Interview Interview met David Brocken

viki meeuwis
| 2 reacties
Interview met David Brocken
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Belgen in het buitenland. Er zijn een flink aantal Belgische voetballers die de landsgrenzen overgestoken zijn en elders carrière gemaakt hebben. Weinigen zijn het echter in Noorwegen gaan zoeken. David Brocken wel.

In 2004 haalde Kjetil Rekdal David Brocken naar Vålerenga. Dat is een club die in de Tippeligaen, de Noorse eerste klasse, speelt. Met Brocken in de gelederen veroverde de Noorse club in 2005 de landstitel.

De Belgische verdediger kwam terug naar België waar hij opnieuw bij Lierse aan de slag ging als jeugdcoördinator. In 2007 vertrok Brocken terug naar Noorwegen waar hij nog steeds verblijft. Momenteel is hij aan de slag bij Frigg Oslo, een ploeg die in de derde klasse uitkomt. Van 20 tot en met 24 juli organiseert onze landgenoot in samenwerking met Frigg een aantal dagen voetbalinitiatie voor jongens en meisjes van 6 tot 14 jaar. Een interessant initiatief en een goede kans om eens bij te praten en te horen hoe het Brocken in het hoge Noorden vergaat.


Hoe ben je eigenlijk bij Frigg terecht gekomen?
“Goh, om lang verhaal kort te maken, ik ging regelmatig kijken naar mijn stiefzoon die bij de 10-jarigen in een lokale club speelt. De ouders van de spelertjes kwamen samen met de coach vragen of ik hen niet wou trainen. Dat zag ik wel zitten, met veel plezier zelfs en van het één is het ander gekomen.”

Welke taken vervul je bij Frigg?

Momenteel ben ik jeugdcoördinator van de jongens van twaalf tot negentien. Het is echter niet het enige wat ik daar doe. Binnen de club hebben we zojuist een sportplan samengesteld en dat loopt natuurlijk vanaf de zesjarigen. We hebben een filosofie ontwikkeld voor deze club en die lijn willen we hanteren vanaf de jongste spelertjes. Voorts ben ik ook beetje betrokken bij het vergaren van jonge talenten voor de eerste ploeg. Ik ken hier veel jongeren en er zijn er heel wat waarvan ik weet dat ze net niet goed genoeg zijn voor eerste klasse maar bij Frigg kunnen ze wel degelijk een meerwaarde zijn.


Hoe is het idee voor de voetbalschool voor kids van zes tot veertien ontstaan?

Ik heb gezien dat ze hier een soort voetbalacademie organiseren, maar dacht dat het eigenlijk beter kon. Ik heb in België zelf veel deelgenomen aan voetbalkampen waar het toch net iets vlotter verliep. Daaruit is het idee gegroeid om hier in Oslo iets dergelijks te organiseren. Ik kan daarop terugvallen op de hulp van Jako. Ik ken er persoonlijk een aantal mensen. Bovendien is het een wisselwerking want Jako probeert zich te profileren in Scandinavië.”

Wat is het doel van dit evenement? Is het idee erachter om een soort initiatiecursus te geven voor kinderen die zich bij een club willen aansluiten of is het echt de bedoeling om jong talent op te sporen en bij de club onder te leggen?

“Het is eigenlijk een combinatie van beide. Het doel is in de eerste instantie om talenten op te sporen en als het kan die bij onze club aansluiten. Er zijn toch al een groot deel inschrijvingen, dus het idee slaat wel aan, er is veel respons.

Het event is zowel voor jongens als meisjes bedoeld. Voetbal voor meisjes en vrouwen is, als ik me niet vergis, een stuk populairder in Noorwegen dan bij ons in België?

“Dat klopt volledig, er zijn hier veel meisjes die voetbal beoefenen. Om eerlijk te zijn, een pasklaar antwoord op de vraag waarom het hier populairder is, heb ik niet. Ik vermoed dat het een beetje in hun sportcultuur ligt.

Wat is het juist dat je zo aantrekt in de jeugdwerking?

“Wat me vooral aantrekt, is het feit dat je nog kneden aan die jongens en hun eerlijkheid, erg ontwapenend. Bovendien krijg je er zoveel van terug.”

Wordt er in Noorwegen meer aandacht besteed aan jeugdwerking dan bij ons in België ? Als je het vergelijkt met Lierse bijvoorbeeld?

“De voetbalwerking verloopt hier totaal anders. De ouders worden er hier veel meer bij betrokken. Tot 12 jaar spelen ze hier nog steeds zeven tegen zeven. Het is pas vanaf 13 jaar dat ze met elf tegen elf gaan spelen. Vanaf dat moment worden de traningen geleid door gediplomeerde trainers. Voetbal en sport is hier in het begin vooral een sociaal gebeuren.”

Heb je de ambitie om ooit een eerste ploeg van een club te trainen?

“Die heb ik inderdaad, maar momenteel beleef ik nog heel veel plezier aan het begeleiden van de jeugd.

Volg je in Noorwegen het Belgisch voetbal nog?

“Natuurlijk. Ik ben volledig mee. Lierse zal sowieso altijd een beetje meer aandacht krijgen van me. Het internet laat me echt toe om alles op de voet te volgen.

Merk je een verschil in de beleving van het voetbal bij fans in Noorwegen en België? Bijvoorbeeld toen je nog bij Vålerenga speelde?

Ja, dat merk je toch wel. Hooligans kennen ze hier hoegenaamd niet. Men ziet raar of zelden grote politiegroepen in en rond de stadions. De wetgeving is hier uiterst streng waardoor men dus twee keer nadenkt in plaats van rel te schoppen.

T
enslotte: zijn er nog dingen die je de lezers van Voetbalkrant wil meegeven?


“Ja toch wel. Ik merk dat er niet zoveel aandacht wordt geschonken aan het Scandinavisch voetbal. Jammer, want er lopen hier echt enkele pareltjes rond. Maar ja, als de pers er niet zoveel aandacht aan schenkt, is het moeilijk voor de modale voetballiefhebber om deze landen te ontdekken.

Wat bedoel je juist met die pareltjes?

“Wel, in mijn tijd als speler bij Lierse liepen er af en toe enkele Noorse spelers rond. Met Rekdal als top of the bill. Die spelers kenden geen aanpassingsproblemen. Hun cultuur sluit nauw aan bij de onze. Kijk maar eens naar de onderlinge duels tussen Belgische en Noorse ploegen. Veel van die duels worden in het voordeel van de Noorse ploegen beslecht.”

In de berichtgeving in België vind ik niet veel terug van Noorse competitie. Jammer want er loopt hier veel talent rond, die spelers zijn bovendien betaalbaar voor Belgische clubs.  Het zou voor die jonge talenten een mooie springplank kunnen zijn naar grotere club. Nu moet ik eerlijk toegeven dat hier het Belgische en Nederlandse voetbal ook niet zo op de voet wordt gevolgd. Het zal dus wel wat van beide kanten moeten komen.”

Het moet dus inderdaad een wisselwerking zijn. Bij Voetbalkrant kan u alvast de Noorse, Deense en Zweedse competitie volgen. (AN)

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Eliteserien

Nieuwste reacties