Vanoppen: "Naar de top zonder fusie"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
“De aandelenoverdracht heeft te lang geduurd”, beseft Patrick Vanoppen, de nieuwe sterke man van Germinal Beerschot. De projectonwikkelaar wil met de Antwerpse club terug de weg naar de top bewandelen. Zonder een fusie.
Patrick Vanoppen. Dat is de naam van de nieuwe grote man binnen Germinal Beerschot. De voormalige voetballer van Stade Leuven heeft 99 procent van de aandelen van de Antwerpse club in handen. Geflankeerd door de overgebleven aandeelhouders Bob Van Jole en Herman Kesters lichtte Vanoppen vrijdagmiddag de machtsovername binnen Germinal Beerschot toe.
Ondernemerschap
De Antwerpse projectonwikkelaar, opgegroeid op Linkeroever, belandde enkele jaren geleden wegens zakelijke belangen op het Kiel en knokte er zich een weg naar de top. Afgelopen zomer werd Vanoppen nog weggestemd door het bestuur, maar nog geen jaar later is hij vastberaden om de club terug een positieve toekomst te bezorgen. Uit liefde voor het voetbalspelletje, maar ook uit ondernemerschap.
“Het ondernemerschap is een grote drijfveer in dit verhaal”, onderstreept Vanoppen. “En voetbal is ondernemerschap. Daar moet in Vlaanderen meer respect voor komen. Het gaat niet alleen om de eer en glorie van een persoon. Ik wil aantonen dat we binnen vijf jaar veel verder kunnen staan.”
“De slechte financiële cijfers van de club baren me ook geen zorgen. Als je in een huishouden extra geld nodig hebt kan je twee dingen doen: in de zetel liggen wenen of een extra job nemen. Ik begin niet aan dit verhaal als ik er niet zeker van ben dat het ook een positief resultaat kan opleveren. Daarom ben ik de sponsors ook dankbaar dat ze in deze moeilijke periode de deur hebben opengehouden en dat ze in de toekomst samen met ons dezelfde weg willen bewandelen.”
“Ik ben ervan overtuigd dat er een enorme potentie is in de stad Antwerpen. Een potentie die hier de laatste veertig jaar niet is benut door mismanagement. Als persoonlijke ego’s belangrijker zijn dan een ploeg, dan ben je niet goed bezig. En laten we duidelijk zijn: een fusie is voor mij niet bespreekbaar.”
Snellere structuur
Vanoppen, die in Nederland FC Twente als voorbeeld neemt, ging al met de grove borstel door de club. Herman Kesters werd op vraag van erevoorzitter Jos Verhaegen opzij geschoven als voorzitter, Gunther Hofmans stapte op als technisch directeur en bijna de hele raad van bestuur zette een stap opzij. “We willen op een professionele manier werken”, licht Vanoppen toe. “De structuur moet korter en directer naar het management zijn. Niet meer zoals vroeger, toen alles via drie, vier raden moest passeren.”
Een nieuwe voorzitter komt er voorlopig niet. “Er zijn nog clubs in België die het zonder voorzitter rooien”, maakt Vanoppen duidelijk. “We willen ook niet te veel belang hechten aan titeltjes. Wij gaan voor werkkracht, werklust en daden.” Ook over de opvolging van Gunther Hofmans is nog geen duidelijkheid. De namen van Chris Van Puyvelde en Luc Devroe circuleren alvast in de wandelgangen.
“Het eerste doel is om ons sportief te handhaven, aan een scenario in tweede klasse wil ik niet denken. Daarna willen we financieel alles op orde brengen en een nieuw jeugdcomplex op de Wilrijkse pleinen uit de grond stampen. Dat is een van de belangrijkste elementen voor de toekomst van deze club. Ik hoop dat jullie in de toekomst over een titel of een herfstitel schrijven in plaats van over de degradatie”
Beerschot
In die toekomst zal het verleden van de club Beerschot mogelijk ook aan belang winnen. “Voetbal is ook emotie”, beseft Vanoppen. “We moeten ook aan marketing en branding doen. In dat opzicht moeten we nagaan of die stap misschien noodzakelijk is. Het is alvast een element dat op tafel ligt om te bespreken.”
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief