Engelse stadionnamen

Philippe Crols
| 1 reacties
Engelse stadionnamen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Net als in Duitsland dragen ook heel wat Engelse stadions de naam van een sponsor. Toch zou Engeland Engeland niet zijn, mochten er geen leuke verhalen te rapen zijn in verband met de namen van de verschillende stadions.

Anfield Road (Liverpool): Liverpool speelt sinds 1892 zijn thuiswedstrijden op het legendarische Anfield Road. Dat stadion is vernoemd naar de wijk waar de thuishaven van de Reds zich bevindt. Voor 1892 speelde rivaal Everton nog op Anfield Road. Binnenkort verlaat Liverpool Anfield wel voor Stanley Park.

Boleyn Ground (West Ham): West Ham verhuisde in 1904 naar Upton Park. Sindsdien noemen heel veel mensen de thuishaven van de Hammers eveneens Upton Park, maar dat is niet de officiële benaming van het stadion. West Ham speelt zijn thuiswedstrijden op Boleyn Ground. Dat is een verwijzing naar Anne Boleyn, de tweede vrouw van Hendrik VIII, en koningin van Engeland van 1533 tot 1536. Het verband tussen Boleyn en de Hammers is dat de Engelse club voor de verhuis naar Londen een stadion (Green Street House) huurde. Green Street House was in het verleden naar verluidt eigendom van Anne Boleyn.

Britannia Stadium (Stoke City): In augustus 1997 opende het Britannia Stadium van Stoke City voor het eerst zijn deuren. Het stadion dankt zijn naam aan Britannia Building Society, een van de grootste bouwbedrijven van Engeland.  

City of Manchester Stadium (Manchester City): Het stadion van Manchester City is eigenlijk eigendom van de gemeenteraad van Manchester. Die verhuurt het stadion voor 250 jaar aan de club waar onze landgenoot Vincent Kompany zijn brood verdient. City geeft ook 50% van de kaartverkoop aan de gemeente Manchester. Tot het begin van de 21e eeuw speelde City zijn thuismatchen op Maine Road.

Craven Cottage (Fulham): Ene William Craven, een Engelse baron, legde, zonder het te weten, rond 1780 de eerste stenen van wat later de thuisbasis van het Londense Fulham zou worden. In 1894 besloten enkele mensen uit Londen om van de fundamenten een echt voetbalstadion te maken. Twee jaar later ging hun wens in vervulling.

Emirates Stadium (Arsenal): Arsenal verliet tijdens de zomer van 2006 het historische Highbury voor een compleet nieuw stadion aan Asburton Grove. Aanvankelijk zou de voetbaltempel ook de naam van die straat dragen, maar luchtvaartmaatschappij Emirates stak daar een stokje voor en betaalde voor de naam van de thuisbasis van Arsenal.

Ewood Park (Blackburn): Ewood Park is al sinds 1890 de thuisbasis van Blackburn Rovers. Aanvankelijk speelden de Rovers hun thuiswedstrijden op Oozebooth. In 1877 verhuisde de club naar het veld van de East Lancashire Cricket Club (Alexandra Meadows) voor een periode van 10 jaar. In die tijd experimenteerde de club met kunstlicht en op 4 november 1878 speelden de Rovers en Accrington de allereerste wedstrijd ooit bij kunstlicht. Tijdens de vroege jaren ‘80 van de 19e eeuw verhuisde Blackburn naar een gehuurd veld aan Leamington Street. Door het stijgende succes van het stadion dreef de eigenaar de huur onmenselijk hoog op. In 1890 verhuisde Blackburn dan naar Ewood Park, een bestaand sportterrein in de stad, waar het 60 pond huur per jaar betaalde. In 1893 kocht de club het terrein voor 2.500 pond. In 1915 waren de werken voltooid en konden er in Ewood Park 70.866 supporters binnen.

Fratton Park (Portsmouth): Fratton is een deeltje van havenstad Portsmouth. Vroeger stond het vooral bekend als industriegebied, maar sinds Portsmouth FC zich handhaaft in de Premier League, is dat wat veranderd.

Goodison Park (Everton): Het stadion van Everton dankt zijn naam aan de straat waar het gelegen is: Goodison Road.

JJB Stadium (Wigan): De thuishaven van Wigan is vernoemd naar de hoofdsponsor van de club, JJB Sports. Dat is een sportzaak die geleid wordt door David Whelan, de eigenaar van Wigan Athletic.

Kingston Communications Stadium (Hull City): Sinds het begin van deze eeuw speelt de promovendus zijn thuismatchen in het Kingston Communications Stadium. De thuishaven van de Tigers heet zo omdat telecommunicatiebedrijf Kingston Communications de naam van het stadion van Hull City kocht.

Old Trafford (Manchester United): De thuishaven van United wordt ook wel Theatre of Dreams genoemd. Old Trafford dankt zijn naam aan de gelijknamige wijk en is al sinds 1910 de thuisbasis van Manchester United. Ook het stadion van de cricketclub in Manchester heet Old Trafford. 


Reebok Stadium (Bolton Wanderers): In 1997 werd het Reebok Stadium in Bolton geopend. Het stadion draagt de naam van de hoofdsponsor van de club, kledinggigant Reebok.

Riverside Stadium (Middlesbrough): Het huidige stadion van Middlesbrough werd op amper 32 weken tijd gebouwd en in 1995 geopend. Het waren de fans die de naam van de nieuwe thuishaven mochten kiezen. Ze hadden de keuze tussen Middlehaven Stadium, Erimus Stadium, Teesside Stadium en Riverside Stadium. Uiteindelijk kozen de supporters voor de laatste mogelijkheid, verwijzend naar de rivier Tees in de nabijheid van het stadion van Boro.

Sint James’ Park (Newcastle): Newcastle speelt al sinds 1892 zijn thuiswedstrijden in Sint James’ Park. Het is de naam van het gebied waar het stadion ligt. Zo is er ook een Sint James’s Street en een Sint James’ Metro. De club wilde in het verleden al enkele malen uitbreiden, maar stuitte steeds op verzet van de overheid.

Stadium of Light (Sunderland): Je zou het niet verwachten, maar het stadion van Sunderland is het op vier na grootste van Engeland. Het werd gebouwd door de onderneming die ook de Amsterdam ArenA neerpootte. Het Stadium of Light verwijst naar de lampen die de mijnwerkers vroeger steeds bij zich hadden. Heel wat mensen in de buurt van Sunderland werkten destijds in de mijnen.

Stamford Brigde (Chelsea): Het huidige stadion van Chelsea werd aanvankelijk aangeboden aan Fulham, maar die club weigerde. In 1877 namen de Blues er dan hun intrek. De naam van het stadion is een samentrekking van Stanford Creek, Sanford Bridge en Stanbridge. Achter de oosttribune van Stamford Brigde loopt een de stroom: Staford Creek. Waar die stroom Fulham Road kruist, vinden we Little Chelsea Bridge. Stanbridge was de naam van een brug die over Staford Creek liep.

Villa Park (Aston Villa): Villa Park verwijst naar de club die er zijn thuismatchen speelt: Aston Villa. Villa Park heette vroeger nog Aston Lower Grounds.

The Hawthorns (West Bromwich Albion): West Brom speelt sinds 1900 zijn thuiswedstrijden op de Hawthorns. Letterlijk vertaald is een hawthorn een eenstijlige meidoorn en uiteraard heeft die bloem iets te maken met de naam van het stadion. Toen WBA op zoek was naar een nieuwe grond om een stadion te bouwen, vond het in de buurt van West Bromwich een geschikte locatie. Er was echter een probleem: het terrein stond vol met meidoorns. Die moesten dus plaatsruimen voor het stadion van de club waar onze landgenoot Carl Hoefkens momenteel speelt. Zo’n meidoorn is trouwens ook terug te vinden in het clublogo.

White Hart Lane (Tottenham): White Hart public house was in de negentiende eeuw een soort van kinderdagverblijf. Dat werd tegen 1899 omgetoverd tot een voetbalstadion.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties