Verhaal achter Nederlandse lettercombinaties

Philippe Crols
| 14 reacties
Verhaal achter Nederlandse lettercombinaties

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

In Nederland acteren er bijzonder veel ploegen op het hoogste niveau met een clubnaam die uit een lettercombinatie bestaat. Omdat Voetbalkrant zijn lezers ook wat leuke weetjes wil bijbrengen, zochten wij de verklaringen achter de clubnamen.

ADO Den Haag: ADO staat voor ‘Alles Door Oefening’. Het is een verwijzing naar de oprichters van de club. Zij gingen vroeger na schooltijd altijd voetballen / oefenen in de nabijheid van café ‘Het Hof van Berlijn’. ADO Den Haag had het in het begin zeer moeilijk om het hoofd boven water te houden. Een behoorlijk aantal leden vond het namelijk niet nodig om het lidgeld te betalen. Uiteindelijk schopte de club het toch tot de Eredivisie.

 

AFC Ajax: Ajax is de naam die door de stichters gegeven werd, maar is geen lettercombinatie. Aanvankelijk stond de AFC ook niet voor de clubnaam, maar omdat het aantal Amsterdamse voetbalclubs in het begin van de twintigste eeuw als paddenstoelen uit de grond rezen, besloot de clubleiding om voor de oorspronkelijke naam ook nog ‘Amsterdamse’ te plaatsen. FC staat uiteraard voor Football Club, maar was oorspronkelijk wel fout gespeld. Toen stond er Foothball club.

 

AZ ‘67: De Nederlandse kampioen heet voluit Alkmaar Zaanstreek 1967. AZ ’67 is het gevolg van de fusie tussen Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek die plaatsvond in 1967. Alkmaar ’54 betwistte samen met Venlo de eerste Nederlandse profwedstrijd voetbal.  

 

NAC: Geloof het of niet, maar NAC is mogelijk de langste clubnaam in Europa. In 1912 fuseerden NOAD en ADVENDO. NOAD stond voor ‘Nooit Ophouden Altijd Doorzetten terwijl ADVENDO zoveel wilde zeggen als ‘Aangenaam Door Vermaak en Nuttig Door Ontspanning’. Voeg deze letterwoorden samen en je krijgt een uiterst lange clubnaam, die afgesloten wordt met het woord ‘Combinatie’.

 

NEC: De huidige club uit Nijmegen is een fusie die in 1910 tot stand kwam tussen Nijmegen en Eendracht. De nieuwe werkgever van Bjorn Vleminckx heet dan ook ‘Nijmegen Eendracht Combinatie’.

 

PSV: PSV is misschien wel een van de bekendste afkortingen in Nederland. De ‘Philips Sport Vereniging’ dankt haar naam sponsor Philips. Aanvankelijk was PSV een fabrieksploeg van de lampenfirma, maar in 1915 trad de club uit Eindhoven toch toe tot de Nederlandse competitie. Een kleine vijftien jaar later werd het voor het eerst kampioen. Op het veld waar in 1911 de eerste wedstrijd van toen nog het Philips Elftal werd gespeeld, staat nu het Philips Stadion.

 

RKC: De ‘Rooms Katholieke Combinatie’ uit Waalwijk werd in 1940 opgericht en is een fusie van HEC, WVB en Hercules. Dat waren drie katholieke clubs.

 

Roda JC: De club uit Kerkrade heeft een lettercombinatie waar heel wat historie achter schuilgaat. Om het toch nog een beetje overzichtelijk te houden keren we terug naar 1954. Toen smolten Rapid en Juliana samen en vormden vervolgens Rapid Juliana Combinatie. Anderzijds verenigden Bleijerheide en Kerkrade zich tot Roda Sport. Rapid JC was trouwens behoorlijk succesvol, want in de jaren ’50 werd het de eerste Nederlandse vertegenwoordiger in de Europa Cup I. Begin jaren ’60 degradeerde Rapid echter en ging het samen met Roda Sport. De naam Roda is afkomstig van 'het Land van Rode', zoals het grondgebied in de nabijheid van Kerkrade ook genoemd wordt.
De volle benaming van Roda JC is dus ‘Roda Juliana Combinatie’.

Een aandachtige lezer is echter van mening dat Roda niet voor 'Recht Op Doel Af' staat, maar dat het wel verwijst naar de streek Land van Rode.

 

SBV Vitesse: Slechts weinig mensen weten dat de club uit Arnhem ook nog een voorvoegsel heeft. SBV staat voor ‘Stichting Betaald Voetbal’. Vitesse zelf werd opgericht in 1892, maar slechts een kleine honderd jaar later werd SBV voor de clubnaam gezet. In 1984 splitste voorzitter Karel Aalbers de amateurs van de profs. De profs konden terecht bij de ‘Stichting Betaald Voetbal Vitesse’, de amateurs gingen naar Vitesse 1892.

 

Sc Heerenveen: Eind jaren ’70 kwam Heerenveen in financiële problemen. Het clubbestuur greep toen in. In 1977 werd het betaalde- en amateurvoetbal gesplitst. De profs konden terecht bij een nieuwe stichting, Sportclub Heerenveen.

 

VVV Venlo: De promovendus heet al bijna sinds het ontstaan in 1903 VVV Venlo. De drie v’s staan voor ‘Venlose Voetbal Vereniging’.

 

 

Geen lettercombinaties: Sparta Rotterdam, Heracles, Feyenoord, Utrecht, Groningen, Twente en Willem II.

 

Groningen, Twente en Utrecht hebben wel een lettercombinatie in hun clubnaam, maar het gaat hier slechts om FC, wat uiteraard staat voor Football Club en dus niet echt speciaal is.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties