Wist je dat EK-beker Coupe Henri Delaunay heet?

Philippe Crols
| 0 reacties
EK-beker Coupe Henri Delaunay heet?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Sinds 1960 wordt er om die vier jaar een Europees kampioenschap voetbal betwist en dus wordt er ook om de vier jaar een EK-trofee uitgereikt. Wist je dat de officiële naam van die trofee Coupe Henri Delaunay is?

Henri Delaunay leefde aan het einde van de negentiende eeuw en in het eerste deel van de twintigste eeuw. De Fransman was als voetballer actief bij Etoile des Deux Lacs, destijds een bijzonder bekende en succesvolle club in Frankrijk. Na zijn carrière als voetballer bleef hij actief in het voetbalwereldje, want Delaunay werd scheidsrechter. Toen hij tijdens een wedstrijd een bal frontaal in het aangezicht kreeg en vervolgens zijn fluitje inslikte alsook twee tanden brak, hield de man het voor bekeken als spelleider.

De Fransman werd voorzitter van de club waar hij als speler dienst van uitmaakte: Etoile des Deux Lacs en was in de jaren ’20 ook lid van de FIFA. Delaunay had tijdens zijn periode bij de FIFA al het idee om een Europees kampioenschap voetbal te organiseren. Pas in 1960 werd de eerste editie van het EK betwist. Dat gebeurde niet toevallig in het vaderland van Delaunay: Frankrijk. Frankrijk zelf eindigde op dat toernooi vierde terwijl de Sovjet-Unie in de finale Joegoslavië aan banden legde. De beker die de winnaars in de lucht mochten steken, droeg de naam van Henri Delaunay omdat hij een van de grondleggers van het EK was. Samen met Jules Rimet stond hij ook aan de wieg van het WK. De trofee die de winnaars daar krijgen, is genoemd naar Jules Rimet.

Overlijden voor eerste EK

Delaunay maakte het eerste EK echter niet mee, want hij overleed in 1955. Op dat moment was hij een jaar in dienst als secretaris-generaal van de UEFA. Henri Delaunay werd opgevolgd door zijn zoon, Pierre Delaunay. Henri Delaunay was trouwens de eerste secretaris-generaal ooit van de UEFA.

De originele Coupe Henri Delaunay werd ontworpen door de Fransman Arthur Bertrand. De trofee woog zo’n 8 kilogram en werd vervaardigd uit zilver. Geschat wordt dat de waarde van de Coupe Henri Delaunay om en bij de 22.000 euro bedroeg. Het laatste land dat de originele EK-trofee in de lucht mocht steken, was Griekenland in 2004 te Portugal.

Beelden van zes jaar terug. Griekenland mocht na zijn stuntzege als laatste land de originele Coupe Henri Delaunay in de lucht steken.

Replica en origineel

Voor het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland besloot de UEFA namelijk om een nieuwe beker te ontwerpen. Asprey Londen, een Britse goud- en zilversmid, kreeg de eer om de nieuwe trofee te vervaardigen. De EK-beker bleef voor een groot deel dezelfde, al is hij nu wel ietsje groter omdat het marmeren voetstuk niet werd behouden. Voorts bestaat hij nog steeds volledig uit zilver. Ook de naam, Coupe Henri Delaunay, bleef behouden.

Leuk om weten, is dat de winnaars van het EK de originele beker niet voorgoed in hun prijzenkast mogen zetten. Zij krijgen een replica. Die mag bijvoorbeeld niet groter zijn dan 4/5de van de originele trofee. Toch is er een uitzondering. Als een land driemaal op rij het EK wint, of vijfmaal in totaal, heeft het recht op een exacte kopie van de beker. Tot op heden slaagde er echter nog geen enkel land in om zijn EK-titel met succes te verdedigen. Duitsland veroverde de EK-titel wel al driemaal, Frankrijk en Spanje tweemaal.

Morgen een 'Wist je dat?' met scorende doelmannen als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties