Wist je dat De Saedeleer op zijn 15de begon bij RCM?
Foto: © SC
De meesten onder ons kennen Rik De Saedeleer van zijn geanimeerde voetbalverslagen op televisie. Toch was de commentator ooit ook een goed voetballer. Wist je dat hij al op zijn vijftiende debuteerde voor de hoofdmacht van Racing Mechelen?
In 1939 debuteerde Rik De Saedeleer (foto) voor Racing Mechelen. Groen-wit speelde destijds in de eerste afdeling. Toen was dat te vergelijken met de tweede klasse, want je had ook nog ere-afdeling. De Saedeleer trad bij de Mechelaars in de voetsporen van zijn vader en grootvader, die tevens voor groen-wit speelden. De man die later journalist zou worden, was als aanvaller vooral eind jaren ’40, begin jaren ’50 succesvol met Racing Mechelen. Zo eindigde hij in de hoogste afdeling tweemaal op de derde plaats en tijdens het seizoen 1951-1952 werd RC Mechelen zelfs vicekampioen, Luik werd kampioen.
In 1954, na onder andere een verloren bekerfinale tegen Standard, hield De Saedeleer het voor bekeken bij Racing Mechelen. In totaal speelde hij 122 wedstrijden voor de groen-witten en maakte hij 55 goals. De aanvaller van 'de Racing' was ook enkele keren dichtbij een selectie voor het nationale elftal, maar werd uiteindelijk toch te licht bevonden. Dat ze hem bij groen-wit nooit zullen vergeten, moge duidelijk zijn. In 2004 werd hij uitgeroepen tot meest verdienstelijke speler ooit van Racing Mechelen.
Van het veld naar de commentaarkabine
De Saedeleer zou na zijn actieve voetballoopbaan in hetzelfde wereldje aan de slag blijven. In 1958 ging hij aan het werk bij de voorloper van de BRT, het Nationaal Instituut voor Radio-Omroep (NIR). Al snel groeide de gewezen aanvaller van Racing Mechelen uit tot een uitstekende voetbalverslaggever, die zelfs niet-voetbalfans wist te boeien met zijn geanimeerd wedstrijdcommentaar. Maar De Saedeleer kende als voormalig voetballer ook veel van het spelletje en tijdens het bondscoachschap van Guy Thijs overlegde hij dikwijls met de coach van de Belgen over de tactiek die moest worden gehanteerd, iets wat nu totaal ondenkbaar zou zijn.
Tijdens het WK in 1998 te Frankrijk gaf De Saedeleer voor het laatst commentaar bij een groot voetbaltoernooi. Nadien draafde hij slechts zeer sporadisch nog op in televisieprogramma’s, iets wat de inmiddels 86-jarige man niet al te graag deed.
Wereldberoemde quotes
Als we het over De Saedeleer hebben, zijn we haast verplicht enkele wereldberoemde quotes mee te geven. Hier zijn enkele merkwaardige uitspraken:
“Die keeper van El Salvador moet zich nu toch in zijn thuisland wanen zoals er op hem geschoten wordt”, aldus De Saedeleer tijdens het WK van 1982 toen El Salvador met 1-10 verloor van Hongarije.
“Ze gaan lopen, ’t is niet te geloven. Daar is em, daar is em. Kweet zelfs niet wie het is, maar we zijn alweer op weg naar Mexico. Is’t Georges Grün? Dat zou kunnen. Grün. ’t Is om geel van de worden. Danke Georges”, zijn de befaamde woorden die de commentator uitsprak tijdens de WK-kwalificatimatch tegen Nederland in 1985.
Grün die De Saedeleer geel deed worden in de Rotterdamse Kuip.
“Als je Diego Maradona in je ploeg hebt, en je mag er dan nog eens tien anderen opstellen ... Het is niet eerlijk”, vond De Saedeleer tijdens de halve finale tussen België en Argentinië op het WK van 1986.
"De Wolf ... oh, die schiet hem erin. Dat heeft hem nog nooit in zijn leven geprobeerd van daar. Die mag vanavond champagne drinken, vind ik", aldus De Saedeleer na het doelpunt van Michel De Wolf op het WK in 1990 tegen Zuid-Korea.
Michel De Wolf verbaast Rik De Saedeleer.
En afronden doen we met een klassieker uit de voetbalwereld. Tekst is hier overbodig.
De memorabele goal van Erwin Vandenbergh tegen Argentinië in 1982 en het al even memorabele commentaar.
Morgen een 'Wist je dat...?' met Lucien Olieslaghers als onderwerp.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief