Antwerp: "Wij verliezen 53 jeugdspelers in drie jaar"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Antwerp FC ziet deze zomer twee jonge talenten naar Beerschot AC vertrekken. De keuze van David Iboma en Conor Laerenbergh stemt jeugdcoördinator Alex Vervecken triest, maar plaats voor wrok of rancune is er niet. “We zijn hier heel goed bezig, maar de politiek houdt ons tegen.”
Het zijn harde tijden voor Alex Vervecken, jeugdcoördinator bij Antwerp FC. Lijdzaam moet hij toekijken hoe talentrijke voetballers de Bosuil de rug toekeren. Ritchie De Laet, Charni Ekangamene, Geoffry Hairemans, … Het is maar een greep uit het steeds groeiende lijstje spelers dat andere oorden opzoekt nog voor hun ster geschitterd heeft bij de Great Old.
Shoppen op de Bosuil
Deze zomer trekt Jef Vogels (foto) al na amper één seizoen in de rood-witte hoofdmacht naar AA Gent. “Ik ben bezorgd om die jongen zijn toekomst”, geeft Vervecken toe. “Bij ons kan hij dertig wedstrijden in het eerste elftal spelen. Ik denk niet dat hij bij AA Gent zoveel aan de bak zal komen.”
"Ik vraag me af of Iboma en Laerenbergh dit jaar bij 'GBA' verder dan de beloften zullen komen." (Vervecken begrijpt de keuze van zijn jonge talenten niet)
Tot overmaat van ramp zag Vervecken nog twee ruwe diamanten naar de andere kant van ’t Stad vertrekken: de 16-jarige David Iboma en de 18-jarige Conor Laerenbergh. “Dat is extra pijnlijk. Bovendien zouden die jongens hier sneller een kans gekregen hebben. Ik vraag me af of ze dit seizoen bij GBA verder dan de beloften zullen komen.”
En het blijft niet bij Iboma en Laerenbergh. “Alle clubs uit eerste klasse komen onze jeugdploegen leegplukken. Ze komen hier eens shoppen. Allemaal. KV Mechelen, Racing Genk, Lierse, GBA, … Deze zomer zie ik vijftien jongeren vertrekken. De voorbije drie jaar hebben 53 jeugdspelers de club verlaten.”
Politiek probleem
Vervecken weigert echter om een steen te werpen naar het eigen bestuur. “Jongens als Iboma en Laerenbergh konden hier een heel mooi contract tekenen. In het begin zijn die spelers ook heel enthousiast, maar na twee, drie gesprekken komen ze plots met een makelaar opdraven. Dat is een slechte zaak voor het jeugdvoetbal. Die jongens moeten zich eerst in de kijker kunnen spelen. Wij bieden hen een vitrine aan.”
“Politiek loopt het ook serieus mis. De clubs worden onvoldoende beschermd. Vanaf het moment dat je de vruchten kan plukken van je jeugdopleiding staan andere clubs voor de deur. Verkochten we Iboma aan een buitenlandse club, dan kregen we er 360.000 euro opleidingsvergoeding voor. In België blijven we met lege handen achter.”
In Europa zou de transfer van Iboma 360.000 euro opleveren. In België blijft Antwerp met lege handen achter." (Vervecken laakt de politiek)
“Maar de topclubs houden alles tegen”, haalt Vervecken aan. “Zij kunnen nu makkelijker shoppen bij kleinere clubs. Als we dezelfde normen zouden hanteren als de UEFA en de FIFA, zouden ze wel wat voorzichtiger zijn. Nu moet je al hopen dat de topclubs elkaars talenten gaan wegplukken. Dan beseffen ze ook eens wat wij voelen.”
“Nu vraagt de voorzitter zich soms af waarom hij nog geld in de jeugd zou steken. En ik begrijp zijn frustratie, maar we kunnen niet op tegen de eersteklassers. Zowel financieel als sportief. Daarom moeten we zo snel mogelijk terugkeren naar het hoogste niveau.”
Drie aanbiedingen
Ondanks de grote frustratie denkt Vervecken er niet aan om te stoppen. “Wie zich daarop vastpint, houdt het niet lang vol. Als ik nu zo’n jong talent zie ontbolsteren, dan word ik vanbinnen heel blij. Ik heb ook drie heel concrete aanbiedingen gehad om ergens elders te werken, waaronder eentje uit China en eentje van een eersteklasser.”
“Maar we zijn op Antwerp goed bezig. Mede dankzij de steun van de stad blijven we de laatste jaren groeien. Het voorbije jaar hadden we acht kampioenenploegen. Dat is toch niet slecht.”
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief