Cafébazin dreigt Europees voetbal miljarden te kosten
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Krijgt het befaamde arrest-Bosman straks een opvolger? De kans is groot, want een op handend zijnde arrest van het Europees Hof van Justitie dreigt het internationale voetbal op zijn grondvesten te doen daveren.
Karen Murphy is goed op weg de Jean-Marc Bosman van de 21e eeuw te worden. Murphy baat al jaar en dag een pub uit in het Engelse Portsmouth. Om nieuwe klanten aan te trekken, installeerde ze in haar café een televisie met een abonnement op een Griekse betaalzender met het Engelse Premier League - voetbal. Dat was niet naar de zin van de Engelse televisiezender Sky, die meent dat zij de exclusieve televisierechten voor de Premier League heeft in eigen land. Murphy vertikte het echter om zich op het tien keer duurdere Sky-pakket te abonneren.
Sky trok naar de Engelse rechter en kreeg gelijk: de Griekse betaalzender heeft niet het recht om in Engeland uit te zenden, en dus moet Murphy een abonnement nemen op Sky om het voetbal aan haar klanten aan te bieden. Dat was niet naar de zin van de cafébazin, die al gauw naar het Europese Hof van Justitie trok.
En daar dreigt Murphy nu gelijk te krijgen. In haar conclusie stelde adovcaat-generaal Juliane Kokott dat het apart verkopen van televisierechten per land een zware inbreuk is op het Europese recht van vrij verkeer van goederen en diensten. Als het Hof zijn advocaat-generaal volgt -en dat is vaak het geval- dreigt het Europese voetballandschap flink door elkaar geschud te worden.
In heel Europa worden voetbalrechten op exclusieve basis verkocht. Zenders die de rechten kopen, mogen de wedstrijden enkel in eigen land uitzenden. Als het Hof van Justitie Murphy gelijk geeft, komt er een eind aan de landelijke verdeling van televisierechten. Zenders zullen in dat geval de wedstrijden ook in andere Europese landen mogen aanbieden.
Dat zou een flinke streep door de rekening van de voetbalclubs zijn. Als rechten meteen voor heel Europa verkocht moeten worden, zal de waarde ervan wellicht flink dalen. Vooral de grote competities, die ook veel geld scheppen door de verkoop van hun rechten in het buitenland, dreigen het slachtoffer te worden. Ook de UEFA, die de rechten voor de Champions League per land verkoopt, kijkt met een bang hartje uit naar het arrest. Het effect voor de Belgische clubs is wellicht minimaal.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief