Beste voetballer Deel I: Wie maakte de mooiste goals?
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
De killers, de mannen van de zestien of de jongens met een actie in de voeten. Spitsen zijn er in alle soorten en kleuren, maar ze spreken altijd tot de verbeelding. Wie was volgens u de beste tussen 2000 en 2010?
Artiesten of regelrechte goaltjesdieven, een spits is toch altijd iets speciaals. De man die het stadion in extase brengt met een krachtige trap, een omhaal of gewoonweg een frommelgoal. Het blijft gelijk als de bal maar tegen de netten hangt.
Wij stellen u vandaag zestien kandidaten in twee delen voor die in aanmerking komen om in de ploeg te raken. Welke vond u de beste of bracht u helemaal in vervoering?
Bryan Ruiz: Deze Costa Ricaanse balvirtuoos kwam in 2006 vanuit zijn vaderland afgezakt naar het Jules Ottenstadion. Daar kende hij een moeilijke aanpassingsperiode. Ruiz ontbolsterde het seizoen daarna helemaal. Met zijn fluwele trap en oogstrelende techniek veroverde hij alle supportersharten. De Costa Ricaan was niet meer weg te denken uit de basis van AA Gent.
Mede dankzij hem groeide de club uit de Arteveldestad tot een topclub. Zijn prestaties bleven ook in het buitenland niet onopgemerkt. In 2009 verkaste hij naar Twente.
Nicolas Frutos: Deze broze Argentijn was één van de publiekslievelingen in het Astridpark. De grote spits scoorde heel wat belangrijke doelpunten, maar kon nooit een volledig seizoen spelen wegens vele blessures. Zijn tweede jaar in België was het beste. Hij scoorde vijftien keer in 24 wedstrijden. Ook Europees maakte hij twee doelpunten.
La Garza speelde de laatste jaren nog amper tien wedstrijden per seizoen. In 2010 besloot hij dan ook om te stoppen met het voetbal.
Arune Dindane: Hij kwam in 2000 naar Anderlecht. De Ivoriaan blonk uit met zijn snelheid en zijn dribbelvaardigheid. Bovendien was hij elk jaar goed voor enkele mooie goals. Hij had echter ook een kort lontje waardoor hij enkele keren vroegtijdig mocht gaan douchen. In 2005 versierde hij een transfer naar Lens.
Gert Verheyen: Een product van eigen makelij. Na een mislukte periode bij Anderlecht begin jaren ’90 trok Verheyen naar de aartsrivaal. Bij blauw-zwart veroverde hij alle supportersharten met zijn tomeloze inzet. Hij was een echte clubspeler en iemand waar je op kon rekenen.
Hij speelde nog tot 2006 bij Club Brugge. Uiteindelijk heeft hij 415 wedstrijden op de teller staan voor de West-Vlamingen. Daarin scoorde hij 154 keer. Ook bij de Rode Duivels viel hij op door zijn prima mentaliteit.
Romelu Lukaku: Het wonderkind van Anderlecht brak in 2008 helemaal door. In tijden waar er bij de Rode Duivels geen doelpunten meer kunnen gemaakt worden, is hij meteen de vaderlandse hoop op goals. Bij paars-wit bewees hij de voorbije twee seizoenen alvast dat hij een neus voor doelpunten heeft.
Vorig seizoen werd hij zelfs meteen topschutter in de Jupiler Pro League. Mede door zijn imposante lichaam is hij een nachtmerrie voor menig verdediger in België en bij uitbreiding zelfs in Europa. Een geweldig talent dat zeker nog zal groeien.
Wesley Sonck: Via RWDM, Germinal Ekeren en Germinal Beerschot belandde Wesley Sonck in 2000 bij Racing Genk. Bij de Limburgers vormde Sonck samen met Moumou Dagano een gouden koningskoppel. Met zijn goals had Sonck een belangrijk aandeel in de landstitel van 2002. Sonck werd topschutter met 30 goals en werd verkozen tot Gouden Schoen en Profvoetballer van het jaar.
In het volgende seizoen volgde Sonck zichzelf op als topscorer. Na vier buitenlandse jaren bij Ajax en Mönchengladbach, tekende Sonck voor drie seizoenen bij Club Brugge. Daarin deed de immer rechtuite Ninovieter 27 keer de netten trillen. Sinds afgelopen zomer moet de 54-voudige Rode Duivel Lierse van goals voorzien.
Bosko Balaban: Ondanks zijn nukkige gedrag en slenterende stijl op het terrein, was Balaban vaak van onschatbare waarde voor Club Brugge. In 3,5 seizoenen maakt de Kroatische international 40 competitiegoals voor de West-Vlamingen.
Ook Europees toonde hij zich geregeld beslissend, ondermeer met de belangrijke goal tegen Valerengen die Club naar de Champions League zou loodsen. In 2008 keerde Balaban terug naar zijn thuisland, waar hij voor twee seizoenen tekende bij Dinamo Zagreb.
François Sterchele: In de lagere reeksen had Sterchele zich bij al zijn clubs steeds bijzonder doeltreffend getoond, waardoor Charleroi hem in 2005 een kans gaf in de hoogste klasse. Het was het begin van een steile opmars. Amper een jaar later sloot Sterchele in de kleuren van Germinal Beerschot het seizoen af als topschutter met 21 goals en had hij de clubs maar voor het uitkiezen.
Uiteindelijk tekende de Luikenaar, die bekend stond als een flamboyante levensgenieter, een contract van vijf jaar bij Club Brugge. In zijn debuutjaar voor Blauw-Zwart was Sterkéléé goed voor elf doelpunten. Op donderdagochtend 8 mei 2008 kwam de toen 26-jarige Sterchele echter op tragische wijze om het leven in een auto-ongeval op de A11.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief