Reportage Degradatievoetbal: “Wie het meeste geld heeft, overleeft”
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Met de eindstreep van de reguliere competitie in zicht, zijn er naar jaarlijkse gewoonte weer een aantal clubs die in degradatievoetbal verwikkeld zitten. Voetbalkrant.com ging bij ervaringsdeskundigen op zoek naar enkele remedies.
Dennis van Wijk is als trainer in het verleden wel eens in contact gekomen met de strijd om het behoud. “Ik ben wel eens met Roeselare gedegradeerd, maar heb er ook een paar keer voor gezorgd dat we erin zijn gebleven”, vertelt de Nederlander. “Eén van de belangrijkste zaken wanneer je in zo’n sportief moeilijke periode verzeilt, is dat je de rust binnen de club probeert te bewaren.”
“Maar dat is natuurlijk niet zo simpel. Je moet rekening houden met factoren waar je totaal geen invloed op hebt, zoals scheidsrechterlijke beslissingen en tegenstanders in bloedvorm. Het is dus niet simpel om iedereen te laten focussen op dat ene doel: de redding.”
“Voetbal is ook zeer complex”, meent Van Wijk, de huidige coach van tweedeklasser Bergen. “Het is geen wetenschap, hé! Er is sowieso veel druk, want de spelers moeten presteren en wedstrijden moeten gewonnen worden. Dan moet je zorgen dat alle extrasportieve zaken geregeld worden zoals het hoort. De lonen moeten tijdig gestort worden en andere problemen moeten snel verdwijnen. Mijn ervaring leert dat de financiën doorslaggevend zijn.”
“Uiteindelijk zal het niveau van de spelers het verschil maken. Niet alleen de voetbalintrinsieke kwaliteiten tellen, maar ook de mentale en fysieke capaciteiten.”
“Er mag niet te veel binnendringen in je kleedkamer. Je moet als trainer je spelers beschermen, maar je mag ook niet overdrijven. Het blijven profs. Maar miserie leidt af, dus je moet zorgen dat je dat voorkomt. Uiteindelijk zal echter het niveau van de spelers het verschil maken. Niet alleen de voetbalintrinsieke kwaliteiten tellen, maar ook de mentale en fysieke capaciteiten.”
“Er zijn twee soorten stress in het voetbal”, analyseert Peter Balette, die ooit met KVV Heusden-Zolder rechtsreeks degradeerde na een promotie naar eerste klasse. “Je hebt stress om een promotie af te dwingen en stress om niet te zakken. In beide gevallen kan die stress verlammend werken, zowel voor een speler, als voor de voltallige ploeg.”
“De spanning wordt ook veroorzaakt door het feit dat teams die degraderen er bijna nooit in slagen om snel opnieuw te promoveren. Veel clubs zakken zelfs verder weg. In zo’n paniekerige situatie lijkt alles ook tegen te zitten, wat het er niet makkelijker op maakt. En als bepaalde zaken om geluk draaien, trek je altijd aan het kortste eind.”
“Ik ben van mening dat wie het meeste middelen heeft om in januari nieuwe spelers aan te trekken, uiteindelijk zal overleven in de reeks. Het voordeel van nieuwe spelers is dat er een gevoel heerst van: we kunnen ons herpakken."
"Charleroi is hier dit seizoen een goed voorbeeld van. Dan wordt het voor Kortrijk een pak minder prettig. Die zagen spelers vertrekken en moeten zich ook zien te handhaven, al staan zij in dit geval wel op een veilige positie. Het had anders gekund.”
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief