Wie zit straks allemaal in de WK-trommel?
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Straks vanaf 18u worden de 24 deelnemers aan het WK onderverdeeld in acht verschillende groepen. We nemen u even mee op verkenning langs de verschillende continenten.
FIFA-voorzitter Sepp Blatter (foto) is een tevreden man. Alle zes de grote internationale federaties zijn aanwezig op het grootste voetbalfeest ter wereld: UEFA (Europa), AFC (Azië), COMNEBOL (Zuid-Amerika), CONCACAF (Noord- en Midden-Amerika), CAN (Afrika) en OFC (Oceanië).
UEFA is het sterkst vertegenwoordigd met 13 deelnemers. Afrika vaardigt dankzij de automatische deelname van gastland Zuid-Afrika 6 teams af en staat daarmee op de tweede plaats. Daarna volgen Zuid-Amerika met 5, Azië met 4, Noord- en Midden-Amerika met 3 en tenslotte Oceanië met 1. We moeten er wel bij vermelden dat Australië tegenwoordig op eigen verzoek uitkomt onder de Aziatische vlag. Nieuw-Zeeland is bijgevolgd de enige officiële deelnemer uit Oceanië.
Brazilië was er als enige altijd bij
Voor de 19de keer gaan we op zoek naar het beste voetballand ter wereld. Alleen Brazilië was tot dusver op alle WK's aanwezig. Duitsland en Italië met 17 deelnames, Argentinië met 15 en Mexico met 14 vervolledigen de top 5. Het WK in Zuid-Afrika kent twee debutanten: Slovakije en Servië, het team van Standard-speler Milan Jovanovic, zijn er voor de eerste keer bij. Voor Noord-Korea, Slovenië, Griekenland, Ghana, Honduras, Ivoorkust en Nieuw-Zeeland is het pas de tweede deelname.
Voor Slovenië is dit echter een ander verhaal omdat het land pas sinds 1991 onafhankelijk is. Vooral voor Noord-Korea was het lang wachten op een tweede deelname. Hun eerste WK dateert al van 1966. De Noord-Koreanen haalden toen wel verrassend de kwartfinales nadat ze in de achtste finales Italië hadden uitgeschakeld. Voor Honduras en Nieuw-Zeeland is het het eerste weerzien met werelds grootste voetbaltornooi sinds 1982.
Uruguay was de allereerste wereldkampioen
Als we gaan kijken hoe vaak op rij een land zich kon kwalificeren voert Brazilië uiteraard ook de ranking aan met 19 deelnames op rij. Duitsland volgt met 15 voor Italië met 13, Argentinië met 10 en Spanje met 9.
Brazilië mocht al vijf keer de wereldbeker in de lucht steken. Italië volgt met vier eindzeges. Sinds de val van de muur won Duitsland het WK niet meer. West-Duitsland heeft wel drie bekers in de kast staan. Uruguay en Argentinië waren twee keer aan het feest. Uruguay was trouwens de allereerste wereldkampioen in eigen land in 1930.
Voetbalkrant.com zal binnenkort enkele onbekende deelnemers aan dit WK beter aan u voorstellen. We beginnen onze reeks volgende week maandag met Noord-Korea, de vreemdste vogel van allemaal. (AN)
Hieronder nog eens een overzicht van de 4 potten:
Pot 1 (reekshoofden): Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Spanje, Italië, Duitsland, Engeland, Nederland
Pot 2: Japan, Zuid-Korea, Noord-Korea, Australië, Nieuw-Zeeland, VS, Mexico, Honduras
Pot 3: Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Ghana, Algerije, Paraguay, Chili, Uruguay
Pot 4: Frankrijk, Portugal, Denemarken, Slovakije, Slovenië, Griekenland, Servië, Zwitserland
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief