Wist je dat Leekens 3de bondscoach is die terugkeert?
Foto: © SC
Georges Leekens is sinds kort de nieuwe bondscoach van België. Hij is daarmee ook de derde persoon die voor de tweede keer het Belgische bondscoachschap op zich neemt. Wist je dat Guy Thijs en William Maxwell hem voorgingen?
Beginnen doen we bij het begin en dat mag u vandaag echt wel letterlijk nemen. Begin 1910 kreeg België zijn eerste bondscoach. Of het communautaire toen ook al een rol speelde, weten we niet, maar er werd in ieder geval gekozen voor een Schot: William Maxwell. De man kwam in het begin van de twintigste eeuw naar België om er als voetballer aan de slag te gaan bij Royal Leopold Uccle, een van de oudste clubs van het land. Daar werd hij speler-trainer. In maart 1910, iets meer dan honderd jaar geleden dus, werd hij bondscoach van België.
Maxwell bleef bondstrainer van België tot het begin van de Eerste Wereldoorlog. De man keerde toen terug naar zijn thuisland. Hij gaf de fakkel door aan Charles Bunyan, maar keerde na de Olympische Spelen van 1920 terug als bondscoach van België. WK’s of EK’s bestonden toen nog niet en dus waren de Olympische Spelen de grote evenementen voor de nationale voetbalelftallen. In 1920 te Antwerpen behaalde België nog goud, maar in Parijs (1924) en Amsterdam (1928) ging het heel wat minder goed. Onder leiding van Maxwell werd België in Parijs uitgeschakeld tegen Zweden (8-1) en in Amsterdam was Argentinië in de kwartfinale te sterk (6-3).
Voor Maxwell waren die slechte prestaties de spreekwoordelijke druppel en hij deed in de zomer van 1928 afstand van zijn taak als bondscoach. Later zou hij in België ook Cercle Brugge nog onder zijn hoede krijgen. Met die club steeg de Schot naar de eerste afdeling. Maxwell is ook de bondscoach met het op een na meeste interlands achter zijn naam (74).
Thijs, voorganger en opvolger van Meeuws
Guy Thijs is de bondscoach die het vaakst op de bank zat bij de Rode Duivels (114). Hij was tevens de tweede bondscoach die de functie van bondscoach tot tweemaal toe op zich nam. Thijs wordt vaak beschouwd als de beste bondscoach die België ooit heeft gehad. In 1976 nam hij de fakkel over van Raymond Goethals en vier jaar later leidde hij ons land prompt naar de finale van het EK, waar er verloren werd van West-Duitsland. Zijn grootste triomf volgde echter in 1986, op het WK in Mexico. Na een moeizame groepsfase stuurden de Duivels topfavoriet USSR en Spanje naar huis om in de halve finale te kort te komen tegen het Argentinië van Diego Maradona. België werd uiteindelijk vierde, maar Thijs en co. werden bij hun terugkomst onthaald als helden.
Beelden uit 1986. België plaatst zich ten koste van Spanje voor de halve finale van het WK.
In 1989 werd Thijs opgevolgd door Walter Meeuws, maar diens rijk duurde niet lang. Een halfjaar na zijn aantreden werd Meeuws vervangen en keerde Thijs terug ten tonele. Hij ging met België naar het WK van 1990 in Italië en werd er op dramatische wijze uitgeschakeld door Engeland. De Antwerpenaar gaf in 1991 de fakkel door aan Paul Van Himst en overleed in 2003. Nadat Thijs in 1976 bondscoach werd, zou hij nooit nog ergens anders trainer worden. In ’76 nam hij afscheid als clubcoach bij Antwerp.
Georges Leekens (foto) werd in 1997 een eerste keer bondscoach en leidde ons land naar de mondiale in 1998 te Frankrijk na testmatchen met Ierland. Hopelijk kan hij die stunt herhalen met de huidige generatie.
Morgen een 'Wist je dat?' met Jozef Venglos als onderwerp.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief