Beste Voetballer: Wie was de beste aanvallende middenvelder
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
De ploeg dirigeren, voor assists zorgen en zelf doelpunten maken. Dat is het goedgevulde takenpakket van een aanvallende middenvelder. Wie vond u de voorbije tien jaar de beste dirigent achter de spitsen?
De Belgische competitie is het voorbije decennium bijna helemaal weggezakt tot een van de kneusjes van Europa. Toch dartelden op de Belgische voetbalvelden een mooi pakketje balartiesten rond.
Zo zakten Sergio Conceicao en Ahmed Hassan met een rijkgevuld palmares naar ons land af, maar ze beperkten zich niet tot het spijzen van hun bankrekeningen. En dan was er uiteraard nog Pär Zetterberg die na een tussendoortje bij Olympiakos terugkwam om te schitteren op het paars-witte middenveld.
Uit het volgende lijstje halen slechts twee spelers de definitieve selectie. Geen eenvoudige keuze, maar we proberen u alvast op weg te zetten:
De Marokkaans-Nederlandse voetballer is snel, wendbaar en dribbelvaardig en beschikt over het nodige inzicht en een strakke voorzet. Belandde via Ajax en Chelsea bij AA Gent, waar hij zijn hoogtepunt beleefde met drie treffers tegen Club Brugge (4-1). Ontpopte zich bij Anderlecht tot de patron van het middenveld. De Koning van de Assists is zelf ook ieder jaar goed voor een tiental treffers. Boussoufa won de Gouden Schoen in 2006 en werd al driemaal verkozen tot Profvoetballer van het jaar (2006, 2009 en 2010).
Maakte deel uit van de succesformatie die eind vorige en begin deze eeuw de successen aaneen reeg. Keerde na passages bij Hertha Berlijn en Feyenoord terug naar het Astridpark, maar verzeilde daar op het einde op de bank. Is sinds 2008 een belangrijke schakel bij Germinal Beerschot. Goor staat bekend om zijn tomeloze inzet, snelle rushes langs de zijlijn en precieze voorzetten.
Sergio Conceiçao
Na een succesvolle carrière bij ondermeer FC Porto, Lazio, Parma en Inter belandde Sergio Conceiçao in 2004 op 30-jarige leeftijd bij Standard. Met zijn zuiderse temperament paste de Portugees wonderwel in de ‘de vurige stede’ en genoot hij al snel een grote populariteit onder de fans. El Maestro werd geroemd om zijn leiderschap, vechtlust, winnaarsmentaliteit, dribbels, afgemeten voorzetten en gevaarlijke afstandsschoten. Onder Conceiçao beleefde Standard een sportieve revival en werd het vice-kampioen in 2006. Conceiçao zelf ontving voor zijn verdiensten dat seizoen de Gouden Schoen.
Ahmed Hassan
Kwam als superster uit Egypte, maar de 31-jarige Hassan was zeker geen volgevreten vedette. Schopte het tot één van de absolute smaakmakers van de vaderlandse competitie. Met zijn weergaloze dribbels, knappe voorzetten en maar liefst 11 goals in 32 wedstrijden, had Hassan een serieus aandeel in de landstitel van Anderlecht. Kende een moeilijker tweede seizoen en liet slechts sporadisch nog zijn flitsen zien.
Witsel debuteerde tijdens het seizoen 2006-2007 in de hoofdmacht van Standard, waar hij al snel deel uitmaakte van het jonge, Belgische triumviraat op het middenveld samen met Steven Defour en Marouane Fellaini. In zijn tweede seizoen pakte Witsel de landstitel met Standard, een kunstje dat een jaar later herhaald werd. Voor zijn prestaties in 2008 ontving de intussen 22-jarige Witsel de Gouden Schoen. Intussen heeft de middenvelder ook al enkele selecties voor de Rode Duivels op zak. Op 30 augustus 2009 raakte Witsel tijdens de klepper tegen Anderlecht hevig in opspraak na een drieste overtreding met gestrekt been op Marcin Wasilewski.
De 32-jarige Kroaat is al aan zijn zesde seizoen in de Belgische competitie bezig. Bij Club Brugge ontpopte Leko zich tot een vrije trapspecialist. Na 3,5 jaar verzeilde hij op de bank en verkaste hij naar Germinal Beerschot. Op het Kiel haalde Leko nooit zijn beste niveau, maar sinds hij het shirt van Sporting Lokeren aantrok schildert hij de ballen weer met een uiterste precisie in doel of waar zijn ploegmaats het leer willen. Kreeg regelmatig wel de kritiek dat hij te traag voetbalt.
Een lust voor het voetballersoog. Koppelde een uiterst gave traptechniek met onnavolgbare dribbels aan heerlijke baltoetsen. Soms leek het wel of het leer aan zijn voetbalschoenen kleefde. In drie seizoenen voor Anderlecht was Chippen goed voor dertien doelpunten en zeventien assists. Noemde paars-wit een van zijn lievelingsclubs en staat niet afkerig tegenover een terugkeer naar het Astridpark.
Technisch zeker niet de meest begaafde voetballer in het rijtje. Geraerts is echter een toonbeeld van een voetballer met een strijdershart. Laat nooit het kopje zakken en is met zijn infiltraties in het vijandige doelgebied regelmatig de nagel aan de doodskist van de defensieve tegenstanders. Zakte twee seizoenen geleden even weg, maar knokte zich daarna zelfs even terug tot in de nationale ploeg.
Pär Zetterberg
Speelde twaalf seizoenen voor Anderlecht. De Zweedse middenvelder was jarenlang de vaste spelverdeler bij les Mauves. Met zijn techniek, vista, passing, strakke voorzet en goede schot loodste hij Anderlecht naar zes landstitels. Ieder jaar was de kleine Zweed zelf ook goed voor een zevental doelpunten. In 1993 en 1997 ontving Zetterberg de Gouden Schoen en onlangs werd hij door het Anderlechtpubliek verkozen tot beste speler van het voorbije decennium.
Mehdi Carcela-Gonzalez debuteerde twee seizoenen geleden in de hoofdmacht van Standard en ontpopte zich al snel tot sterkhouder. De lichtvoetige Carcela zorgt voor enorm veel creativiteit en kan scoren vanuit alle hoeken. Toenmalig Bondscoach Dick Advocaat twijfelde niet, en riep de jonge Luikenaar meteen op als Rode Duivel. Na lang twijfelen besliste hij in december 2010 echter om niet te spelen voor de Belgische, maar wel voor de Marokkaanse nationale ploeg.
Steven Defour
Na het faillisement van KV Mechelen werd jeugdtalent Steven Defour opgepikt door Racing Genk, dat hem op 16-jarige leeftijd liet debuteren in het eerste elftal. Groeide uit tot de grote dirigent op het Genkse middenveld, maar maakte een veelbesproken overstap naar Standard. Loopt bij de Rouches rond met de kapiteinsband rond de arm en ontving in 2007 de Gouden Schoen. Kreeg al een briefje van Manchester United-manager Sir Alex Ferguson.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief