Honduras: Voetbal is oorlog
Foto: © SC
Na Noord-Korea vorige week stellen we deze week met Honduras opnieuw een vrij onbekende WK-ganger aan u voor. Welkom in een land vol politieke twisten.
Honduras is een land in politieke crisis. Op 28 juni 2009 werd voormalig president Manuel Zelaya door een staatsgreep afgezet. Zijn vervanger was Roberto Micheletti. Maar tot op de dag van vandaag heeft geen enkel land in de wereld de nieuwe president en zijn regering erkend. Eind november won Porfirio Lobo de nieuwe verkiezingen. Verwacht wordt dat hij binnenkort geïnstalleerd zal worden als president.
De Amerikanen aanvaardden de uitslag van de verkiezingen, maar andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Nicaragua, Brazilië, Argentinië en Venezuela accepteren de uitslag niet. Zij eisen dat de verdreven Zelaya opnieuw als president wordt voorgedragen. Ondertussen zakt Honduras, zo al één van de armste landen van Midden-Amerika, steeds verder weg in de economische crisis.
Land van Maya's
Op 15 september 1821 werd Honduras onafhankelijk van Spanje, maar het duurde nog tot 31 mei 1838 vooraleer het volledig op eigen benen stond. Op die datum scheurde het zich los van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. Toch is de nationale feestdag vastgelegd op 15 september. In Honduras wonen bijna 8 miljoen mensen waarvan ruim 1,5 miljoen in de hoofdstad Tegucigalpa.
Het land wordt voor een klein deel nog altijd bewoond door echte Indianen, de grootste groep zijn de Miskito’s. Er zijn ook enkele schitterende bezienswaardigheden waaronder Ruinas de Copán, dit zijn oude ruines van de belangrijkste steden van de Maya’s, de oorspronkelijke inwoners van Midden-Amerika. Want toen Christoffel Columbus in 1502 voet aan land zette in Honduras was het gebied vooral bewoond door Lenca’s en Maya’s.
Voetbaloorlog met aartsrivaal El Salvador
Opvallend is dat Honduras ooit in een regelrechte voetbaloorlog verkeerde met buurland El Salvador. In 1969 waren veel Salvadoranen naar Honduras gevlucht omwille van het slechte regime in eigen land. Ze bezetten er grote stukken grond. Veel Hondurezen zagen de Salvadoranen als indringers en landbezetters. Ondertussen stonden kwalificatiewedstrijden voor het WK van 1970 op het programma. Honduras verloor de beslissingswedstrijd tegen El Salvador en de poppen gingen aan het dansen.
Een beeld uit de duels met aartsrivaal El Salvador. Met het nummer 9 op de achtergrond: de 36-jarige Carlos Pavon, all time topschutter bij de Hondurezen.
De inwoners van Honduras richtten zich op de Salvadoraanse grondbezetters en er ontstond een regelrechte oorlog. Op 14 juli 1969 viel het leger van El Salvador buurland Honduras binnen om hun landgenoten te beschermen. Pas na zes dagen werden de gevechten gestaakt, er vielen meer dan 2000 doden. In augustus verlieten de troepen van El Salvador definitief het Hondurese grondgebied. Het duurde tot 23 november 1980 vooraleer beide landen nog eens een interland tegen elkaar speelden.
Eerste WK-deelname in 1982
Honduras is er volgend jaar in Zuid-Afrika voor de tweede keer bij op een wereldbeker. De eerste keer was in 1982 in Spanje. Op dat tornooi won België van Argentinië dankzij de alom bekende treffer van Erwin Vandenbergh. België zat toen zelfs in de groep met El Salvador, de aartsrivaal van Honduras. Eén jaar eerder in 1981 had Honduras zich gekroond tot kampioen van Noord- en Midden-Amerika.
Honduras zat op het WK van 1982 in een groep met Noord-Ierland, Spanje en Joegoslavië. Het overleefde de eerste ronde niet. Het speelde knap 1-1 gelijk tegen Spanje en Noord-Ierland, maar moest door een 1-0 nederlaag tegen Joegoslavië het tornooi verlaten met twee punten. El Salvador eindigde in de groep met onze Rode Duivels als laatste en verloor alledrie zijn wedstrijden.
Honduras plaatste zich voor het WK in Zuid-Afrika door in de laatste kwalificatieronde als derde te eindigen in een groep met de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, El Salvador en Trinidad & Tobago. Als klap op de vuurpijl kwalificeerde Honduras zich door in extreem vijandelijke omstandigheden met 0-1 te gaan winnen op de laatste speeldag in El Salvador. Tot en met de laatste speeldag lag Costa Rica in pole-position voor het derde WK-ticket na de VS en Mexico, maar Costa Rica verspeelde in de slotfase een 0-2 voorsprong tegen de VS.
Drie internationals in de Engelse Premier League
De Colombiaan Reynaldo Rueda is de bondscoach. De bijnaam van Honduras is Los Catrachos. Ook in ons land is er een Hondurese international actief: Victor Bernardez van Anderlecht. Andere bekende namen zijn verdediger Figuerora van Wigan Athletic, middenvelders Alvarez van Bari, Palacios van Tottenham Hotspur, Thomas van Wigan Athletic en aanvaller Suazo van Inter Milaan.
Recordinternational en kapitein Guevara (33) speelt in Canada voor FC Toronto. Ook de 36-jarige Carlos Pavon maakt nog altijd deel uit van de selectie. Hij scoorde in 95 duels maar liefst 56 doelpunten. Van 2001 t.e.m 2003 speelde hij in Italië voor Udinese en Napoli. Ondertussen is hij terug actief in de Hondurese hoogste afdeling.
Op het WK in Zuid-Afrika is Honduras ingedeeld in groep H met verder ook Spanje, Chili en Zwitserland. Vooral het duel met ex-bezetter Spanje is een emotionele ontmoeting voor veel Hondurezen. Het zal een moeilijke opgave worden om zich te kwalificeren voor de tweede ronde. Maar Honduras mag zeker niet onderschat worden. Dat bewijzen de uitslagen op weg naar het WK. Zo won het in eigen huis met 4-0 van Costa Rica en met 3-1 van Mexico.
Nadeel is dat Honduras een deel van zijn krachten lijkt te verliezen als het niet op eigen bodem mag spelen, want vooral het thuisvoordeel bracht hen naar Zuid-Afrika.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief