Wist je dat Wist je dat België laatste tegenstander van DDR was?

Philippe Crols
| 17 reacties
Wist je dat België laatste tegenstander van DDR was?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vanaf vandaag starten we bij Voetbalkrant.com met de rubriek 'Wist je dat... ?'. In dit eerste artikel gaan we terug naar 1990 en de laatste interland van Oost-Duitsland. Wist je dat België de laatste tegenstander van de DDR was?

Eerder deze week verscheen op Voetbalkrant al het verhaal over de geschiedenis van FC Magdeburg (lees dat verhaal hier). Kwestie van een beetje in de sfeer de blijven hebben we het vandaag in onze eerste bijdrage van de rubriek 'Wist je dat ...?' over de laatste interland van de DDR. 

12 september 1990

Oost-Duitsland speelde zijn eerste wedstrijd op 21 september 1952 in Warschau tegen Polen. De Oost-Duitsers verloren met 3-0. Bijna 38 jaar later werd de laatste wedstrijd van dat nationale elftal wel gewonnen. De Rode Duivels gingen in het Vandenstockstadion te Anderlecht op 12 september 1990 met 0-2 de boot in.

Oost-Duitsland kwam onder leiding van bondscoach Eduard Geyer met een gehavend team aan de aftrap. Van de sterspelers trad enkel Matthias Sammer (op de foto naast Heiko Schulz) aan. Sammer zorgde er na zeventig minuten wel voor dat Michel Preud'homme zich een eerste keer moest omdraaien. Even voor affluiten was de Oost-Duitser sneller dan gewezen Club Brugge-speler Pascal Plovie (kent u hem nog?), omspeelde Preud'homme en zette de 0-2 op het bord. De troepen van Guy Thijs dropen af, Oost-Duitsland won zijn laatste wedstrijd uit de geschiedenis.

Wij vonden onderstaand beeldfragment terug. De stem die u hoort, is van Alain Coninx.




Gegevens van de wedstrijd:

DDR: Schmidt (90' Adler), Peschke, Wagenhaus, Schößler, Schwanke, Stübner (26' Böger), Sammer, Bonan, Scholz (87' Kracht), Wosz, Rösler.

België: Preud'homme, Demol (46' Albert), Staelens, Plovie, de Wolf, Broeckaert, Scifo (46' Degryse), van der Elst, Versavel (68' Boffin), Vandenbergh, Ceulemans (46' Wilmots).


Doelpunten: 0-1 Sammer (74'), 0-2 Sammer (89').

Toeschouwers: 10 000.

Scheidsrechter: Blankenstein (Nederland).


Op diezelfde 12de september 1990 ondertekenden Oost- en West-Duitsland samen met de vier geallieerde winnaars van de Tweede Wereldoorlog (Frankrijk, Sovjet-Unie, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) in Moskou het '2+4-verdrag' dat van Duitsland één land maakte.

WK en Olympische Spelen


Zich kwalificeren voor een EK of WK zat er slechts een keer in. In 1974 mocht Oost-Duitsland naar het WK in West-Duitsland. Het werd ook een historisch WK, want de DDR klopte in de eerste groepsfase West-Duitsland met 1-0, een doelpunt van Jurgen Sparwasser dat u reeds kon bekijken in onze terugblik op de roemrijke geschiedenis van Magdeburg (klik hier). Oost-Duitsland moest in de tweede ronde de duimen leggen voor Nederland en Brazilië, ook Argentinië zat in die groep, maar werd net als de DDR uitgeschakeld.

Op de Olympische Spelen was de DDR wel succesvol. Op de OS van 1972 in München behaalde het brons, samen met de Sovjet-Unie. De wedstrijd eindigde op 2-2, maar er werden geen strafschoppen genomen. Vier jaar later, in het Canadese Montreal, schoot Oost-Duitsland de hoofdvogel af. Door de finale met 3-1 te winnen van Polen zorgde het voor één van de veertig Oost-Duitse gouden medailles. Opnieuw vier jaar later in Moskou verloor Oost-Duitsland de Olympische finale van Tsjechoslovakije en pakte het zilver.

Cijfermateriaal:

Aantal wedstrijden: 293
Aantal zeges: 138
Aantal nederlagen: 86
Aantal draws: 69
Grootste zege: 12 januari 1964: Ceylon - DDR 1-12
Grootste nederlaag: 25 mei 1957: DDR - Tsjechoslowakijke 1-4
Meeste interlands: Joachim Streich (98 interlands)
Meeste doelpunten: Joachim Streich (53 doelpunten)


Morgen een 'Wist je dat... ?' met als onderwerp THOR Waterschei. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties