ASD Cape Town: "Onderhandelingen met twee Belgische topclubs"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Anele, Claasen, Davids, … Er loopt al wat Zuid-Afrikaans talent op de Belgische voetbalvelden, maar deze zomer worden er wellicht enkele namen aan dat lijstje toegevoegd. ASD Cape Town heeft immers een sterke indruk nagelaten op de scouts van Belgische topclubs.
Met een kamerbrede glimlach stappen ze allemaal de bus op, de spelers van ASD Cape Town. De jonge talenten van de Zuid-Afrikaanse voetbalschool hebben dan ook veel plezier beleefd aan hun verblijf in België. De leeftijdsgenoten van KV Mechelen werden met 4-0 over de knie gelegd en de spelers van Anderlecht stapten teleurgesteld van het veld, de 4-1-nederlaag op het scorebord prijkend. En dat met fantastisch voetbal. “Een voorbeeld voor onze jeugdwerking”, merkte Raymond Mommens, hoofdscout van Club Brugge, nog op.
Ontgoochelde doelman
“Alleen onze doelman is een beetje ontgoocheld”, grijnst Mike Steptoe, de grondlegger van ASD Cape Town. “Hij heeft zich maar één keer moeten tonen.” Lucky Mshumpela, die in zijn thuisland al gebombardeerd wordt tot toekomstige nummer één van de Bafana Bafana:“Die tegentreffer was dan nog een eigen doelpunt. Een poging van een Anderlechtspeler week af op een hoofd van een ploegmaat.”
Voor de spelers van ASD Cape Town, gemiddeld nog geen 18 jaar, was het hun eerste test tegen een Europese opponent. De Zuid-Afrikanen domineerden dan wel al twee jaar de eigen competitie en toonden zich ook al de betere van de Brazilianen uit Santos. Hoe zouden ze het er vanaf brengen tegen de grotere en sterkere Europeanen?
Voor de terugkeer naar Zuid-Afrika nestelden we ons nog even in een zetel tegenover een trotse Steptoe. “We wisten dat we een goede ploeg hadden, maar we wisten niet wat ze tegen een Europese ploeg zouden brengen. De resultaten zijn ronduit fantastisch. De jongens hebben bewezen dat ze met grote Europese spelers kunnen strijden. We zijn nooit van de bal gezet en technisch zijn we misschien wel beter.”
Steptoe heeft maar één doel: de Zuid-Afrikaanse talenten naar Europa brengen. Met een door Cambridge geregistreerde opleiding en een aangepaste Europese levensstijl worden de jonge voetballers, één voor één geplukt uit de townships in Kaapstad, minutieus voorbereid op de grote stap.
Grote honger
En volgens Steptoe zal het ook niet lang duren voor er één van zijn spelers op de Europese voetbalvelden ronddartelt. “Ik verwacht dat er deze zomer twee of drie spelers naar België komen”, verklapt de Brit uit Birmingham. “We hebben hier goede contacten gelegd en vijf, zes clubs toonden concrete interesse.”
Zo hadden Steptoe en zijn partners al gesprekken met clubs uit Play-Off I. Ook clubs uit Play-Off II toonden meer dan gewone belangstelling voor het Barcelona uit Kaapstad. “Voor twee spelers hebben we zelfs al een bod gekregen. En één ploeg wou graag alle spelers overnemen”, lacht Steptoe. “De spelers zijn op de hoogte van de interesse en zijn uiteraard heel opgewonden. De honger om terug naar Europa te komen is heel groot.”
Met een contract in Europa verandert immers niet alleen het leven van de speler, maar ook dat van zijn hele familie. “Als één jongen een contract ondertekent, dan heeft hij een onmiddellijk positief effect op vijftien familieleden. Ook zij kunnen zich dan een betere levensstijl aanmeten.”
Onderhandelingen met twee Belgische topclubs
John en Mike Steptoe keerden niet terug naar Zuid-Afrika, maar stapten op het vliegtuig richting Groot-Brittanië. Volgende week worden ze immers al terug in België verwacht voor onderhandelingen met twee Belgische topclubs. “We hopen op een nauwe samenwerking met één of twee Belgische teams waar onze spelers zich kunnen ontplooien. Hiervoor vertrouwen we op onze partners van Assysta Sports Management. Voor ons primeert de visie op het voetbal. We willen een ploeg die attractief voetbal speelt en de menselijke waarden hoog in het vaandel draagt. Onze jongens moeten zich ook hier verder kunnen ontwikkelen.”
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief