werd door een koelbloedig Gent in één ruk de grond ingeboord.
Club speelde niet eens zijn slechtste wedstrijd van het seizoen, maar bewees wel dat het over de verdediging van een degradatiekandidaat beschikt. Hoe hard de rest van het team zijn best ook deed, de defensie was kaas met gaten. Maar wat wil je? Club speelde tegen de Buffalo’s met een centrale middenvelder (Karel Geraerts) als rechtsback en met een steltenloper (Bernt Evens, foto rechts), die niet eens de norm haalt voor een degradatiekandidaat, als centrale verdediger.
Eén ding moet ik voorzitter annex dokter annex stadionbouwheer Michel D’Hooghe nageven: de vriend van burgemeester Patrick Moenaert weet het volk telkens weer naar zijn Jan Breydelbunker te loodsen. Hoe slechter blauw-zwart speelt, hoe meer toeschouwers er komen opdagen. Een bende masochisten moet het zijn dat zich tweewekelijks vanuit alle uithoeken van België naar het Venetië van het Noorden begeeft. Dat driekwart van hen op tijd thuis moet zijn en daardoor vroegtijdig het stadion verlaat, schijnt D’Hooghe niet te deren, als ze maar op tijd aanwezig zijn.
En hoeveel krediet zal Jacky Mathijssen nog krijgen? Er zijn er in Brugge al voor minder afgesoupeerd. Ik denk dat de relatie tussen Club en Cercle beter is dan de meesten laten uitschijnen. Volgens mij zijn beide teams volop met elkaar aan het onderhandelen om van coach te wisselen. Groen-zwart behaalde na Nieuwjaar amper 7 op 27 en ook Club kan maar geen constante leggen in de prestaties. Het zou voor beide teams niet slecht uitkomen om de coach zonder al te veel bloedvergieten aan de kant te schuiven.
Glen De Boeck (foto links) lijkt mij niet bepaald het type om naar de pijpen van dat zenuwachtige knipperlicht uit Genk te dansen. Op het moment dat de huidige Cerclecoach zijn contract bij de Limburgers zou tekenen, is Jos Vaessen meer dan waarschijnlijk al op zoek naar een opvolger. Het zou voor de ex-Anderlechtspeler een enorme uitdaging kunnen zijn om van het bont allegaartje van de buren opnieuw een ploeg te maken.
Pinanti is nog maar eens pinanti
Volgens Hein Vanhaezebrouck (foto rechts) mag Benoni Burie sinds afgelopen weekend gerust zijn naam toevoegen aan het rijtje incompetentie eersteklasseclowns uit het klasje van mediageile Robert Jeurissen. Burie moet alvast niet meer onderdoen voor collega-showmannen als Serge ligt-mijn-coiffure-goed Gumienny, Christoph ben-ik-arrogant-genoeg Virant, Peter red-mijn-vel Vervecken, Tim mijn-vriend-is-een-Chinees Pots en Stéphane zal-ik-nog-een-strafschop-fluiten Breda.
Burie kende overigens Excelsior Moeskroen geheel terecht een strafschop toe in de match tegen Kortrijk. Als een speler de intentie heeft om een tegenstander onderuit te halen, dan mag de ref hiervoor fluiten en die bewuste speler met een kaart bestraffen. Burie heeft die regel gewoon doorgetrokken naar het strafschopgebied: als een speler de intentie heeft om de bal met de hand te beroeren, dan mag je die bewuste speler hiervoor sanctioneren. In dit geval had Barbosa duidelijk de intentie om met zijn hand naar de bal te slaan, alleen toonde de Braziliaan van Kortrijk zich geen volleerde volleyballer, want hij sloeg compleet naast de bal.
Hoewel Burie bovenvermelde regel vrij interpreteerde, heb ik toch de indruk dat de scheidsrechters KV Kortrijk en haar trainer Vanhaezebrouck liever niet meer in eerste klasse zien spelen. Dat Heintje daar zelf nog niet op gekomen is! In ieder geval heeft de KVK-coach binnenkort weer beeldmateriaal genoeg om een nieuwe film te maken. Te bewonderen tegen eind van het seizoen op de website van … tweedeklasser KV Kortrijk.
Vanhaezebrouck heeft één geluk: vrijdag speelt hij al tegen Club Brugge. Zelfs met tegenwerking van het arbitrale kwartet moet Kortrijk nog in staat geacht worden van die bende losers te winnen, zeker als rots in de branding bij blauw-zwart, Bernt Evens, opnieuw zijn opwachting mag maken. Voeg daar nog eens Laurent Ciman aan toe en je beschikt over de twee beste verdedigers van België. Dat ze daar bij Club nog niet op gekomen zijn! Hein hoeft zich echt geen zorgen te maken. Als FCB weer een strafschop cadeau krijgt, wat meer dan vermoedelijk het geval zal zijn, missen ze die toch. Van zijn laatste vier elfmeters (twee tegen KV Mechelen) en (in herhaling twee tegen AA Gent) konden de Clubspelers er geen enkele benutten.