Interview Swerts: "Lierse? Die stap was nog te groot voor mij"

Steurbaut Kersten
| 5 reacties
Swerts: "Lierse? Die stap was nog te groot voor mij"
Foto: © SC
Word fan van Feyenoord! 282

Feyenoord herleeft. De Rotterdammers boekten zondag in Heerenveen hun derde zege in vijf wedstrijden. En één van de exponenten van de heropstanding is landgenoot: Gill Swerts. De rechtsachter herademt bij zijn oude liefde. “Maar het gaat nog met te veel ups en downs.”

Gill Swerts heeft intrek genomen in een trendy appartement aan de Maas. Op de zeventiende verdieping. Geen plekje voor mensen met hoogtevrees dus. “Normaal kan je De Kuip zien”, maakt de 28-jarige Schildenaar ons duidelijk. De mist heeft echter een witte doek over Rotterdam en omstreken gegooid. Vaarwel mooi uitzicht.

Chateau Belvédère

Maar goed, we waren nu ook niet naar Rotterdam afgezakt om een Chateau Belvédère voorgeschoteld te krijgen. Swerts nestelt zich neer aan een zwarte tafel en nipt met een glimlach van een glaasje thee. De mist boven zijn carrière is immers opgetrokken. Na een half jaartje bankzitten in Alkmaar trekt de verdediger wekelijks een rood-wit shirtje van zijn oude liefde Feyenoord aan. Tussen de krijtlijnen.

“Een toptrainer van Louis Van Gaal stelde Gill Swerts wel op. Dan moet ik toch niet aan mezelf beginnen twijfelen.”

Een opluchting na zes moeilijke maanden onder Gertjan Verbeek. “Kew Jaliens en ik waren vorige zomer tweede en derde keuze, maar we mochten niet allebei weg. Twee dagen voor het einde van de transfermarkt kreeg ik dan toch het bericht dat ik kon vertrekken”, blikt Swerts terug. “Ik heb nog gesproken met Racing Genk, maar zij kozen uiteindelijk voor Anthony Vanden Borre. Het was te laat.”

“Lierse? Ik vond het gek dat plots in de krant stond dat ik naar Lierse zou vertrekken. Heel dat verhaal is een beetje opgeblazen. Ik heb even geluisterd, maar ik vond op dat moment de stap van AZ naar Lierse te groot. Ik ging wel regelmatig een kijkje nemen in Lier, mijn neefjes spelen er bij de jeugd. Ik vermoed dat op die manier het verhaal naar buiten is gekomen.”

Geen twijfels

Op zes maanden tijd kwam Swerts in Alkmaar niet verder dan 58 speelminuten. “Toen zowel Marcellis als Jaliens onbeschikbaar waren, koos Verbeek voor een linksvoetige speler. Ik paste blijkbaar niet in zijn plaatje. Het was duidelijk dat ik moest vertrekken. Ik zat met mijn hoofd al bij een buitenlands avontuur, maar toen Feyenoord kwam aankloppen, heb ik geen seconde getwijfeld.”

Twijfels over zichzelf heeft de 17-voudige Rode Duivel nooit gehad. “Een toptrainer als Louis Van Gaal heeft me naar Alkmaar gehaald. Hij stelde Gill Swerts wel op en in dat seizoen zijn we kampioen geworden. Dan moet ik toch niet aan mezelf beginnen twijfelen. Het is niet dat ik een jaar later plots een andere speler ben geworden”, veegt Swerts alle mogelijke argumenten van tafel.

“Een leider worden? De journalisten moeten toch beter weten. Zo’n type speler ben ik nooit geweest.”

Met zijn 28 jaar is de verdediger bijna een ouderdomsdeken in een jonge Rotterdamse kliek. Mee voorop in de strijd gaan, daar draait de Antwerpenaar zijn hand niet voor om. Maar gebombardeerd worden tot de generaal die de stoottroepen van Mario Been door de loopgraven van de Kuip moet jagen, dat is een foute strategie.

“De media proberen me hier in die leidersrol te duwen”, verdedigt Swerts. “Maar als die journalisten hun taak beter zouden uitvoeren, weten ze ook dat ik niet zo’n type speler ben. Dat ben ik ook in het verleden nooit geweest.” 

Stille coacher

“Ik ben eerder een stille coacher. Op het juiste moment zal ik mijn ploegmaats wel iets zeggen, maar ik ga geen negentig minuten op hen lopen schreeuwen. Van een rechtsback mag je ook niet verwachten dat hij zijn teammaats op sleeptouw neemt en dat hij de doelpunten maakt die de club naar de linkerkolom loodst. Dat is ook niet wat de trainer van mij verlangt. Al besef ik dat mijn prestaties nog te veel ups en downs kennen. Conditioneel ben ik in orde, maar ik verwacht dat ik op mijn positie wel sneller een hoger niveau haal.”

Een niveau dat ook Feyenoord nog niet bereikte. De Rotterdammers kenden een dramatische eerste seizoenshelft. In een dubbele confrontatie met AA Gent werden de Rotterdammers al in augustus uit Europa gekegeld en voor de winsterstop leed de club maar liefst acht competitienederlagen. Maar na een valse start in 2011 lijkt Feyenoord eindelijk het juiste spoor gevonden te hebben. In de laatste vijf wedstrijden puurden Swerts en co een puike 11 op 15.

“Ik werd uitgelachen, maar ik blijf bij mijn standpunt: er zit heel veel talent in deze groep van Feyenoord.”

“Er zit heel veel talent in deze groep”, onderstreept Swerts het geloof in een wederopstanding. “Toen ik dat na de wedstrijd op Ajax (2-0 voor Ajax, nvdr.) verkondigde, werd ik gewoon uitgelachen. Maar ik sta nog altijd achter die uitspraak. Castaignos trekt naar Inter Milaan, Miyaichi komt van Arsenal en De Vrij wordt door Arsenal gevolgd. Het is gewoon nog een hele jonge groep. Je kan van jongens van 18, 19 jaar niet verwachten dat ze het team op sleeptouw nemen.”

“Deze club heeft heel lang in de hoek waar de klappen vielen gezeten. Ondanks goed voetbal zat het nooit mee, hopelijk zijn we nu vertrokken voor een goede reeks.  De zege tegen Groningen was een echte verlossing (5-1, nvdr.).  Je begint makkelijker te voetballen en dan komt de kwaliteit bovendrijven.”

“Als we de stijgende lijn vasthouden, kunnen we zelfs nog in het linkerrijtje eindigen (Feyenoord staat 13de, nvdr.). Met wat geluk hadden we daar al kunnen staan.” Feyenoord zette zondag opnieuw een stap in de goede richting na een 0-1-overwinning op het veld van Heerenveen.

Dinsdag vertelt Swerts over de pijn van een jonge voetballer, het ongeloof van Club Brugge en het brein van Louis Van Gaal.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties