Nieuw Clubstadion moet tegen 2013 klaar zijn
Foto: © SC
Uplace, de projectontwikkelaar van het nieuwe stadion van Club Brugge, lichtte op de fandag van blauw-zwart de stand van zaken toe. Daaruit bleek dat het water nog vrij diep is.
Begin maart heeft voormalig Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen zijn fiat voor de bouw van een nieuw stadion in Zuid-Brugge gegeven. Op dit moment wacht Club Brugge op een gewestplanwijziging om verdere stappen te kunnen ondernemen.
Bij blauw-zwart en Uplace kijken ze met het nodige optimisme uit naar de plannen van de nieuwe Vlaamse minister van Sport en Ruimtelijke Ordening, Philippe Muyters. Die beloofde deze week dat hij zich ten volle zal inzetten om Vlaanderen van nieuwe voetbaltempels te voorzien.
Vooraleer het zo ver is, moet Club echter nog een lange weg afleggen. Na een gewestplanwijziging (landbouwgebied moet bouwgrond worden) moet er een nieuw MER (Milieueffectenrapport) worden gemaakt. Dan pas kan Club een bouwaanvraag indienen. Als de bouwvergunning uiteindelijk wordt toegekend, moet blauw-zwart ook een vergunning voor handelsvestigingen en een milieuvergunning krijgen. Als dat allemaal in orde is, kan er met de bouw van een nieuwe voetbaltempel begonnen worden.
Bij Brugge richten ze zich op het seizoen 2013-2014. Dan zou Club graag zijn intrek nemen in het nieuwe stadion. Vanaf 2012 mag er sowieso niet meer Europees gespeeld worden in het huidige Jan Breydelstadion. Als België zijn kandidatuur voor het WK 2018 wil hardmaken, is een nieuw stadion in Brugge meer dan welkom. Club heeft trouwens nog meer plannen: in het Chartreusegebied wil het een nieuw jeugdcomplex bouwen.
Vreest Uplace niet dat de Vlaamse regering het winkelcomplex niet ziet zitten? “De regering mag niets hebben tegen grote handelsactiviteiten”, countert Francis Hendrickx (foto rechts boven), medewerker van de projectontwikkelaar. “Wijnegem Shopping Center bewijst dat het geen hinderpaal is voor de stad Antwerpen. Waarom zou het in Brugge dan niet lukken? Nu trekken trouwens veel mensen naar Rijsel. Als het winkelcomplex er hier niet komt, dan bouwen ze er wel één in Kortrijk of Roeselare.”
Wat als er klachten komen van de omwonenden? “Wij zijn niet bang dat onze tegenstanders, zoals de groepering ‘De Witte Pion’, naar de Raad van State trekken. We hebben een ijzersterk dossier. De Raad van State mag trouwens niet beslissen waar het stadion moet komen, zij kunnen enkel het project stilleggen op basis van procedurefouten. Aan ons om ervoor te zorgen dat alle procedures perfect doorlopen worden”, aldus nog Hendrickx. (AN)
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief