Antwerpse scheidsrechter fluit al 100 jaar
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Zijn moeder voert meestal het oudste beroep van de wereld uit en zelf is hij blind. Dat geloven we toch als we naar de voetbalgezangen luisteren. U kent hem wel: de scheidsrechter. Tijd om de moedige fluiteniers eens in een positief daglicht te stellen.
Uitspraak: ˈsxɛitsrɛxtər de -woord (mannelijk) scheidsrechters Zelfst. Naamw. iemand die tijdens een sportwedstrijd oplet of er volgens de spelregels wordt gespeeld.
De scheidsrechter heeft door de jaren heen aan belang gewonnen in de voetbalsport. Van een stoeltje aan de zijlijn is hij gepromoveerd tot de enige persoon die zich bij de 22 protagonisten tussen de krijtlijnen mag begeven. Tegenwoordig krijgt hij ook twee, drie of zelfs vijf ,zoals inEuropa, assistenten om zijn taken zo goed mogelijk uit te voeren.
Kwieke eeuweling
Maar net zoals een voetballer actief is binnen een club, heeft de man in het zwart nood aan discussies en overleg met zijn collega’s. Daarom werden begin vorige eeuw scheidsrechtersverenigingen in het leven geroepen. De Antwerpse vereniging KSOVA blaast dit jaar honderd kaarsjes uit en dat mag niet onopgemerkt voorbij gaan.
De kwieke eeuweling wordt morgen op het Antwerpse stadhuis in de bloemetjes gezet. “Het is een unieke prestatie”, vindt KBVB-voorzitter François De Keersmaecker. “Een scheidsrechtersvereniging is voor de spelleiders een veilige haven waar ze ervaringen kunnen uitwisselen, waardoor ze sterker worden naar de toekomst toe.”
“Het is fantastisch om te zien hoe we elkaar sterker maken”, zegt Wim Smet, scheidsrechter in eerste nationale. “Door bijvoorbeeld gewoon naar elkaars wedstrijden te gaan kijken. Maar niet alleen het voetbalaspect is belangrijk. Ik heb binnen de vereniging ook mijn vriendenkring uitgebreid, met mensen bij wie ik steeds terecht kan.”
Eén van de opvallendste leden bij KSOVA is Ella De Vries, assistent-scheidsrechter op internationaal niveau. Haar weg naar de top verliep zeker niet over rozen. “Op een gegeven moment, kwam ik op een mooie zondagmorgen aan de ingangspoort van een club. “Goedemorgen, ik ben de scheidsrechter voor de junioren.” “Maar meisje toch, we hebben ook miniemen hoor.” Het duurde ongeveer vijf minuten eer ik de goede man ervan had overtuigd dat ik toch echt wel die junioren zou leiden, en ik er ook niet bang voor was
WK-finale
De Antwerpse scheidsrechtersvereniging zette zich ook op de wereldkaart. Eén van de spelleiders die aangesloten was bij KSOVA, is John Langenus. De Antwerpenaar floot in 1930 de eerste WK-finale in Uruguay (Uruguay – Argentinië 4-2) en is voorlopig nog steeds de enige Belg die de eindfase van een wereldbeker bereikte.
Wie meer wil weten over het leven van een scheidsrechtersvereniging kan op zaterdag 19 en zondag 20 februari in het provinciaal bondsgebouw Brieleke 18, Wommelgem, terecht voor de tentoonstelling “100 jaar Arbitrage in Antwerpen”.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief