"Voetbal als zomersport is financieel niet goed"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Moet voetbal een wintersport blijven of is het beter dat we het edele balspel in de zomer laten doorgaan? Volgens sporteconoom Trudo Dejonghe is een zomercompetitie financieel nadelig. KV Mechelen-voorzitter Johan Timmermans ziet wel enkele pluspunten.
Straks moeten er een resem uitgestelde wedstrijden worden ingehaald. De sneeuwval zorgde voor heel wat chaos bij de kalendercommissie. Hier en daar valt de idee om een zomercompetitie te beginnen. “Slecht plan”, stelt sporteconoom Dejonghe tegenover Voetbalkrant.com.
“Een competitie van maart tot november zoals in Scandinavië zou heel wat slechte gevolgen met zich meebrengen”, weet de sporteconoom. “De jeugd is aan het studeren in juni en heeft geen tijd voor het voetbal. In juli en augustus gaan we met zijn allen dan weer op verlof.”
"In de zomer hebben we geen tijd voor voetbal.
Examens, vakantie en festivals gaan voor op de sport."
(Sporteconoom Trudo Dejonghe)
Timmermans gaat daar deels mee akkoord. "Er zijn inderdaad veel mensen op vakantie. Maar met een kleine pauze in juni en juli moet een zomercompetitie haalbaar zijn. Ik juich het idee alvast toe. Datgene wat KV nu is overkomen (Vijf uitgestelde wedstrijden, red.), moeten we in de toekomst proberen te vermijden."
“Er zouden minder mensen een abonnement nemen en ook de kijkcijfers zullen dalen", zo gaat Dejonghe door. "De mensen zijn immers niet thuis. Vergeet ook de vele festivals niet. Voetbal moet in die periode niet gaan concurreren met traditionele gebeurtenissen zoals Werchter.”
“Dat zal er dan weer voor zorgen dat de tv-gelden zakken”, weet Dejonghe. Als heel Europa de competitieformule zou inlassen, is er wel kans op slagen denkt de sporteconoom. “Het zit niet in onze mentaliteit om in de zomermaanden naar het stadion te gaan. Maar als heel Europa deze formule inlast, is er misschien wel kans op slagen.”
"Voetbal in de zomer is niet haalbaar.
De tv-gelden en het aantal abonnementen zullen dalen."
(Trudo Dejonghe)
“Al zullen er in het begin heel veel negatieve reacties komen. Misschien kan het plan doorgaan als we in juli en augustus een zogenaamde winterstop inlassen.” Nochtans begint de competitie nu ook al in augustus. “Maar dat is eigenlijk te vroeg want de stadions zijn halfleeg in die periode. De mensen zijn nog steeds op vakantie dan.”
"Dat is inderdaad zo", weet ook Timmermans. "De clubs hebben bijvoorbeeld niet graag een topper in augustus omdat het stadion dan nog niet is uitverkocht. Maar ik denk niet dat het in heel Europa moet veranderen. Landen als Spanje en Portugal zullen geen zomercompetitie willen. Elk land mag best zijn eigenheid hebben. Voetbal wordt bij ons immers hoe langer, hoe meer een zomersport."
"Met een zomercompetitie besparen we heel veel op onze veldverwarming. Bovendien blijven de fans langer hangen met warm weer."
(KV Mechelen-voorzitter Johan Timmermans)
"En we zouden zo ook heel veel besparen op energiefacturen. Onze veldverwarming kost immens veel geld. Dat ding kost dagelijks 500 tot 600 euro. Reken maar uit hoeveel dat kost gedurende de vijf maanden dat we het gebruiken. Dat is eigenlijk niet verantwoord in deze tijden."
De KV-voorzitter ziet nog voordelen. "De fans zullen langer blijven hangen na wedstrijden. Het drankverbruik, en dan heb ik het niet alleen over alcohol, stijgt naarmate de temperatuur stijgt. In de winter gaan de mensen nu eenmaal sneller terug naar huis."
Door Jarryd Naegels en Maarten Van Bever.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief