Wist je dat de Vieze Mannen ooit in eerste speelden?

Philippe Crols
| 11 reacties
de Vieze Mannen ooit in eerste speelden?
Foto: © SC
Word fan van KRC Genk! 2016

De bijnamen in het voetbal leven meer in andere landen dan bij ons. Toch heeft ons land ook een mooie verzameling wat bijnamen van (ex-)clubs betreft. Wist je dat de Vieze Mannen vroeger bijvoorbeeld in eerste klasse speelden?

Vooral de Limburgers onder ons zullen wel weten dat we met Vieze Mannen de club KFC Winterslag bedoelen. Deze club werd in 1923 opgericht en zou tot de jaren zeventig een echte liftploeg zijn. Winterslag ging van vierde naar derde en tweede klasse om vervolgens de omgekeerde beweging te maken. Begin jaren zeventig kwam daar dus verandering in en daar zorgde een oude bekende voor.

Robert Waseige maakte in 1971 zijn opwachting aan de Noordlaan, het stadion van Winterslag. Met de gewezen bondscoach verscheen de Limburgse club in 1974 een eerste keer in de Belgische eerste klasse. De eerste passage op het hoogste niveau duurde echter niet lang. Winterslag degradeerde onmiddellijk. Het behaalde in een competitie met twintig ploegen 23 punten (toen nog twee punten per zege) en zakte samen met Diest en Olympic Charleroi. Die twee laatste ploegen hadden evenveel punten verzameld.

Opmerkelijk Europees parcours

Na een jaartje tweede klasse werd opnieuw promotie afgedwongen en tijdens het seizoen 1976-1977 eindigde Winterslag netjes in de buik van de klassering. Prijzen zou de club nooit winnen, maar begin jaren ’80 legde het wel een opmerkelijk Europees parcours af, tevens het enige uit het bestaan van Winterslag. De Limburgers waren in 1981 als vijfde over de finish gekomen en mochten richting UEFA Cup.

Winterslag schakelde in de eerste ronde het Noorse Bryne uit. Aan de Noordlaan werd er met 2-0 gewonnen, in Noorwegen met 2-1 verloren. Het volstond voor kwalificatie en zette de Vieze Mannen op weg naar de grootste stunt uit de clubgeschiedenis: de Europese uitschakeling van Arsenal. In Limburg gingen de Gunners met 1-0 ten onder en in Londen werd het 2-1. Winterslag kwalificeerde zich op basis van die uitgoal en ontmoette in de volgende ronde Dundee United. Na een 0-0 in eigen huis werden de Limburgers met 5-0 weggeveegd. Niet veel later degradeerde de club opnieuw naar tweede. In 1987, een jaar voor de fusie met Waterschei, verscheen Winterslag terug op het hoogste niveau.

Pierre Denier

Wie Winterslag zegt, zegt normaal ook onmiddellijk Pierre Denier (foto). De huidige assistentcoach van Racing Genk werkt sinds 1988 onafgebroken voor de fusieclub, maar speelde voordien liefst 653 wedstrijden voor de rood-zwarte brigade van Winterslag. Denier heeft altijd benadrukt dat de wedstrijden tegen rivaal Waterschei de mooiste momenten van het seizoen waren.

Een samenvatting van een van de Limburgse derby's tussen Winterslag en Waterschei. De beelden dateren van eind jaren '70.

Waar de bijnaam 'Vieze Mannen' vandaan kwam, kan u allicht wel raden. In de jaren ’70 was er veel activiteit in de Limburgse mijnen. Veel spelers van Winterslag waren in die sector actief en kwamen vaak met zwarte handen en hoofden naar de training. Het stadion van Winterslag werd in 2003 trouwens volledig afgebroken. Na de fusie met Waterschei speelden de jeugd-en reserventeams van Genk er nog wel, maar de activiteit aldaar werd geleidelijk aan afgebouwd. De huidige Cristal Arena staat op de plaats waar Waterschei vroeger zijn thuismatchen speelde in het Andre Dumontstadion. 

Morgen een 'Wist je dat?' met Robert Enke als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties