Interview Lombaerts: "Het is terug een eer om voor België te spelen"

Steurbaut Kersten
| 9 reacties
Lombaerts: "Het is terug een eer om voor België te spelen"
Foto: © SC
Word fan van Zenit St Petersburg! 39

Drie jaar geleden keek iedereen raar op toen Nicolas Lombaerts voor de Russische roebels koos. De verdediger deed er echter meer dan alleen zijn bankrekening spijzen. Hij schopte het tot vaste waarde bij de Rode Duivels en leerde in Rusland wo

Laten we het eens over de Rode Duivels hebben, Nicolas. Ondanks de 4 op 12 in de campagne voor Euro 2012 hangt er toch een positieve sfeer rond de nationale ploeg. “De goede prestaties tegen Kazachstan en Oostenrijk hebben voor veel positivisme gezorgd”, aldus Lombaerts. “En ook de overwinning in Rusland was heel belangrijk. Zij staan toch in de top tien van de wereld.”

Hoe zit het met het geloof in de kwalificatiekansen voor Euro 2012?

“Waarom zou dat niet meer mogelijk zijn? We geloven er terug in. De sfeer binnen en rond de ploeg is veel beter. Er is ook veel meer zelfvertrouwen. In Rusland hebben we zelfs gewonnen met goed voetbal en hebben we lange tijd de Russen gedomineerd.”

Hoe bekijken ze in Rusland de Belgische nationale ploeg?

“Er wordt toch met veel respect naar de Belgische spelers gekeken. Romelu Lukaku, Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, … Daar kennen ze ook al die namen. Ze begrijpen niet waarom we met zo’n spelers geen betere resultaten halen.”

"De passage van Advocaat is een goede zaak geweest. Met zijn aanpak heeft hij een aantal zaken binnen de Belgische voetbalbond veranderd."

Ik sprak ook met Dries Mertens. Hij voelt als nieuweling meteen respect van de gevestigde waarden. Is dat de grootste verandering met de nationale ploeg uit de vorige campagne. Toen kwam er alleen maar vuile was naar buiten.

“De sfeer is er zeker op verbeterd. Hoe komt dat? Een nieuwe campagne misschien. Ik denk niet dat er vroeger een gebrek aan respect was, maar als de resultaten slecht zijn, wordt alles ook negatiever belicht. Iedereen is ook wat ouder geworden, misschien is iedereen dan ook wat verstandiger geworden.”

Dick Advocaat werd binnengehaald als een grote koning, maar er heerste heel de tijd wel een sfeer van controverse rond zijn persoon. Is het uiteindelijk een goede zaak dat Georges Leekens de fakkel heeft overgenomen. Hij straalt (voorlopig) meer stabiliteit uit als bondscoach.

“Het is een goede zaak dat Advocaat er geweest is. Met zijn aanpak heeft hij binnen de Belgische voetbalbond toch een paar kleine dingen kunnen veranderen. Hij was altijd rechtuit. Leekens zorgt naar de buitenwereld toe misschien voor meer stabiliteit, maar als spelers zijn wij daar niet mee bezig. Hij is wel de ideale opvolger van Advocaat. Leekens is een uitstekende motivator en slaagt erin om bij iedereen het beste naar boven te halen.”

In maart is het meteen erop of eronder in Oostenrijk. Welk gevoel overheerst er na de dramatische 4-4 in Brussel? “Ze zijn te pakken” of “We moeten op onze hoede zijn”?

“Als er één ploeg was die verdiende te winnen die avond, was het wel België. We hebben de meeste kansen gecreëerd, maar gaven het op het einde toch nog weg. We mogen nu wel niet overmoedig worden. We kunnen ze aan, al zal het niet eenvoudig worden. Als we daar geen vier tegendoelpunten slikken, zit er wel iets in. We zakken alvast vol vertrouwen naar Oostenrijk af, het heeft geen zin om met een ei in onze broek te zitten.”

De uitslag mocht dan niet helemaal bevredigend zijn. Wat me wel opviel was het ongelooflijke enthousiasme van de fans. De Belgische supporters staan terug als een blok achter de Rode Duivels.

“Onze comeback in het slot was dan ook super. Ik scoorde zelf de 4-3. Nog nooit heb ik zo intens een doelpunt gevierd. Die dansende supporters in de tribunes, dat was fantastisch. Heel het stadion ging uit de bol. Jammer dat we er niet langer van konden genieten.”

“Maar die sfeer bewijst dat er terug iets leeft rond de nationale ploeg. De fans zijn terug positief. Vroeger was het een schande dat je het shirt van de Rode Duivels aantrok, nu is het terug een eer om de kleuren van België te verdedigen. Hopelijk kunnen we de hen daarvoor ook iets teruggeven.”

Laten we het terug even hebben over je Russisch avontuur. Hoe populair ben je na drie jaar voetballen in het land van wodka en olie?

“Zeker in Sint-Petersburg is er een zekere populariteit. Het is een echte voetbalstad en de spelers genieten er toch een grote status. Maar je moet het niet gaan vergelijken met filmsterren uit Hollywood. Je wordt er herkend en de mensen zijn je heel dankbaar voor wat je gepresteerd hebt.”

Hoe staat het ondertussen met je taalgevoel. Spreek je al een mondje Russisch, uitgezonderd van de scheldwoorden die je ploegmaats je geleerd hebben?

“Het gaat beter. Ik versta veel, maar het is moeilijk om de taal zelf te spreken. De basis is geen probleem. Zo kan ik op restaurant wel zonder problemen mijn bestelling doorgeven. Vandaag (donderdag 30 december, nvdr.) kwam ik in Antwerpen nog een Rus tegen. Ik wou mijn beste Russisch bovenhalen en een babbeltje slaan, maar daar had hij blijkbaar geen zin in.(lacht)

"Hopelijk komt Vandelanotte snel tot een compromis. België heeft een regering nodig die besluiten kan vormen."

Hoe staat het met je kennis over de plaatselijke specialiteit: wodka?

“Dat valt wel mee. Ik drink het niet veel, maar ik heb het weten te appreciëren. Als we met de spelers weggaan, drink ik er wel eentje. In Rusland zal je sneller een wodka puur bestellen, hier wordt dat gemengd met fruitsap of cola.”

Rusland snoepte voor de neus van België de organisatie van het WK 2018 weg. Vind je het ondanks de tegenstand van de publieke opinie een goede keuze?

“Ik denk zeker niet dat het een slechte keuze is. Rusland is een echt voetballand. Vroeger was ijshockey de populairste sport, maar dat is nu door voetbal van de troon gestoten. Het WK is voor Rusland goed voor de infrastructuur. Het zal de sport nog een grotere boost geven.”

“Qua infrastructuur is er nog veel werk aan de winkel, maar ik ben er zeker van dat alles in orde zal komen. Het geld is aanwezig. In België slagen we er nog niet in om onze eigen wegen te onderhouden. Daar  is er geen discussie. Dan heb ik meer moeite met de keuze voor Qatar. Dat land heeft zich nog nooit geplaatst voor een groot tornooi en heeft totaal geen voetbalcultuur.”

Als de Rode Duivels zich kwalificeren, waar raad je de Belgische fans dan aan om naartoe te gaan?

“Moskou en Sint-Petersburg zijn twee fantastische steden. En in Kazan bouwen ze nu een immens mooi Kremlin naast het voetbalstadion. Ook Novograd is de moeite waard en aan de Zwarte Zee heb je Sotchi, waar in 2014 de winterspelen plaatsvinden. Dat is het ‘Monaco van Rusland’. Ze hebben er zelfs palmbomen.”

Slotvraagje. België zit ondertussen al ruim een half jaar zonder deftige regering. Is de politieke interesse getaand of blijf je het van nabij volgen?

“Ik blijf even geïnteresseerd, maar het mag toch niet meer te lang duren. Vooral op economisch vlak hebben we een nieuwe regering nodig om uit de recessie te komen. We hebben een regering nodig die besluiten kan vormen.’

“Hopelijk kan Vandelanotte een compromis bereiken, maar de verschillende partijen zullen moeten incalculeren dat het nooit 100 procent goed zal zijn.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Russische Premier League

Nieuwste reacties