Wist je dat alfabet soms voor rugnummering zorgde?
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
In deze rubriek hebben we het al enkele malen gehad over rugnummers die niet meer gebruikt worden. Vandaag vertellen we u iets anders over rugnummers. Wist je dat die ooit op basis van het alfabet werden verdeeld?
Uiteraard is het allemaal niet meer wat het geweest is, maar in normale omstandigheden draagt een doelman nummer 1, de rechtsachter nummer 2, de diepe spits nummer 9 en de spelmaker nummer 10. Die traditie is in de loop der jaren een beetje verloren gegaan, maar ook rond de jaren ’70 en ‘80 werd er door sommige trainers een loopje genomen met het traditionele gebruik van de rugnummers. We geven u enkele voorbeelden die zich voordeden op wereldkampioenschappen.
In 1974 ging Nederland onder leiding van bondscoach Rinus Michels naar het WK in West-Duitsland. De Nederlandse bondscoach besloot de rugnummers te verdelen op basis van het alfabet. Dat leverde vreemde toestanden op, want doelman Jan Jongbloed stond plots met nummer 8 in doel, terwijl aanvaller Ruud Geels het nummer 1 kreeg. Zo zag de selectie van Oranje er toen uit:
1. Geels, 2. Haan, 3. (van) Hanegem, 4. (van) Iersel, 5. Israël, 6. Jansen, 7. (de) Jong, 8. Jongbloed, 9. Keizer, 10. (van de) Kerkhof (René), 11. (van de) Kerkhof (Willy), 12. Krol, 13. Neeskens, 14. Cruijff, 15. Rensenbrink, 16. Rep, 17. Rijsbergen, 18. Schrijvers, 19. Strik, 20. Suurbier, 21. Treytel, 22. Vos.
Uitzondering voor Cruijff
U merkt allicht ook dat voorvoegsels als ‘van’ en ‘de’ niet meetelden wat betreft de nummering. Ook opvallend is het nummer 14. Dat werd als enige niet op basis van het alfabet uitgedeeld. Voor Johan Cruijff (foto) maakte Michels namelijk een uitzondering. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot, want Willem Van Hanegem wilde ook dat er voor hem een uitzondering werd gemaakt. De gewezen assistent-bondscoach wilde graag met nummer 10 spelen, maar die vlieger ging niet op. Als Michels echter ook Cruijff een rugnummer op basis van het alfabet had gegeven, zou de Nederlandse stervoetballer met nummer één gespeeld hebben. Met zijn vreemde nummering haalde Nederland de finale van het WK, alwaar het verloor van de West-Duitsers.
Beelden uit de WK-finale van '74. Tijdens dat toernooi hanteerde Nederlands bondscoach Michels een rugnummering op basis van het alfabet.
Ook Argentinië stond erom bekend om rond dezelfde periode de rugnummers te verdelen op basis van het alfabet. Onder leiding van bondscoach César Muis Menotti droeg middenvelder Norberto Alonso op het WK in 1978 in eigen land nummer 1. Doelman Ubaldo Fillol moest met het nummer 5 plaatsnemen tussen de doelpalen. Argentinië haalde net als Nederland wel de finale van het WK en won ook, met 3-1 van Oranje.
Vandenbergh vloert nummer 7
Vier jaar later was die vreemde nummering opnieuw een feit bij Argentinië. Deze keer op het WK van 1982 in Spanje. Zo weet u meteen ook waarom doelman Fillol het nummer 7 droeg toen hij in de openingswedstrijd gevloerd werd door Erwin Vandenbergh. De Belgen wonnen die match, zoals u hopelijk wel weet, met 1-0 van de regerende wereldkampioen in Camp Nou. Middenvelder Osvaldo Ardiles trad tijdens het WK in Spanje aan met het nummer 1.
Morgen een 'Wist je dat?' met coaches op een WK als onderwerp.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief